ΠΑΤΡΑ: Μια πόλη γεμάτη από δημοτικά μουσεία! Πότε όμως;

    Ημερομηνία:

    Ανάμεσα στις εξαγγελίες που έχουμε ακούσει ή αναμένεται να ακούσουμε το επόμενο διάστημα, μετά τον θόρυβο των εθνικών εκλογών και πηγαίνοντας στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, υπάρχει και μία που έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Μια εξαγγελία που αποκαλύπτει ένα χρόνιο κενό στην Πάτρα το οποίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να καλυφθεί από την στιγμή που προχωρούν οι εργασίες της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και η πόλη θέλει να επενδύσει πάνω στον αστικό περιηγητικό τουρισμό ή στο λεγόμενο city break.

    Το κενό αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη μουσείων που να έχουν ως θεματική τους την ίδια την πόλη και την ιστορία της μέσα από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της νεότερης ιστορίας. Θα πει κανείς ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί μέσα από την αναμενόμενη δημιουργία του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Κέντρου, στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας.

    Δεν είναι όμως το ίδιο. Ούτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατρών – Αθηνών έχει να κάνει με αυτό που λέμε. Η Πάτρα είχε παίξει ένα σημαντικό ρόλο τόσο στην ύστερη αρχαιότητα, όσο και στην βυζαντινή περίοδο, ενώ είχε και πρωταγωνιστική θέση στην διαμόρφωση της νεότερης αστικής τάξης μέσα από την ακμάζουσα βιομηχανία της, πρωτοπορώντας σε πολλά ζητήματα.

    Μιλάμε ουσιαστικά για τουλάχιστον τρία ξεχωριστά μουσεία που θα μπορούσαν να στεγάζονται σε νεοκλασικά κτίρια, δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάτρας και τα οποία καλό θα ήταν να βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου (ο στόχος είναι άλλωστε ο περιηγητικός τουρισμός) το οποίο στο μεταξύ θα έχει αναπλαστεί, ενισχύοντας έτσι την προβολή και την επισκεψιμότητα του.

     

    Νεοκλασικά εντός του ιστορικού κέντρου

    Τα μουσεία αυτά θα είναι στην διαχείριση και στην κυριότητα του δήμου, χωρίς να εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού, γλιτώνοντας έτσι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από το κράτος.

    Τέτοια κτίρια υπάρχουν στην κυριότητα του δήμου ή αν όχι μπορούν να ενοικιαστούν για αυτόν τον σκοπό. Κτίρια που αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητα θα μπορούσαν εύκολα να έχουν ένα τέτοιο ρόλο όπως για παράδειγμα το νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή της Αράτου και Κορίνθου ή το κτίριο στην Πατρέως και Καραϊσκάκη ή το κτίριο των Δημοτικών Λουτρών στη Γούναρη, ή ακόμα το κτίριο στην Μαιζώνος εκεί που στεγάζονται οι υπηρεσίες των οικονομικών του δήμου.

    Και τόσα ακόμα. Κάποια παραδείγματα αναφέραμε, αν το καλοσκεφτεί κανείς υπάρχουν δεκάδες ακόμα. Η Πάτρα έχοντας μια ξεχωριστή δυναμική στον πολιτισμό της, με βάση την ιστορία της και εφόσον θέλει να κάνει βήματα για την τουριστική της ανάδειξη, θα μπορούσε να ήταν μια πόλη γεμάτη από μουσεία με ξεχωριστούς ρόλους και θεματικές ενότητες για το καθένα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: “Εφυγε” ένας από τους πιο αγαπητούς επιχειρηματίες

    Η Αμφιλοχία θρηνεί σήμερα έναν από τους πιο αγαπητούς...

    Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα – Ανατροπή με την ημερομηνία

    Τα σχολεία κλείνουν σε σχεδόν ένα μήνα για τα...

    ΘΡΗΝΟΣ: Την Τρίτη το τελευταίο “αντίο” στη 18χρονη

    Τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή έχασε τελικά η...

    ΠΑΤΡΑ: Την έπεισε και άφησε χρήματα και κοσμήματα έξω από την Αγία Βαρβάρα

    Θύμα απάτης έπεσε μία 80χρονη γυναίκα στην περιοχή της...
    Best Shop