Ελεύθεροι επαγγελματίες: Λήγει η ασφαλιστική ικανότητα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

    Ημερομηνία:

    Eκπνέει σήμερα 31 Μαΐου 2023 η προθεσμία για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών , αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ) που έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν δεν σπεύσουν , από αύριο δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη (για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές) από πέρυσι – κατ’ εξαίρεση – ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε και φέτος.

    Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως και τον Φεβρουάριο του 2024, δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις εισφορές του 2022 ή να ρυθμίσουν τυχόν άλλες οφειλές. Αρκεί να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2022.

    Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν επιλέξει την 1η ή 2η ασφαλιστική κατηγορία πρέπει να καταβάλλουν 660 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι που έχουν επιλέξει υψηλότερες κατηγορίες πρέπει να καταβάλλουν 792 ευρώ. Για τους αγρότες, το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 384 ευρώ. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

    ICECAP

    Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ και όσοι μείνουν τελικά από αύριο ανασφάλιστοι, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα Πασχαλινά έθιμα στην Αχαϊα – Η ιστορία για των κροτίδων από την παλιά Συναγωγή στην Παντάνασσα και την Ερμού

    του Αχιλλέα Ροδίτη Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ… Το έθιμο με τις…...

    Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο οβελία

    Όποιος έχει βρεθεί μπροστά από σούβλα ένα όμορφο πασχαλιάτικο...

    Πρωταθλήτρια ελέγχων η ΑΑΔΕ στην Δυτική Ελλάδα! ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Τα πρωτεία στη φορολογική παραβατικότητα και τη φοροδιαφυγή κατέχει...