Φουντώνει η γρίπη και στην Ελλάδα – Γιατί ανησυχούν φέτος οι γιατροί

    Ημερομηνία:

    Νέα στοιχεία που δείχνουν ταχεία άνοδο της επιδημίας της εποχικής γρίπης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

    Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει προς το παρόν χαμηλή γεγονός το οποίο ενδέχεται να οφείλεται και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τις ευπαθείς ομάδες να προχωρήσουν ταχύτατα στον εμβολιασμό τους.

    Σημαντική εξάπλωση της γρίπης και των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής καταγράφει το Ευρωπαϊκό CDC και η εβδομαδιαία επισκόπηση της γρίπης για την εβδομάδα 41/2022 (10-16 Οκτωβρίου 2022).

    Συγκεκριμένα, στη Γερμανία και στην Βρετανία αναφέρθηκε σημαντική διασπορά, ενώ και το Καζακστάν σημείωσε εκτεταμένη δραστηριότητα του ιού.

    Τα συνολικά ποσοστά των ατόμων που απευθύνθηκαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και βρέθηκαν θετικά τελικά στον ιό της γρίπης αυξήθηκαν σε 4%, από 3% την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφής.

    Ωστόσο τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο της επιδημίας, που έχει οριστεί στο 10%.

    Τα στοιχεία

    Αναλυτικότερα, από τις 41 χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν συστήματα επιτήρησης της γρίπης, οι 20 δήλωσαν ότι δεν καταγράφουν γενικευμένη δραστηριότητα γρίπης, 17 ανέφεραν σποραδική εξάπλωση, 2 περιφερειακή εξάπλωση (Γερμανία, Σκωτία), 1 ανέφερε εκτεταμένη δραστηριότητα (Καζακστάν) και 1 κατέγραψε υψηλή δραστηριότητα και τοπική εξάπλωση (Μάλτα).

    Στη Γερμανία τα ποσοστά θετικότητας ξεπερνούν, ωστόσο το όριο συναγερμού του 10%, καθώς το 13% των ατόμων με συμπτώματα που υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό της γρίπης, αποδεικνύονται θετικά στον ιό.

    Αποτελεί και τη μόνη χώρα που ανέφερε δραστηριότητα εποχικής γρίπης άνω του 10%.

    Όσο για το ποιοι υπότυποι της γρίπης ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς που είχαν εργαστηριακή επιβεβαίωση; Εντοπίστηκαν κρούσματα τόσο από τη γρίπη τύπου Α όσο και τη γρίπη τύπου Β.

    Ελλάδα: Ποια η δραστηριότητα της γρίπης

    Στη χώρα μας καταγράφηκε ξαφνική και μη αναμενόμενη έξαρση της γρίπης στα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου έως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως στις Κυκλάδες και περισσότερο ανάμεσα σε νεαρούς ενήλικες. Το γεγονός θορύβησε τις υγειονομικές αρχές.

    Στη συνέχεια, όμως, κι ενώ πολλοί επιστήμονες περίμεναν την έλευση της γρίπης νωρίτερα από την αναμενόμενη εποχή -η οποία φυσιολογικά εκτείνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου, έως τον Μάρτιο- τα κρούσματα μειώθηκαν δραματικά.

    Σήμερα και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης (10 έως 16 Οκτωβρίου), από τα 32 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν σε 7 Νοσοκομεία και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλη τη χώρα, προέκυψε μόλις ένα θετικό στον ιό της γρίπης περιστατικό.

    Πρόκειται για στέλεχος της γρίπης Η1Ν1.

    Γιατί ανησυχούν φέτος οι γιατροί

    Οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη, ωστόσο, δεν αποκλείεται και στη χώρα μας να εμφανίσουν μεγάλη έξαρση τις επόμενες εβδομάδες.

    Εδώ και δύο χρόνια είχαν εξαφανιστεί εντελώς, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε αναπτύξει καμία ανοσία απέναντι στη γρίπη και στις εποχικές ιώσεις.

    Έτσι, δεν αποκλείεται -όπως λένε οι ειδικοί- αυτό να κάνει τους αδύναμους οργανισμούς και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα ευάλωτα στη βαριά νόσηση, ακόμη στην πιο απλή ίωση.

    Ωστόσο, η πιθανότητα ταυτόχρονης επιδημίας γρίπης και κορονοϊού δεν είναι πιθανό σενάριο. Το μοτίβο που επικράτησε στο νότιο ημισφαίριο -στο οποίο προηγήθηκε ο χειμώνας τους προηγούμενους μήνες- είναι τα κύματα της γρίπης να εναλλάσσονται με αυτά της Covid-19.

    Κι αυτό καθώς έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες πως οι δύο ιοί δεν συμβιώνουν ταυτόχρονα, αλλά αλληλοεξουδετερώνονται.

    Το γιατί δεν το γνωρίζουν ακόμα, όπως λένε οι επιδημιολόγοι. Ωστόσο, στην Αυστραλία το πικ της Όμικρον διακόπηκε από τη διασπορά της γρίπης και στη συνέχεια η γρίπη κόπασε, όταν αυξήθηκε πάλι η Όμικρον.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, στην πιθανότητα εναλλασσόμενων κυμάτων γρίπης – Covid είναι να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, αλλά να πιεστεί επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Άλλωστε το ΕΣΥ έχει αρχίζει να “γεμίζει” ξανά, ενώ το προσωπικό δεν έχει άλλες αντοχές μετά από τρία χρόνια πανδημίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κιμ Καρντάσιαν: Οι θαυμαστές της εξοργίστηκαν επειδή φορούσε ροζάριο ενώ κατέβαζε τα εσώρουχά της – «Ντροπή σου»

    Οι θαυμαστές της Κιμ Καρντάσιαν μπήκαν στην ενότητα σχολίων της τελευταίας της...

    Ρόδος: Παραμένει το πρόβλημα με τους μετανάστες – Κοιμούνται σε δρόμους και πάρκα

    Εικόνες ντροπής αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Ρόδο, καθώς πολλοί...

    Μουσακάς φόρμας με επικάλυψη γιαουρτιού

    Υλικά 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ½ κιλό πατάτες...

    Αιμίλιος Χειλάκης: Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων πια έχει χαρακτήρα τηλεοπτικού δράματος

    Ο Αιμίλιος Χειλάκης ήταν καλεσμένος στο «Νίκος Μουτσινάς Βραδιάτικα» το βράδυ...
    Best Shop