Και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εξέταση του αιτήματος αποφυλάκισης υπό όρους εντός του Παρισιού, για τον πατρινό επιχειρηματία και προέδρο της εταιρείας «Αratos», Νίκο Μπογονικολό, μετά τη σύλληψή του και την άσκηση ποινική δίωξης από το Ομοσπονδιακό Δικαστηρίο του Μπρούκλιν, για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας και εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ποινές επισείουν οι κατηγορίες που του αποδίδονται.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Με βάση, λοιπόν, το αμερικανικό δίκαιο, στην περίπτωση Μπογονικολού δεδομένου πως δεν είναι Αμερικανός πολίτης η μέγιστη ποινή καθείρξεως για συνωμοσία ανέρχεται στα 10 έτη, ενώ για το λαθρεμπόριο στα 20 χρόνια φυλάκισης. Οπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στην «Πελοπόννησο», ο 59χρονος επιχειρηματίας που κρατείται σε φυλακές του Παρισιού, εν αναμονής εκτέλεσης του εντάλματος έκδοσης του στις ΗΠΑ, δεν κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη και αυτό γιατί η ανωτάτη των ποινών για «συνομωσία», που ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία της χώρας, αφορά Αμερικανούς υπηκόους.
Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο πως ο Νίκος Μπογονικόλος, θα συνεργαστεί με τις Αρχές των ΗΠΑ, δηλώνοντας «ενοχή» προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων της αμερικανικής Δικαιοσύνης, καθώς η επιλογή μια δικαστικής διαμάχης εγκυμονεί τον κίνδυνο της καταδίκης σε κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιχειρηθεί η μετατροπή του κατηγορητηρίου που τον βαρύνει, με τον επιχειρηματία να επιμένει στο βασικό ισχυρισμό πως εάν έπραξε κάτι αυτό αφορά σε παράβαση της εμπορικής νομοθεσίας και ουδεμία σχέση έχει με κατασκοπεία. Υπενθυμίζεται πως του αποδίδονται 7 επιλήψιμες συναλλαγές, που αφορούν σε αγορά αμερικανικής τεχνολογίας από βρετανικές εταιρείες με τελικό χρήστη θυγατρική της «Aratos», «υλικά» τα οποία χωρίς την έγκριση των πωλητών κατέληξαν στη μυστική υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οπως διευκρίνισαν νομικοί «κατάσκοπος είναι όποιος έχει πρόσβαση σε μυστικά του κράτους και σε απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα. Στην υπόθεση Μπογονικολού, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, δεν προκύπτει πρόσβαση και κατάχρηση εμπιστευτικών εγγράφων».
Ιράν αντί Ρωσίας με κοινό παρανομαστή τις ΗΠΑ
Ανάλογη υπόθεση με αυτή του πατρινού επιχειρηματία, κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γαλλικές Αρχές προ διετίας. Ευρωπαίος πολίτης συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, για «παροχή» αμερικανικής τεχνολογίας στον Ιράν, με σκοπό την εξέλιξη πυρηνικών αντιδραστήρων. Δήλωσε εξ΄αρχής ένοχος και εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ