Η δυναμική για νέα υψηλά σε επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες τη φετινή χρονιά συνεχίζεται ακάθεκτη, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και την ιδιαιτερότητα της εκλογικής χρονιάς στη χώρα. Ηδη το 2022 αντλήθηκαν πάνω από 12 δισ. ευρώ μέσα από deals, εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις κ.ο.κ. ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη η ΤτΕ γνωστοποίησε και επισήμως ότι κατεγράφη νέο ιστορικό ρεκόρ στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στα 6,24 δισ ευρώ (από 5,56 δισ. το 2021)!
Φέτος, λοιπόν, έχουν δρομολογηθεί deals που φτάνουν έως και το 60% των συναλλαγών του 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της PwC. Αυτό σημαίνει πως μια πρόβλεψη για προσέλκυση κεφαλαίων φέτος από τις ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογη, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει το απαραίτητο στήριγμα στην ελληνική οικονομία, που συνδυαστικά με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και των ευνοϊκών κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου και του καθεστώτος των στρατηγικών επενδύσεων θα αποτελέσουν σημαντική δύναμη πυρός.
Επιταχύνουν στρατηγικές επενδύσεις
Μέσω των στρατηγικών επενδύσεων, μάλιστα, ήδη μπαίνουν στην τελική ευθεία για να εκκινήσουν μια σειρά από πολυαναμενόμενα μεγάλα πρότζεκτ των οποίων η δημόσια διαβούλευση, όπως ορίζει ο νόμος για την ένταξή τους στο καθεστώς, ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.
Το πρώτο είναι το project ύψους 524 εκατ. ευρώ του Αστακού, που αφορά τη «Μετατροπή του λιμένα ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts – Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών», της εταιρείας Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε., ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ.
Η προτεινόμενη επένδυση αφορά την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού, και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑΒΙΠΕ σε τουριστικό λιμένα για megayachts (με περίπου 400 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών, καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών. Φορέας της επένδυσης, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει παράλληλα 1.150 νέες θέσεις εργασίας, είναι η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε. Διεθνούς Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την υλοποίηση ενός διπλού επενδυτικού σχεδίου από τη Βασιλικά Θέρμης Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία, συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και του συνεταίρου του Γιαρίβ Λερνέρ (Nu Boyana Film Studios) στον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ίδρυση στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών – βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στον Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη καθώς και στη δημιουργία στούντιο παραγωγής post production ταινιών – βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό. Το πρότζεκτ, που αναμένεται να δημιουργήσει υποδομές και για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης λοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων του mega project, προϋπολογισμού 286 εκατ. ευρώ, της Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς της Εύβοιας. Φορέας ανάπτυξης του έργου, το οποίο βάσει σχεδιασμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, εμφανίζεται η GH Hotel Ξενοδοχειακή και Τουριστική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, θυγατρική της Grivalia Hospitality. Σύμφωνα με τον φάκελο του επενδυτικού σχεδίου, το εμβληματικού χαρακτήρα project αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και για την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ., ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 300-350 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το προτεινόμενο έργο αφορά τη δημιουργία ενός πολυτελούς οικολογικού τουριστικού θέρετρου και κέντρου ευεξίας και αναψυχής σε μια έκταση περίπου 553 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να αναπτυχθούν πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ευεξίας και αναψυχής 5 αστέρων που θα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, εκτός από τους χώρους διημέρευσης και διανυκτέρευσης, χώρους αναψυχής και ευεξίας, εστιατόρια, χώρους άθλησης, τοπικής εμβέλειας καταστήματα προς εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων, χώρους διαμονής και ψυχαγωγίας του προσωπικού, γραφεία διοίκησης, λιμενική εγκατάσταση και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές.
Αυτές τις ημέρες, επίσης, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση και έγκριση των επενδυτικών σχεδίων των Intertrade Hellas, Mirum Hellas και Βήτα Πρώτη Κτηματική Εταιρεία Β. Ελλάδος.
Η πρώτη αφορά την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου στα περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στα Οινόφυτα για την πρωτογενή παραγωγή χάρτου (από 50 εκατ. ευρώ πριν) από την οικογένεια Ντεληδήμου. Η δεύτερη αφορά τη στρατηγική επένδυση, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, στην Ελούντα, που περιελάμβανε συνολικά 4 ξενοδοχεία, μαρίνα 64 θέσεων και περίπου 300 κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση. Σύμφωνα με τον τροποποιημένο φάκελο τελικά η επένδυση θα αναπτυχθεί σε 4 και όχι σε 6 χωρικές ενότητες, αφαιρώντας μια έκταση 110 στρεμμάτων επί του συνολικού εμβαδού περίπου 964 στρεμμάτων της επένδυσης, όπως αρχικώς είχε εγκριθεί. Η τρίτη περίπτωση αφορά το «πολύπαθο» πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται εδώ και χρόνια να κατασκευαστεί στη Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης, αλλά έχει πέσει στην άρνηση οικισμού Ρομά να μετεγκατασταθεί. Σύμφωνα με τον φάκελο που κατατέθηκε στο Enterprise Greece, το εμπορικό πάρκο θα διαθέτει δομημένη επιφάνεια 54.917 τ.μ. η οποία δύναται να φιλοξενήσει 88 καταστήματα εμβαδού έως 600 τ.μ. και 9 μεγαλύτερα καταστήματα. Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 82,67 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 477 νέες ΕΜΕ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.
Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαβούλευση για ένα ενδιαφέρον επενδυτικό σχέδιο που ξεκίνησε να τρέχει ο Δήμος Πρέβεζας, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σύνθετη τουριστική επένδυση αειφορικού χαρακτήρα -όπως τη χαρακτηρίζει-, η οποία θα αναπτυχθεί σε έκταση 198.649 στρεμμάτων. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πόρος – Διαβάτη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ξενοδοχείο, δυναμικότητας 220 κλινών, 12 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες, 15 bungalows χωρητικότητας 60 κλινών, 30 μονάδες glamping χωρητικότητας 60 κλινών, πισίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, αναζωογόνησης και ευεξίας και παραθαλάσσια εστιατόρια.
Επίσης ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση για τη σημαντική επένδυση της Aegean Airlines, ύψους 140 εκατ. ευρώ. για τη δημιουργία βάσης συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου πτητικών μέσων καθώς και κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Φορέας της επένδυσης είναι η Olympic Air. Σύμφωνα με τον φάκελο, η συγκεκριμένη επένδυση «θα λειτουργήσει ως παράγοντας πολλαπλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα και τις εταιρείες του κλάδου, καθώς θα επαναφέρει στην Ελλάδα ένα σημαντικό εύρος υπηρεσιών που μέχρι και σήμερα εκτελούνται στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσει στην ωρίμασή του έως και 635 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων και προστιθέμενης αξίας (1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις συνολικά) και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες και πεδία ανάπτυξης για την Aegean, ενισχύοντας τη συμβολή της στην ελληνική και διεθνή αερομεταφορά».