Η ιστορία πηγαίνει κάπως έτσι: ένα ζευγάρι πηγαίνει στο αγαπημένο του μπαρ μόνο που, το συγκεκριμένο βράδυ, θα προβάλει σε γιγαντοοθόνη έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκείνος παρακολουθεί και μιλά με πάθος για την αγαπημένη του ομάδα που «έτυχε» να παίζει, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να φωνάξει στον σερβιτόρο που μπήκε μπροστά του καθώς σέρβιρε ένα διπλανό τραπέζι. Εκείνη δυσανασχετεί. Το αποκορύφωμα έρχεται όταν μπαίνει το γκολ, εκείνος πανηγυρίζει σηκώνοντας τα χέρια και μια μυρωδιά που απέχει από εκείνη της άνοιξης ή του μαλακτικού και της φρεσκάδας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Την επόμενη ημέρα, όλα του τα μηνύματα και οι κλήσεις έμειναν αναπάντητα.
Στερεοτυπικά ή όχι, ο άνδρας του παραπάνω φανταστικού σεναρίου έκανε σε ένα βράδυ τρία σοβαρά ατοπήματα από τα πολλά που μπορoύν να οδηγήσουν μια γνωριμία σε ναυάγιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απαντήσεις 2.000 single και μη Αμερικανών σε δημοσκόπηση της εταιρείας OnePoll για λογαριασμό της πλατφόρμας γνωριμιών Seeking. Αντιαισθητικά τατού, βρώμικα νύχια, αγένεια και κατάχρηση των social media, είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά και κουσούρια που ώθησαν το 65% των συμμετεχόντων στη λέξη μιας σχέσης, με το 88% (20% επί του συνόλου) να εξαφανίζεται χωρίς εξηγήσεις, το γνωστό σε όλους μας ghosting
Τα θανάσιμα (για τη σχέση) αμαρτήματα
Με ένα γενναίο 24%, η κακή μυρωδιά αποτέλεσε την πρώτη αιτία διάλυσης μιας γνωριμίας ακολουθούμενο από το φαινόμενο του «ξερόλα» και την προσβλητική συμπεριφορά προς τους σερβιτόρους για το 21%. Μεγάλα ακόμα ποσοστά συγκέντρωσαν:
- το κακόγουστο ρολόι στους άνδρες (16%)
- η αναφορά στην αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα με χρήση της αντωνυμίας «εμείς» και η εμμονή με τα ζώδια (15%)
- η πρόταση να μοιραστούν το φαγητό στο πρώτο ραντεβού και το χειροκρότημα για τον πιλότο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου (14%)
Στις top περιπτώσεις που καίνε τη σχέση ή τη γνωριμία συγκαταλέγονται ακόμα όσοι και όσες:
(Παρα)είμαστε επιλεκτικοί
Οι μισοί σχεδόν από τους συμμετέχοντες (44%) θα περιέγραφαν τον εαυτό τους «επιλεκτικό» ως προς την επιλογή συντρόφου, με το 33% να δηλώνει «πολύ επιλεκτικός». Τέσσερις στους πέντε (79%) θεωρούν ότι αξίζουν το καλύτερο και θα θέσουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τους επίδοξους συντρόφους και ένα 35% ότι δεν τίθεται ζήτημα «επιλεκτικότητας» όταν πρόκειται για γνωριμίες.
Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι:
- το 73% είναι πιθανό να σχηματίσει αρνητική εικόνα για κάποιον που ζήτησε να μοιραστούν τον λογαριασμό του φαγητού, ιδίως αν πρότεινε το ραντεβού
- το 72% θα επέκρινε το μέρος που επιλέχθηκε για το πρώτο ραντεβού αν δεν ταίριαζε στα γούστα του
- το 33% θεωρεί το εισόδημα σημαντικότερο παράγοντα, ιδίως για μακροχρόνιες σχέσεις
- το 30% δίνουν βάρος στο γούστο και την αντίληψη περί μόδας.
Γινόμαστε πιο «παράξενοι» όσο μεγαλώνουμε;
Το 48% των συμμετεχόντων, ηλικίας 65 ετών και άνω κυρίως, ανέφεραν ότι τα κριτήριά τους για την εύρεση συντρόφου έγιναν αυστηρότερα με τα χρόνια. Παράλληλα, ενώ το 40% θεωρεί πως οι γνωριμίες και οι σχέσεις τείνουν να γίνονται όλο και δυσκολότερη υπόθεση, το 37% εξ αυτών δηλώνει αμετακίνητο ως προς την επιλογή κάπου που ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που αναζητούν.