Tην πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για «ομογενοποίηση» των ταμπελών στα καταστήματα της Αθήνας και άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α’ Αθήνας της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεών μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αν και εφόσον μας τιμήσει ο ελληνικός λαός και, άρα, οι Αθηναίοι συμπολίτες μας, είναι και η ομογενοποίηση των ταμπελών, που υπάρχουν και στην Αθήνα και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, και νησιωτικούς και ηπειρωτικούς».
Ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «θα ήθελα κι εγώ να δω, ενδεχομένως μέσα από ένα κίνητρο αναπτυξιακό από το ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα αντικατάστασης της κάθε είδους ταμπέλας που βλέπουμε – κάποιες με νέον, κάποιες άλλες πολύχρωμες, κ.λπ. – με μια αισθητική τέτοια με την οποία θα συμφωνούν όλοι, με διαβούλευση, και οι πολίτες και οι καταστηματάρχες, που να δίνει προστιθέμενη αξία και ποιότητα και στο τουριστικό μας προϊόν και στην πόλη μας και στην πολιτιστική κληρονομιά μας».
Από την άλλη, πάντως, ο Υπουργός επισήμανε ότι η Αθήνα, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, απέκτησε «φως» και «ζωή», μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών.
Αντιπαραβάλλοντας το τότε με το τώρα, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «βλέπω με χαρά ότι από την Ομόνοια και κάτω πλέον ξαφνικά υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη και νέες επενδύσεις στον τουρισμό, νέες επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα, νέες επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η εμπορική ζωή, η ανάπτυξη, το φως και η οικονομία διώχνουν και τα κακοποιά στοιχεία και την μικροεγκληματικότητα και βοηθούν και τους κατοίκους και τους συμπολίτες μας.
Ταυτόχρονα ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τον Δήμο Αθηναίων και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην Δημοτική Αστυνομία να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όχλησης και παραβίασης των όρων της κοινής ησυχίας, τονίζοντας πως «είμαι υπέρ της “αριστοτελικής μεσότητας”, δηλαδή, στο να υπάρχει μια ισορροπία: και οι κάτοικοι να διαβιούν αξιοπρεπώς και να έχουν ποιότητα ζωής και οι επαγγελματίες, ειδικά στο χώρο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, πέριξ της Ακρόπολης, να μπορούν να λειτουργούν κι αυτοί και αυτό να συνδυάζεται αρμονικά».