Δίκη Πισπιρίγκου: Το τρίτο τετ -α- τετ Κούγια – Ηλιάδη

    Ημερομηνία:

    Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ρίου που έχουν πάρει τη σκυτάλη ως μάρτυρες από τους συναδέλφους τους στο Καραμανδάνειο περιγράφουν εντός δικαστικής αίθουσας τα όσα έζησαν εκείνοι στην εντατική της ΜΕΘ Παίδων Πατρών για μήνες. Είναι οι άνθρωποι που έζησαν για πολύ καιρό τόσο τη μικρούλα όσο και τους γονείς και κυρίως τη μητέρα. Όλοι οι γιατροί μέχρι στιγμής συμφωνούν σε ένα σημείο: ότι το παιδί δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά με την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά να επιμένει σε αυτό και να δέχεται βροχή ερωτήσεων από τον δικηγόρο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια κυρίως για το βάρος της καρδιάς του παιδιού καθώς σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο από την ιατροδικαστική έκθεση του παιδιού προκύπτει ότι το βάρος της καρδούλας της Τζωρτζίνας ήταν μόλις 47 γραμμάρια.

    «Δεν ασχολούμαστε με το βάρος» ήταν η απάντηση της γιατρού που τόνιζε συχνά ότι στους υπέρηχους το παιδί είχε φυσιολογικές διαστάσεις καρδιάς. Η ένταση στην εξέταση της συγκεκριμένης μάρτυρα από τον κ. Κούγια ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής με την κατηγορουμένη όχι μόνο να παρακολουθεί προσεκτικά τα όσα λέγονταν αλλά να βοηθά τον δικηγόρο της εντοπίζοντας έγγραφα από τη δικογραφία. Αλέξης Κούγιας και Αγγελική Καρατζά είχαν και λεκτική αντιπαράθεση με την γιατρό να ζητά από τον ποινικολόγο να μην την αποκαλεί «Κυρία μου» και τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει ότι θα της υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για μια φράση που χρησιμοποίησε η γιατρός σε τηλεφώνημα που έκανε σε δικό της πρόσωπο σε διάλλειμα της δίκης και αφορούσε στον κ. Κούγια.

    Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

    Πριν από την εξέταση της κ. Καρατζά είχε προηγηθεί η εξέταση του Ανδρέα Ηλιάδη με το κλίμα από το πρώτο κιόλας λεπτό να είναι ηλεκτρισμένο .Η εξέταση ξεκίνησε με την ερώτηση: «Γιατί συνοδεύεστε από τρεις δικηγόρους;» με την πρόεδρο να απαγορεύει στον γιατρό να απαντήσει και να ολοκληρωθεί με την ερώτηση που προκάλεσε έκπληξη. Μία ερώτηση που γεννήθηκε μέσα από τους ισχυρισμούς του Ανδρέα Ηλιάδη για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου για τη μητέρα. Ο κ. Κούγιας ρώτησε τον γιατρό αν έχει επισκεφθεί ψυχίατρο όταν εκείνος απάντησε αρνητικά ο δικηγόρος του είπε ότι θα έπρεπε να το σκεφτεί. Ήταν τα τελευταία λεπτά της δίκης τη στιγμή που οι αστυνομικοί φορούσαν χειροπέδες στην κατηγορούμενη προκειμένου να βγει εκτός δικαστικής αίθουσας και να επιστρέψει και πάλι στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ο κ. Κούγιας δεν τελείωσε όμως με τον κ. Ηλιάδη και ήδη δείχνει στο δικαστήριο που θα κινηθούν οι επόμενες ερωτήσεις τις οποίες υποβάλλει ήδη στους άλλους μάρτυρες. -Γιατί ο κ. Ηλιάδης δεν ενημέρωσε από την αρχή ότι η Τζωρτζίνα είχε μείνει τετραπληγική; -Γιατί «πάγωσε» τον εγκέφαλό της δεδομένου ότι γνώριζε ότι μετά από μία ώρα ανάνηψης δεν υπήρχαν ελπίδες να μην υπήρχαν βλάβες; -Γιατί κανείς δεν είπε ότι η καρδιά του παιδιού ήταν όπως ισχυρίζεται μια ωρολογιακή βόμβα εξαιτίας του μικρού βάρους που είχε;

    Οι καταθέσεις για τη μητέρα

    Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και στη συμπεριφορά της μητέρας που έδειχνε όπως λένε οι περισσότεροι σαν να μην έχει συναίσθημα. Μία από τις μάρτυρες που θα καταθέσουν στη δίκη τις επόμενες ημέρες είχε περιγράψει για την κατηγορούμενη: «Θέλω να σας πω ότι κάποια πράγματα στη συμπεριφορά της μητέρας μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Το πρώτο από αυτά συνέβη κατά το στάδιο της αποσωλήνωσης της Τζωρτζίνας. Σε αυτό το στάδιο συνήθως προτρέπουμε τους γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους έτσι ώστε να δούμε και τις αντιδράσεις των παιδιών και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εγκέφαλός τους. Εκείνη την ημέρα ήταν παρόντες και οι δύο γονείς, πατέρας και μητέρα.

    Ο πατέρας πλησίασε το παιδί και η μητέρα βρισκόταν σε κατάσταση άγχους για το εάν θα μιλήσει το παιδί. Θυμάμαι ότι κοίταζε συνεχώς γύρω της και έχω την αίσθηση ότι προσπαθούσε να διερευνήσει εάν εμείς ως νοσηλευτές παρατηρούσαμε τις αντιδράσεις της. Μετά από δική μου παρότρυνση, η μητέρα πλησίασε το παιδί χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα εκδηλωτική. Το δεύτερο συνέβη κατά τη διάρκεια της εκμάθησης της μητέρας για την χορήγηση φαρμάκων και σίτισης μέσω γαστροστομίας. Ως προς αυτό σας καταθέτω ότι το επισκεπτήριο στη ΜΕΘ κατά τις πρωινές ώρες ήταν από τις 10.30 έως τις 11.30 ενώ το φαγητό χορηγείται μετά τις 12.00. Θυμάμαι ότι αρκετές φορές η μητέρα της Τζωρτζίνας δεν περίμενε μέχρι την ώρα του φαγητού έτσι ώστε να εκπαιδευτεί από τις νοσηλεύτριες για τον τρόπο σίτισης από τη γαστροστομία, Αυτές τις φορές ήταν βιαστική, προφασιζόμενη ότι θα περνούσε από το νοσοκομείο να τη πάρει ο σύζυγός της γιατί είχε δρομολόγιο λόγω της δουλειάς του και θα περνούσε από το νοσοκομείο, οπότε ήθελε να φύγει, Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα μας έλεγε ότι η εκμάθηση θα μπορούσε να γίνει την επόμενη ημέρα. Έβλεπα μια μητέρα η οποία δεν έδειχνε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να μάθει πράγματα, ώστε να βοηθήσει το παιδί της που ήταν σε άσχημη κατάσταση».

    Δικαστές και ένορκοι ρωτούν τους μάρτυρες για την μητέρα και τη συμπεριφορά της ενώ η ίδια είχε πει στον Ανδρέα Ηλιάδη ότι γνωρίζει ότι θα την αποκαλέσουν ψυχρή γιατί δεν εκδηλώνει το συναίσθημά της. Αυτό πάντως που αναδεικνύεται στη δίκη είναι ότι η Τζωρτζίνα ανέβαινε έναν Γολγοθά μετά την ανακοπή με ατελείωτες εξετάσεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία. Ένα πανέμορφο κοριτσάκι που μόλις στα οκτώ του χρόνια υπέφερε. Το γιατί θα το κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη… Σήμερα δεν είναι στη ζωή. Είναι όμως ένα κορίτσι που αγάπησε όλη η Ελλάδα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Όσο απέχει ο άνθρωπος από τον Θεό, τόσο απέχουν οι δυο ήρωες μεταξύ τους»

    Μετά την πρεμιέρα της νέας σειράς «Άγιος Έρωτας» στον...

    Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις πληρωμές – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

    Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα το διάστημα 20...

    Αργεντινή: Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 52,9% του πληθυσμού

    Αυξάνεται αλματωδώς η φτώχεια στην Αργεντινή τα τελευταία δυοχρόνια, με τα επίσημα στοιχεία...

    Brain regain: Πώς επιστρέφουν τα χαμένα ταλέντα στην Ελλάδα

    Στα χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες -για την...
    Best Shop