Πολλά νοικοκυριά στην Ισπανία τροποποιούν τη διατροφή τους μειώνοντας την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων λόγω της αύξησης της τιμής τους.
Η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε κατά 8,8% τον περασμένο Οκτώβριο και στην πραγματικότητα είναι αυτή η κατάσταση που οδήγησε την κυβέρνηση να εγκρίνει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα από τις αρχές του 2023.
Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία οι Ισπανοί αντικαθιστούν τα φρέσκα τρόφιμα στη λίστα αγορών τους με ζυμαρικά ή όσπρια διαφοροποιώντας την διατροφή τους.
Η πτώση της κατανάλωσης κρέατος φθάνει το 12,4% και επηρεάζει ιδιαίτερα το φρέσκο πρόβειο κρέας (που μειώνει την κατανάλωσή του κατά 24,7%) και το αγελαδινό κρέας (που μειώνεται κατά 18,1%). Το χοιρινό, που είναι το φθηνότερο, συνεχίζει να αγοράζεται αν και η κατανάλωσή του μειώνεται κατά 10%.
Η πτώση της κατανάλωσης φρέσκου ψαριού, φθάνει το 16,3%, η κατανάλωση λαχανικών 14,5% και φρούτων 12,2%.
Το σπορέλαιο έχει επίσης μειωθεί κατά 18,3%, το ψωμί 7%, το κρασί και η μπύρα 8% και η ζάχαρη 16,7%.
Υποκατάστατα στη διατροφή είναι τώρα περισσότερα ζυμαρικά και περισσότερα όσπρια, των οποίων η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 3%.