Με αφορμή την αυριανή ημέρα, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) ο κ. Καρβέλης επισκέφθηκε το Ογκολογικό Τμήμα του Γ. Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.
Πιο συγκεκριμένα, επιθυμία του κ. Καρβέλη ήταν να βρεθεί σήμερα το πρωί στον ισόγειο χώρο του νοσοκομείου όπου βρίσκεται το Ογκολογικό Τμήμα, ανάμεσα στους θεραπευόμενους και κυρίως μεταξύ αυτών που βρίσκονταν σε αναμονή για την έναρξη της προγραμματισμένης χημειοθεραπείας τους.
Ο κ. Καρβέλης άκουσε όλους τους θεραπευόμενους, τους ρώτησε για τις ανάγκες, τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις τους στην περίοδο της προσπάθειας που κάνουν για να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες της νόσου, με δεδομένες όλες τις αλλαγές που αυτές επιφέρουν.
Συνομίλησε με όλους για αρκετή ώρα καταγράφοντας παράλληλα από τους ίδιους τους ασθενείς τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν στο Ογκολογικό Τμήμα κατά τη θεραπεία τους.
Πολλοί ήσαν εκείνοι που άνοιξαν την καρδιά τους αναφερόμενοι σε πολύ προσωπικά ζητήματα. Σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο νοσοκομείο, οι θεραπευόμενοι έκαναν λόγο για ανθρώπινη και ζεστή συμπεριφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και για μέγιστη φροντίδα που τους παρέχεται στην προσπάθεια να έχει ποιότητα η ζωή τους.
«Οι ογκολογικοί ασθενείς δοκιμάζονται σωματικά και ψυχικά. Η δοκιμασία που υφίστανται όλοι αφορά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους, μέλη των οποίων είναι και συνοδοί-φροντιστές τους. Είναι σημαντικό να βρίσκουν την κατάλληλη θεραπευτική περίθαλψη στις υγειονομικές δομές μας προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση με θετικό πρόσημο στις μορφές καρκίνου που διαγιγνώσκονται άμεσα», τόνισε ο κ. Καρβέλης στο τέλος της επίσκεψης.
Παρέμβαση για την επέκταση του χώρου των θεραπειών
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Τμήματος, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Καρβέλη ο οποίος ζήτησε να διευθετηθεί το θέμα του χώρου όπου γίνονται οι χημειοθεραπείες και να γίνει άμεσα η επέκταση (να προστεθεί τρίτη αίθουσα) ώστε ν παρέχεται μεγαλύτερη άνεση στους ασθενείς κατά τη θεραπεία τους.
«Σημασία για εμάς έχει να γίνει κατανοητό πως είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται – και πολλοί εξ αυτών για αρκετά χρόνια- και είμαστε στη διάθεσή τους να ακούσουμε τους καθημερινούς προβληματισμούς τους, τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους, ώστε να αναζητήσουμε τεχνικές και παρεμβάσεις που θα παρέχουν ανακούφιση και ενδυνάμωση για αυτούς και τις οικογένειές τους, με προτεραιότητα στην ποιότητα της ζωής τους. Στόχος όλων των εμπλεκομένων υγειονομικών δομών, στελεχών και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι να μετατραπεί ο καρκίνος και τα είδη που αυτός παρουσιάζεται σε μια χρόνια νόσος, θεραπεύσιμη και αντιμετωπίσιμη!», καταλήγει ο κ. Καρβέλης.