Ο μαιευτήρας – χειρούργος γυναικολόγος Αλέξανδρος Κολιόπουλος μέσω του flamis.gr μας δίνει οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας. Ο 33χρονος γιατρός, γιος του γνωστού καρδιολόγου Νίκου Κολιόπουλου, μας φιλοξένησε στο ιατρείο του στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πρίν από περίπου δυο μήνες. Μιλήσαμε με τον ίδιο για αρκετά θέματα που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή αλλά επιλέξαμε να αναλύσουμε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Διαβάστε τις συμβουλές και τις οδηγίες του ιατρού Αλέξανδρου Κολιόπουλου:
Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν σημαντική ομάδα και πρόβλημα για τη δημόσια υγεία! Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη γονόρροια,τη σύφιλη, χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, λοιμώξεις από τριχομονάδες, λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.
Συχνά αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) για να πλαισιώσει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Πως μεταδίδονται
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα μπορουσαν να μεταδοθούν αν υπάρχει σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική ή πρωκτική) με κάποιον που ήδη ειναι φορεας για ένα ΣΜΝ. Καποια ΣΜΝ, όπως είναι ο έρπητας και ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV) μπορεί να μεταδοθούν και μεσω δερματικής επαφής καθώς επίσης μέσω μετάγγισης Αίματος (ηπατίτιδα).
Περιπτώσεις που πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολογο
•Αν υπάρχουν συμπτώματα.
•Αν υπάρχει υποψία μόλυνσης.
•Με την έναρξη της σεξουαλικης ζωής.
•Με την αλλαγή σεξουαλικου συντρόφου.
Συμπτώματα υπάρχουν πάντα;
Γενικα αναλογα με τι ΣΜΝ εχει γίνει η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθούν συμπτώματα μεσα σε λίγες μέρες ή βδομάδες, ωστόσο κάποιες φορες μπορει να παρει απο μήνες μέχρι και χρόνια ωστε να εκδηλωθούν.
Επιπλεον,σημαντικό ειναι πως κάποια ΣΜΝ μπορει να εχουν λίγα μη ειδικά συμπτώματα ενω αλλά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά(χλαμμυδια). Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει μόλυνση αλλά να μην είναι εμφανής. Γι αυτο ο συχνος έλεγχος για ΣΜΝ κρινεται απαραίτητος.
Πρόληψη,τι να προσέξουμε
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από ένα ΣΜΝ:
• Γνωρίστε καλά τον σύντροφό σας πριν έρθετε σε σεξουαλική επαφή. Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχετε εσείς ή ο σύντροφός σας τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από ΣΜΝ
• Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, κάθε φορά που κάνετε κολπικό, στοματικό, ή πρωκτικό σεξ μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης.
• Ακόμη και μικρές αμιχές που δεν ματώνουν μπορούν να αποτελέσουν διόδους για τα μικρόβια.
• Εμβολιαστείτε. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για πρόληψη της ηπατίτιδας Β και ορισμένων τύπων του HPV.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στην κυηση καθως και σε προσπάθεια σύλληψης από ένα ζευγάρι καθώς ορισμενα ΣΜΝ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μητέρα και το έμβρυο
Αλέξανδρος Κολιόπουλος Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος
Ιατρείο: Ρήγα Φεραίου 124 και Παντανάσσης στον 5ο όροφο
Τηλέφωνο: 2614011265 Κινητό: 6943832217