Με βραδείς, πολύ βραδείς, όσο δε φαντάζεστε βραδείς ρυθμούς εξελίσσεται η διερεύνηση της υπόθεσης με «μαύρες τρύπες» στα ταμεία του ΠΕΑΚ για την περίοδο 2013-’14.
Έχουν περάσει έξι χρόνια από την παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (2014/386) και ακόμα δεν έχουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, άγνωστο το πότε θα γίνει.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της σπάταλης, ου μη μόνον, και αμαρτωλής ιστορίας.
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Στις 21 Απριλίου 2015 ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής μετέβη στην Πάτρα. Τον Υφυπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός. Ο Σταύρος Κοντονής κατέθεσε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών το πόρισμα εκτάκτου ελέγχου, που είχε διενεργήσει κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, στο νομικό πρόσωπο του ΠΕΑΚ Πατρών, ενώ συναντήθηκε και με τον προϊστάμενο του Εφετείου καθώς και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015 περίπου όταν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός διαπίστωσε μεγάλες «τρύπες» στα λογιστικά του ΠΕΑΚ και σε συνεργασία με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή ξεκίνησαν να συλλέγουν τα απαραίτητα λογιστικά έγγραφα.
Η ΔΟΙΚΗΣΗ ΠΕΑΚ
Η διοίκηση του ΠΕΑΚ την περίοδο 2013-2014, διορίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, όπου νίκησε η ΝΔ. Συγκεκριμένα στις 14/9/2012 από τον Αντώνη Σαμαρά (Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ). Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Πρόεδρος ο Παναγιώτης Κογκόλης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Βασιλείου, γραμματέας ο Γιάννης Κούλουρης, ταμίας ο Παν. Ζαφειρόπουλος, έφορος ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος, μέλη ο Κωνσταντινάκος Βαρβιτσιώτης και ο Ανδρέας Κόγκας.
Στις 27/10/2014 (Υφυπουργός ο Γιάννης Ανδριανός) τροποποιήθηκε η σύνθεσή της ως εξής: Πρόεδρος παραμένει ο Παναγιώτης Κογκόλης, ενώ αντιπρόεδρος (στη θέση του Νίκου Βασιλείου) ο Γιάννης Γασπαρινάτος, ταμίας ο, Θανάσης Πουλίδας (αντικαθιστά τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο.
Έφορος ο Γιάννης Καρβέλης, με αναπληρωματική την Γεωργία Κιόση, ενώ μέλη ο Αργύρης Βαγενάς (με αναπληρωματική την δημόσιο υπάλληλο Κυριακή Μπακούρου) και η Γεωργία Μητρογιάννη (με αναπληρωματικό τον Οδυσσέα Χριστόπουλο). Οι δύο τελευταίοι στις θέσεις των Γιώργου Γιοβά και Ανδρέα Κόγκα.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Σε πενήντα σελίδες οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο στο ΠΕΑΚ για το χρονικό διάστημα 2013 – 2014 περιγράφουν με σαφήνεια τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία, αλλά και την πιθανή εμπλοκή ατόμων σε αυτές. Σύμφωνα με το πόρισμα σε ένα πρόσωπο καταλογίζεται έλλειμμα που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ!
Σε ένα άλλο πρόσωπο καταλογίζεται έλλειμμα που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σε ένα τρίτο πρόσωπο πάνω από 110.000 ευρώ, ενώ σε άλλα πρόσωπα καταλογίζονται ποσά από 15.000 έως και 65.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν τα εξής:
• Κατά τον έλεγχο των λογιστικών βιβλίων διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν η διπλογραφική μέθοδος τήρησης βιβλίων, ενώ δεν υπήρχε μητρώο παγίων.
• Από πηγές πέραν των λογιστικών βιβλίων φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλης κλίμακας απώλεια εσόδων από οφειλές συλλόγων που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚ ύψους 167.369 ευρώ.
• Αναφορικά με το ταμείο, διαπιστώθηκε ότι το ταμειακό υπόλοιπο ενός έτους δεν μεταφέρθηκε αυτούσιο, αλλά έλειπαν 7.209 ευρώ.
•Από έλεγχο ενός έτους προέκυψε ότι ποσό της τάξης των 4.800 ευρώ που εμφανίζεται ως έλλειμμα ταμείου αφορά σε δάνειο που είχε δοθεί σε δύο υπαλλήλους του ΠΕΑΚ, για το οποίο όμως δεν εκδόθηκε κανένα παραστατικό.
• Από τον έλεγχο των πρακτικών προέκυψε ότι η πλειονότητα των αποφάσεων έγκρισης δαπανών δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια», συνεπώς για το σύνολο των δαπανών ύψους 1.292.914 ευρώ τίθεται ζήτημα νόμιμης διαχείρισης.
• Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων διαπιστώθηκε ότι στο αρχείο δεν υπήρχαν σε αρκετά Χ.Ε. τα πρωτότυπα τιμολόγια. Το ύψος των δαπανών ανέρχεται σε 602.000 ευρώ.
• Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το ΠΕΑΚ είχε προβεί σε προμήθεια καυσίμων κίνησης για υπηρεσιακό όχημα χωρίς την ύπαρξη διαταγών πορείας ύψους 4.750 ευρώ.
• Το ΠΕΑΚ κατά την ελεγχόμενη περίοδο προέβη σε προμήθεια υγραερίου για τις ανάγκες θέρμανσης του κολυμβητηρίου «ΠΕΠΑΝΟΣ» με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Το ποσό που πλήρωσε για ένα έτος ήταν 199.265 ευρώ και το επόμενο έτος 181.966 ευρώ. Για το πρώτο έτος δεν είχε υποβληθεί κανένα χρηματικό ένταλμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αφορούσε σε προμήθεια καυσίμων.
Πάντως, οι ελεγκτές σε αρκετά σημεία δυσκολεύονται να υπολογίσουν τι συνέβη ακριβώς λόγω χαοτικών χειρισμών.
Όπως σε δύο περιπτώσεις:
• Ο έλεγχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει καταγγελία ιδιοκτήτη συνεργείου καθαρισμού, ότι παράγοντας του ΠΕΑΚ εισέπραττε μέρος των χρημάτων που δικαιούνταν το συνεργείο καθαρισμού.
• Ο έλεγχος δεν κατάφερε να αποδείξει την καταγγελία ότι, ενώ η δαπάνη για συντήρηση πισινών ήταν 35.400 ευρώ, η ανάδοχος εταιρεία χρησιμοποιούσε μόνο ένα άτομο που καθάριζε την πισίνα με σκούπα του ΠΕΑΚ και μισθό 200 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, σε δύο χρόνια είχαν δαπανηθεί για συντήρηση 106.035 ευρώ.
Γενικά στις σελίδες του πορίσματος, που έχει στην κατοχή του το sportin.gr, αποτυπώνεται μια κατάσταση που κυμαίνεται ανάμεσα ανάμεσα στην αταξία και την απόλυτη αυθαιρεσία. Πέραν της ζημίας που υπολογίζεται ότι υπέστη το ΠΕΑΚ από απώλεια εσόδων, από το πόρισμα προκύπτουν και ενδείξεις κακοδιαχείρισης.
Οι ελεγκτές δεν υπερέβησαν ασφαλώς τον ρόλο τους και δεν προέβησαν σε εκτιμήσεις για το «μοντέλο» λειτουργίας του Κέντρου κατά την επίμαχη περίοδο. Είναι «απλά» μια ιστορία ιδιοτέλειας και απόλυτης περιφρόνησης των νόμων και των διατάξεων από πρόσωπο- πρόσωπα που καταχρώνται την εξουσία τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Η υπόθεση προκάλεσε αίσθηση, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ισίδωρου Μπέη στο neaselida.gr, υπήρχε και πολιτικό σκέλος, καθώς ταμίας του ΠΕΑΚ την επίμαχη περίοδο ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον γαλάζιο συνδυασμό.
Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Αμέσως μετά, με βάση το πόρισμα, ξεκίνησε η ανακριτική διαδικασία. Αυτή ολοκληρώθηκε, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, 27 άτομα πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ήνα καταθέσουν όσα γνωρίζουν για όσα ερωτηματικά προκύπτουν από τα συμπεράσματα του πορίσματος των ελεγκτών. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει νεότερο, η υπόθεση αυτή «σέρνεται» στον δικαστικό λαβύρινθο, οι διαδικασίες ήταν ανέκαθεν χρονοβόρες, έγιναν ακόμα χειρότερες λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας για μερικά διαστήματα, τομέων της δικαιοσύνης. Οι αναβολές ήταν και είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. Το πότε θα φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο, πότε θα έχουμε απόφαση της Δικαιοσύνης, είναι άγνωστο. Και όσο περισσσότερο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο πληθαίνουν οι αποριες και οι ανησυχίες. Σημειώνεται πως δεν έχει βγει ακόμα το Βούλευμα, που πάντως αναμένεται σύντομα, βαση του οποίου θα ξέρουμε εάν και ποιοι θα παραπεφθούν στο ακροατήριο, ποιοι θα απαλλαγούν κλπ.
ΠΗΓΗ: sportin