Συνεργασία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας

    Ημερομηνία:

    Διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Προέδρου της, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, για ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανταλλαγή απόψεων των μελών της Επιτροπής με ομολόγους τους από άλλα κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε τη σημασία των ενημερώσεων που πραγματοποιεί η Βουλή των Ελλήνων για τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία, παράλληλα με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και δέκα μήνες, μια άλλη αναθεωρητική δύναμη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, τροφοδοτεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή και προκαλεί με απειλές πολέμου την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητώντας την εθνική τους κυριαρχία.

    Οι Έλληνες βουλευτές ενημέρωσαν τους Σλοβένους ομολόγους τους ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, υποστηρίζει την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τα γειτονικά κράτη βάσει των όρων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και τόνισαν ότι η μόνη διαφορά που υφίσταται με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Καταδίκασαν δε την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Άγκυρας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, το οποίο είναι παράνομο, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η ελληνική πλευρά καυτηρίασε επίσης τη στάση ορισμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία, ενώ καταδικάζουν φραστικά τη συμπεριφορά και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, συνεχίζουν να την προμηθεύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί για να απειλεί δύο κράτη μέλη της Ένωσης, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμαναν τέλος ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αποδεικνύει πως συμπαρίσταται έμπρακτα στα κράτη εκείνα που αγωνίζονται για την ειρήνη, όπως είναι η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καταδικάζοντας και απομονώνοντας εκείνα τα κράτη, τα οποία καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, όπως είναι η Τουρκία και η Ρωσία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τροχαία δυστυχήματα: Κάθε χρόνο έχουμε «12 Τέμπη» στους ελληνικούς δρόμους

    «Ο «πόλεμος της ασφάλτου» κατασπαράζει ζωές πολύ νέων, κατά...

    Στο τραπέζι, και νέο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά

    Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ το...

    Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Ηταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι

    Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ...
    Best Shop