Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για τέσσερις κοινές μυοσκελετικές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Κέντρο Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας Rocky Mountain, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational and Environmental Medicine. Πρόκειται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, την επικονδυλίτιδα αγκώνα (αγκώνας του τενίστα), την έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα (αγκώνας του γκολφέρ) και την τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου (ώμου).
Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία μιας προοπτικής μελέτης εννέα ετών για την υγεία και περίθαλψη 1.224 εργαζομένων σε διάφορους τομείς απασχόλησης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν δεδομένα από την έναρξη της μελέτης, συνεντεύξεις, σωματικές εξετάσεις, ανθρωπομετρικές μετρήσεις και μελέτες νευρικής αγωγιμότητας, ενώ κάθε μήνα υποβάλλονταν σε ελέγχους για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μυοσκελετικών προβλημάτων.
Για να διερευνήσουν την πιθανή σύνδεση των μυοσκελετικών παθήσεων με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αξιοποίησαν μια μέθοδο που βασίζεται στο μοντέλο της έγκριτης μελέτης κοόρτης Framingham Heart Study, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την εκτίμηση του 10ετούς κινδύνου ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο.
Μετά την προσαρμογή των δεδομένων σε μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η σωματική καταπόνηση από την εργασία, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με 15% ή υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου διέτρεχαν:
- τετραπλάσιο κίνδυνο για μία ή περισσότερες μυοσκελετικές παθήσεις και
- 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης τεσσάρων ή περισσότερων μυοσκελετικών παθήσεων
συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
«Είναι σπάνιο να βλέπεις 17πλάσιοο κίνδυνο για μια πάθηση» σχολίασε ο Kurt Hegmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και διευθυντής του κέντρου Rocky Mountain Center. «Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι η προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή υγεία είναι το κλειδί για την πρόληψη αυτών των μυοσκελετικών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιότερων μελετών, έως και το 5% του πληθυσμού πάσχει από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κυρίως μεταξύ εργαζομένων των οποίων η εργασία απαιτεί έντονες κινήσεις, ενώ έως και το 41% των ανθρώπων εμφανίζουν επικονδυλίτιδα ή έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα, και ένα τρίτο των ανθρώπων θα πάθουν ρήξη του μυοτενοντίου (στροφικού) πετάλου (Rotator cuff).
Οι ερευνητές στάθηκαν σε βασικά ερωτήματα που εγείρει η μελέτη, όπως κατά πόσον αυτού του είδους οι παθήσεις αποτελούν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για καρδιαγγειακή νόσο, καθώς οι μυοσκελετικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν σε ένα άτομο με κακή καρδιακή υγεία χρόνια ή δεκαετίες πριν εμφανιστούν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.
Κάποιες υποθέσεις ειδικών σχετικά με τον παραπάνω συσχετισμό εντοπίζουν ένα πολυπαραγοντικό υπόστρωμα πίσω από τη σχέση, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν άμεση συσχέτιση με την αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τραύμα ή φλεγμονή στο μυοσκελετικό σύστημα. Παράλληλα, πρέπει να συνεκτιμώνται η παρατεταμένη σωματική καταπόνηση, οι κακές συνθήκες εργασίας και η αμέλεια πολλές φορές.
ygeiamou.gr