Δυτική Ελλάδα: Το πρώτο πλωτό Φωτοβολταϊκό Πάρκο… στον Πατραϊκό

    Ημερομηνία:

    Σε διαδικασία έγκρισης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, η κατασκευή ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 0,999 Μεγαβάτ, στην παραλία Καλαμάκι Ναυπακτίας. Σύμφωνα με τα σχέδια που δημοσιοποιήθηκαν, και έχουν τεθεί προς διαβούλευση και υποβολή παρατηρήσεων, πρόκειται για έναν πιλοτικό σταθμό φωτοβολταϊκού πάρκου σε θαλάσσια επιφάνεια, που θα αναπτυχθεί σε υδάτινη έκταση 7 στρεμμάτων, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την παραλία Καλαμακίου, στην Παλιοβούνα.

    Για την έγκριση του πιλοτικού έργου έχει αποσταλεί έγγραφο για έκφραση γνώμης από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τα αρμόδια Υπουργεία. Το έργο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα δεσμεύσει χώρους στη στεριά κοντά στην ερημική παραλία και είναι άγνωστο αν θα μπορεί πλέον να είναι ελεύθερα επισκέψιμη, από τους λίγους επισκέπτες που έκαναν εκεί το καλοκαιρινό τους μπάνιο.

    Στην περιοχή της Ναυπακτίας, οι κάτοικοι ήδη κάνουν λόγο για μια ακόμα επένδυση σε ΑΠΕ που έρχεται να διαταράξει μια περιοχή απείρου κάλλους και απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει «πνιγεί» από τις δεκάδες ανεμογεννήτριες.

    «Δεν τους έφταναν τα αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές, τώρα θέλουν να καταλάβουν και τις παραλίες με φωτοβολταϊκά;» είναι το ερώτημα που ήδη τίθεται από κάποιες πλευρές στο Αντίρριο.

    Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας, και σίγουρα είναι μια επένδυση η οποία θα αλλάξει μια πανέμορφη περιοχή όπως είναι η παραλία στο Καλαμάκι.

    Να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πλωτό φωτοβολταϊκό απέναντι από την παραλία της Παλιοβούνας, έρχεται σε συνέχεια του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το ΥΠΕΝ, για την δημιουργικά δέκα θαλάσσιων ΦΒ εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ  έως ένα μεγαβάτ.

    Πρόκειται για πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση που θα μισθωθεί από το δημόσιο και οι οποίες θα λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση με 20ετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

    Ο σχεδιασμός των επίμαχων σταθμών γίνεται κατά παρέκκλιση των άλλων έργων καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Εργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη χορήγηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

    Σύμφωνα με νέο θεσμικό πλαίσιο, η χωροθέτηση των πλωτών Φ/Β θα πραγματοποιείται σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις με παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του σταθμού, για την εγκατάσταση και λειτουργία τους για χρονικό διάστημα 22  ετών.

    Οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν είναι ακόμη και ο αιγιαλός ή η παραλία, οι δημόσιες γαίες, δασικές εκτάσεις καθώς και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Το ύψος του μισθώματος που δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος. Η υποχρέωση καταβολής μισθώματος θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης και θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την υπογραφή της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    XAΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Τι δεν μας είπε ο Καραμανλής στην Πάτρα – Σκληρή γλώσσα από τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη

    Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος...

    Τηλεθέαση: Σάρωσε ξανά η Αγγελική Νικολούλη με το «Τούνελ»

    Αγγελική Νικολούλη και Νίκος Μουτσινάς έδωσαν τη δεύτερη μάχη τους...

    Αγγλία: Βαριά ήττα για την Μάντσεστερ Σίτι, 4-0 η Τότεναμ

    Το χειρότερο δώρο πήρε ο Πεπ Γκουαρδιόλα μόλις δύο...

    ΣΥΡΙΖΑ για Ρωμανό: Aστυνομικές πρακτικές τύπου «συνήθως υπόπτων» δεν αρμόζουν σε σύγχρονο κράτος δικαίου

    Στην προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία...
    Best Shop