Το εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» του Γιώργου Μόσχου παρουσιάστηκε στην Αγορά Αργύρη κι ο ίδιος ανήρτησε τον απόηχο της επιτυχημένης εκδήλωσης στο fb, γράφοντας:
ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΕΛΑΔΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟ 1944 ΣΤΑ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ
Ευμενούς υποδοχής έτυχε η παρουσίαση της 4ης έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», των εκδόσεων Gotsis!
Μέσα στην κατάμεστη κόσμου αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, αλλά και στον χώρο του διαδρόμου της, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 8-12-2022 από τους ιστορικούς Σία Αναγνωστοπούλου και Παντελή Κυπριανό η 4η εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου, «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», ενός βιβλίου 698 σελίδων, ντοκουμέντο, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των αγωνιστών της αντιφασιστικής αντίστασης, στα χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής.
Οι δύο ιστορικοί έπλεξαν τα καλολογικά στοιχεία του πονήματος του συγγραφέα, που επί περίπου δυο δεκαετίες ερευνά τα συμβάντα της εποχής, αν και απέχει οκτώ δεκαετίες.
Ωστόσο όπως είπε ο Παντελής Κυπριανός, ο συγγραφέας βρήκε εν ζωή πρωταγωνιστές των όσων διαδραματίζονται στις σελίδες του βιβλίου και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους, που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν χαθεί.
Παράλληλα παρατήρησε ότι ο τίτλος του βιβλίου, λόγω της γενικότερη αναφοράς του σε όλη την Αχαϊοήλιδα, θα έπρεπε να είναι «Η Αχαΐα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», ενώ δεν παρέλειψε μία σύντομη περιδιάβαση στα 49 κεφάλαια του βιβλίου, για να σκιαγραφήσει σημαντικά πρόσωπα της εποχής, που υπέστησαν βασανιστήρια εντός των κρατητηρίων των SS, της SD και της Γκέσταπο, και τα ίδια πρόσωπα στην συνέχεια βρέθηκαν κρατούμενα στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου κι από κει στην μάντρα της εκτέλεσης στο κτήμα Μουρτζούχου.
Από την πλευρά της η ιστορικός και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του βιβλίου αυτού, ενώ σημάδια αναβίωσης του Ναζισμού διακρίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κρίνοντας παρήγορο ότι βγήκε μια τέτοια έκδοση από τον οίκο Gotsis σήμερα που ο νεοναζισμός γίνεται κυβέρνηση σε κάποιες χώρες. Κρίνοντας δε από την πλευρά του ιστορικού μίλησε για την άριστη μεθοδολογία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην παρουσίαση των στοιχείων, δίνοντας βάρος στις προσωπικές μαρτυρίες, κάτι που στην γλώσσα της ιστοριογραφίας σήμερα θεωρείται σημαντικό.
Παράλληλα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χωρίτος, συντονιστής της παρουσίασης, μίλησε για την 30χρονη θετική εμπειρία του από την συνεργασία του με τον συγγραφέα, από την εποχή της εφημερίδας Ημέρα, που τον χαρακτήρισε κοινωνικό αγωνιστή της Αριστεράς, κάτι που το αποδείκνυε σε κάθε βήμα του και καλό αρθρογράφο, όπως και άνθρωπο που γνώριζε πως θα αναδείξει τα σημαντικά στοιχεία των συνεντεύξεων που έπαιρνε.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού και διαλογική συζήτηση με τους παρουσιαστές και τον συγγραφέα.
Νέο στοιχείο που προέκυψε από τον διάλογο είναι το αίτιο με το οποίο οδηγήθηκε στην αγχόνη του διοικητή συνταγμ. Ν. Κουρκουλάκου στα Ψηλαλώνια, απέναντι στον κινηματογράφο Ζενίθ, ο Μπουλούκμπασης, άνδρας του Ευζωνικού συντάγματος.
Όπως αποκάλυψε ο ιστοριοδίφης Ανδρ. Ανδριόπουλος, επρόκειτο για μια κλοπή αγελάδας συγγενούς του, που την έσφαξε ο εγκαλούμενος, ο οποίος καταδικάστηκε σε απαγχονισμό.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εμπεδωμένη αίσθηση στον κοινό. ότι:
Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν αιώνια ατιμώρητα.
Κι ακόμη ότι:
Αποτελεί προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο, ανεπίδοτο μήνυμα προς τις δυνάμεις του αντιναζιστικού αγώνα. Αλλά και μνημόσυνο για όσους σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά εκτός Πατρών.
Χαρακτηριστικό της συμμετοχής του κοινού ήταν ότι προσήλθαν άτομα από το Αγρίνιο, όπως ο Χρήστος Γράβος, γιο του κρατούμενου ομήρου ομήρου αγωνιστή Γιάννη Γράβου, που γλύτωσε την εκτέλεση, όταν ο ΕΛΑΣ έπιασε αιχμαλώτους γερμανούς κατά την μάχη του Κλάους το 1944 και τον αντάλλαξε με φυλακισμένους δικούς του.
Επίσης ότι ήρθε ο Λεωνίδας Ξάνθης, καθηγητής υπολογιστικών μαθηματικών και αεροναυπηγικής του πανεπιστημίου Λονδίνου, γιος του Σπύρου Ξάνθη, συμβολαιογράφου Αμαλιάδας, που συνελήφθη με άλλους σαράντα, σε τοπικό γερμανικό μπλόκο και οδηγήθηκε ως όμηρος στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου.
Παρόντες ακόμη ήσαν η αντιδήμαρχος Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη, ο ΓΓ της ΕΣΗΕΠΗΝ Γ. Καρβουνιάρης, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, δημοσιογράφος πρ. ανταποκριτής της ΕΡΤ, ο συγγραφέας και μουσικός παραγωγός Διον. Μπονέλης, οι συγγραφείς Δημ. Κοσμόπουλος, Βασ. Χριστόπουλος, Αναστασία ΕΥσταθίου, που ήρθε από την Ακράτα και Ασημάκης Παπαδόπουλος, ο μπλόγκερ ιστοριοδίφης Ανδρ. Ανδριόπουλος, η Ελευθερία Κώη κόρη του αγωνιστή Δημ. Κώη, ο Φάνης Γιαλυψός, γιος του αγωνιστή Μήτσου Γιαλυψού, ο επικεφαλής των Πάτρινων Χρόνων Θαν. Κολλιτσίδας με τον ενεργό πολίτη Περικλή Γεραλή, η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Γιώτα Παναγοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, ο επικεφαλής της δημ. παράταξης Ώρα Πατρών Γιώργος Ρώρος με τους συμβούλους Γιάννη Τσιμπούκη και Γιάννη Λάμπρου, το μέλος του Κοινωνικού Οργανισμού Γρηγόρης Μαρκέτος, ο πρώην δημοτ. σύμβουλος Γρηγόρης Ηλίας, ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μιχ. Σιδηρόπουλος, δρομείς της Πάτρας, όπως το super puma Παναγιώτης Τζουραμάνης, ο Κίμωνας Αποστολόπουλος συντονιστής της Λέσχης δρομέων περιπατητών ΦΑΕΘΩΝ, ο ειρηνοδρόμος Παναγ. Μεντζελόπουλος, ο Παναγ. Ανθόπουλος, φωτογραφός του οποίου η λήψη του πατέρα του Ιοσαφάτ Μενεξέογλου οδήγησε στην αποκάλυψη της μονάδας των Ουκρανών ναζιστών στο καφενείο Παναχαϊκό και πολλοί άλλοι από τον κοινωνικό χώρο της Πάτρας.