«Ζω για να δω το παιδί μου να δικαιώνεται», είναι τα πρώτα λόγια που βγαίνουν με δυσκολία από το στόμα της μητέρας του 19χρονου, η καταγγελία του οποίου σε βάρος του πατρός Αντωνίου για ασέλγεια ήταν η αρχή για ένα μπαράζ αποκαλύψεων σχετικά με όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Η είδηση ότι ο ιδρυτής της «Κιβωτού» καλείται πλέον ως ύποπτος για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, μετά τις καταγγελίες από τα δύο ανήλικα αγόρια που ήταν τρόφιμοι, ήρθε σαν χαρμόσυνο νέο για την οικογένεια του 19χρονου.
«Επιτέλους, ήρθε η ώρα ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Αρκετά υποφέραμε. Πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτά που έκανε στα παιδιά. Το παιδί μου το κατέστρεψε. Είναι ελεεινός, ένας σατανάς με ράσα», λέει η μητέρα του 19χρονου στη Realnews, μην μπορώντας να κρύψει την οργή της που δεν έχει καταλαγιάσει, παρά το γεγονός ότι ο πατήρ Αντώνιος έχει κληθεί πλέον από τον εισαγγελέα.
Η ίδια προσπαθεί να σταθεί με κάθε τρόπο στο παιδί της, αν και αδύναμη σωματικά και ψυχικά. «Ήθελε πολύ θάρρος για να πάει να καταθέσει. Το έκανε, όμως, για να μη βρεθούν άλλα παιδάκια στη θέση του. Γι’ αυτό βρήκε τη δύναμη. Αλλά η ζημιά στην ψυχούλα του έχει γίνει», αναφέρει.
Τα «πρωτοπαλίκαρα»
Όπως ίδια λέει, από την ενημέρωση που έχει, έως σήμερα πολλά παιδιά έχουν προσφύγει στις Αρχές για να καταθέσουν στο πλαίσιο της υπόθεσης. Τα περισσότερα παιδιά έχουν καταθέσει για ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις. Παράλληλα, για ασέλγεια σε βάρος του από τον πατέρα Αντώνιο έχει καταθέσει και ένα ακόμη παιδί, ηλικίας 15 ετών, που φιλοξενείται στη δομή της οργάνωσης στον Βόλο.
«Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση», δηλώνει η μητέρα του 19χρονου. «Απλά φοβούνται. Δεν είναι εύκολο να πεις την αλήθεια ενώπιον όλων. Δυστυχώς, όλα αυτά ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Τα πρωτοπαλίκαρα του πατρός Αντωνίου γνωρίζουν πολύ περισσότερα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ανωμαλία αυτού του ανθρώπου… Η παπαδιά τα ήξερε όλα και δεν μιλούσε. Είναι να μη σου τύχει κάτι τέτοιο».
Η μητέρα του 19χρονου τονίζει ότι ο γιος της δεν έχει σήμερα καμία βοήθεια, προκειμένου να ξεπεράσει τα τραύματά του. Η ίδια ζει με ένα επίδομα από την πρόνοια. «Δεν περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Ο γιος μου δεν έχει δεχτεί καμία βοήθεια και δεν ξέρω κιόλας αν θα δεχόταν. Το παιδί έχει πάθει σοκ. Θεωρεί ότι μόνος του θα τα καταφέρει. Είναι δυνατός. Έχει πολλή δύναμη το παιδάκι μου. Υστερα από τα όσα έχουμε ζήσει, και εγώ και αυτός και ο αδερφός του το μόνο που περιμένουμε είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγει.
Στον εισαγγελέα
Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ άλλων, ερευνάται και για ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες σε βάρος παιδιών, καθώς προέκυψαν ενδείξεις πως οι ξυλοδαρμοί και οι σκληρές τιμωρίες που επιβάλλονταν στα παιδιά ήταν κατόπιν δικής του εντολής. Εκτός από τον πατέρα Αντώνιο, ακόμη επτά εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν κληθεί για να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Οι έξι από τους επτά για πρόκληση σωματικών βλαβών στα παιδιά και μία εργαζόμενη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς φέρεται να μην πήγε σε γιατρό ή στο νοσοκομείο ένα παιδάκι που είχε χτυπήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσα γίνονταν στις δομές της «Κιβωτού» ανά την Ελλάδα δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ήταν η «γραμμή» που ακολουθούσαν τα στελέχη της οργάνωσης από τον πατέρα Αντώνιο για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ελέγχου των παιδιών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατήρ Αντώνιος και οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της δομής, που πλέον δεν εργάζονται σε αυτήν, έχουν δεχθεί κλήση για να περάσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Όλοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, ώστε να ενημερωθούν για το σε βάρος τους υλικό της δικογραφίας, πριν δώσουν κατάθεση.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι έως το 2019 και την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, πράξεις σε βάρος ανηλίκων, όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα, αλλά πλέον συνιστούν πλημμελήματα.