Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε και χαιρέτησε σήμερα το πρωί, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, στην εναρκτήρια εκδήλωση του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ασπράγκαθος, ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι, καλημέρα,
Εκ μέρους του Δημάρχου, χαιρετίζω το Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και εύχομαι καλή επιτυχία, που τη θεωρώ δεδομένη. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και την οργανωτική επιτροπή, για τη διοργάνωση ενός μεγάλου επιστημονικού – ερευνητικού συνεδρίου, με εκατοντάδες παρουσιάσεις εργασιών υψηλού επιπέδου.
Η πρόοδος της γεωλογικής επιστήμης και της μηχανικής, που είναι αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας των επιστημόνων και τεχνικών, έχει φέρει στο φως τη διαλεκτική εξέλιξη της διαμόρφωσης της γης. Την ομορφιά του φυσικού ανάγλυφου, όπως και τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που κρύβεται στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της γης.
Στο Διεθνές Συνέδριο της γεωλογίας εξετάζονται οι εξελίξεις αιχμής στην έρευνα της γεωλογικής επιστήμης, σε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τη ζωή του ανθρώπου στον πλανήτη, τη διαμόρφωση του τεχνολογικού μας πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θέματα που αφορούν στην εξερεύνηση, ανακάλυψη και εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, που αξιοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων. Καύσιμα για παραγωγή ενέργειας και θέρμανση, νερό, ορυκτά, από τα οποία παράγονται μέταλλα και άλλα πολύτιμα υλικά. Τεράστιος φυσικός πλούτος που μπορούμε να τον απολαύσουμε όλοι. Όμως, οι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του, με κριτήριο το κέρδος, είναι αιτία πολέμων και συμφορών.
Άλλα πολύ ενδιαφέροντα και ζωτικής σημασίας θέματα, είναι η σεισμολογία, οι κατολισθήσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διάβρωση των ακτών, οι φυσικές καταστροφές, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Οι μέθοδοι για την παρακολούθηση και την έγκαιρη αναγνώριση γεωλογικών κινδύνων.
Ιδιαίτερη σημασία για την Πάτρα και την περιοχή μας έχουν οι τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης γύρω από τη σεισμολογία, τη διάβρωση των ακτών, τους μηχανισμούς των κατολισθήσεων.
Η επιστήμη της γεωλογίας, σε συνέργεια με τις άλλες επιστήμες και την τεχνολογία, δίνει τεράστιες δυνατότητες για την πρόληψη και αποφυγή φυσικών καταστροφών, αν η γνώση αυτή αξιοποιούνταν για τη σεισμική προστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ και δεν πρυτάνευε η λογική κόστους – οφέλους, που είναι κυρίαρχη στο σημερινό μας σύστημα.
Κλείνοντας, εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι το συνέδριό σας θα έχει σημαντική συμβολή στην παραγωγή γεωλογικής γνώσης αιχμής, σε διεθνές επίπεδο».