Διάταγμα του Πούτιν αποκλείει από τη ρωσική αγορά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα – Πώς ευνοείται η Τουρκία

    Ημερομηνία:

    Με την υπογραφή του στο υπ’ αριθμόν 730 διάταγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» για ακόμη μία χρονιά έξω από τα σύνορα της χώρας του, τους Έλληνες παραγωγούς: Τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα αποκλείονται από την πολυπληθή ρωσική αγορά και η χώρα μας είναι αναγκασμένη και πάλι να μετρά.. πληγές.

    Έως το τέλος του 2021 θα συνεχιστεί το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Μοιραία λοιπόν και οι Έλληνες παραγωγοί – για άλλον έναν χρόνο- χάνουν τις ελπίδες που έτρεφαν για δυναμική «επιστροφή» τους στη ρωσική αγορά. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Δυτικοί για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το… μακρινό 2014.

    Βαρύ πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς

    Η Ελλάδα παραδοσιακά εξήγαγε αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, η οποία μάλιστα για ορισμένα από αυτά ήταν μακράν ο κύριος αγοραστής τους: Λίγο πριν «ενεργοποιηθεί» η απαγόρευση, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία άγγιζαν τα 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% ήταν αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια το ρωσικό «μπλόκο» στέρησε από τους Έλληνες παραγωγούς ποσό που ξεπερνούσε τα 178,4 εκατ. ευρώ. Η ρωσική αγορά απορροφούσε σχεδόν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Άλλα ελληνικά προϊόντα που είχαν «πέραση» στην Ρωσία ήταν τα νωπά ακτινίδια, βερίκοκα-κεράσια, νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια, ελαιόλαδο και κλάσματά του, πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες, ιχθυρά, αγγούρια νωπά και διατηρημένα και ελιές.

    Η Τουρκία … έσπευσε να καλύψει τα κενά

    Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η Τουρκία, ο Ισημερινός, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρουτο-λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (2013) και τα αντίστοιχα του 2019, όπως τα κατέγραψε η Ομοσπονδιακή τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

    Το σίγουρο είναι πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 «για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της», με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση των «αντίμετρων» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα παιδιά του Diddy πανηγυρίζουν την απαλλαγή του από τις βαριές κατηγορίες για sex trafficking

    Ο Σον «Diddy» Κομπς κρίθηκε αθώος για τις δύο σοβαρότερες κατηγορίες...

    Κυριακή Γρίβα: «Να καεί στην κόλαση» ο δολοφόνος – Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας της

    Με την κατάθεση της μητέρας της Κυριακής Γρίβα συνεχίζεται...

    Τέρμα το αλκοόλ σε ανηλίκους – Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο

    Αποφασισμένη να προστατεύσει τους ανήλικους από αλκοόλ και καπνικά...

    Τουρκία: «Νόμιμο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν αποδεχόμαστε τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας»

    Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στους διπλωματικούς χειρισμούς της Ελλάδας...