Συχνά, η φλεγμονή γίνεται αντιληπτή ως κάτι αρνητικό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια απόλυτα φυσική και χρήσιμη διαδικασία του οργανισμού, που δημιουργείται όταν το σώμα δέχεται μια εξωτερική «επίθεση». Αποτελεί τον μηχανισμό άμυνας, που βοηθά και επιταχύνει την επούλωση και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιτελέσει τον ρόλο της, η φλεγμονή θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δε συμβαίνει πάντα, με τη φλεγμονή να μετατρέπεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε χρόνια πάθηση. Αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ισχυρός σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως είναι η διατροφή, σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών στοιχείων. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν τα πεπτικά βακτήρια που αναπτύσσονται στο έντερό μας, τα οποία, με τη σειρά τους, συσχετίζονται άμεσα με τη χρόνια φλεγμονή. Επιλέγοντας, επομένως, ωφέλιμες τροφές, βοηθάμε στην παραγωγή των σωστών βακτηρίων, που μπορούν να νικήσουν τη φλεγμονή.
Ποια είναι, όμως, αυτά τα τρόφιμα; Φυσικά, καμία μεμονωμένη τροφή δε μπορεί να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη για την υγεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Υπάρχουν διατροφικά μοτίβα που αποτελούν πρότυπα υγιεινής διατροφής, όπως η δίαιτα DASH και η μεσογειακή διατροφή, που είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και έχουν δείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία και μείωση των χρόνιων ασθενειών.
Όσο κι αν απαιτείται μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που ξεχωρίζουν για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους. Ακολουθούν τα δέκα υπερτρόφιμα με τη μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση.