Ηλίας Κυριαζής: Πώς βρέθηκε ο κομίστας στα «πυρά» της alt-right – Η κόντρα με τον Μάνο Γρυπάρη

    Ημερομηνία:

    Ο Ηλίας Κυριαζής, ένας από τους πιο γνωστούς δημιουργούς κόμικ για τον χώρο, έκανε μία ανάρτηση στο facebook (την οποία του «κατέβασαν» στη συνέχεια»), στην οποία κατήγγειλε ότι, στο Comic Con της Κύπρου, χορηγός επικοινωνίας ήταν το ελληνικό site με θέμα το gaming, gameworld.gr, το οποίο διαχειρίζεται ο youtuber, gamer και δημοσιογράφος, Μάνος Γρυπάρης.

    Πώς ξεκίνησε το διαδικτυακό beef Κυριαζή – Γρυπάρη

    Ο Μάνος Γρυπάρης κατηγορεί τον Ηλία Κυριαζή πως ευθύνεται προσωπικά για την αποπομπή του από την έκθεση Cyprus Comic Con 2023. Στην επίθεσή του μέσα από άρθρο του στην ιστοσελίδα gameworld.gr με τίτλο: «H Cyprus Comic Con 2023 και ο παιδόφιλος σκιτσογράφος Ηλίας Κυριαζής έδιωξαν το GameWorld από την έκθεση NewHot», ο Γρυπάρης κατηγορεί τον Κυριαζή με χαρακτηρισμούς όπως «παιδόφιλος» και «υποστηρικτής της παιδοφιλίας», ανασύροντας από τα έγκατα της μνήμης ένα πράγματι αμφιλεγόμενο σκίτσο του Κυριαζή από το 2004.

    Σημειώνουμε ότι ο Μάνος Γρυπάρης, στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο YouTube, δημοσιεύει διάφορα βίντεο, τα οποία εύκολα και εύλογα μπορεί να… «παρεξηγήσει» κανείς, αφού πολλές από τις θέσεις και απόψεις που εκφέρονται εκεί μέσα είναι… αμφιλεγόμενες (για να μην πούμε κεκαλυμμένα ομοφοβικές και ρατσιστικές). Εδώ και μία… συνέντευξή του με την Αφροδίτη Λατινοπούλου για το νέο της κόμμα…

    Ο Ηλίας Κυριαζής, λοιπόν, έκανε μία ανάρτηση στα social media, κάνοντας mention το Cyprus Comic Con 2023 και καλώντας το ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με το ομοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο του Γρυπάρη. Η απάντηση του Comic Con ήρθε λίγο αργότερα όταν, με ανακοίνωσή του, απέσυρε τη συνεργασία του με το gameworld με μία λιτή και κάπως ασαφή, θα έλεγε κανείς, αιτιολόγηση.

    «Το GameWorld.gr δεν θα έχει περίπτερο στο Cyprus Comic Con» – Η ανακοίνωση της έκθεσης

    Η ανακοίνωση της Cyprus Comic Con 2023 που διαδέχθηκε την αρχική ανάρτηση του Κυριαζή για το gameworld.gr, έχει ως εξής:

    Ηλίας Κυριαζής: Πώς βρέθηκε ο κομίστας στα «πυρά» της alt-right – Η κόντρα με τον Μάνο Γρυπάρη-1

    Το -πράγματι- απαράδεκτο σκίτσο του 2004

    Η επαναφορά του σατιρικού σκίτσου του Κυριαζή στο προσκήνιο (δεν θα το αναπαράξουμε στο άρθρο εδώ – μπορείτε να το βρείτε με ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο), προκάλεσε αστραπιαία, σύσσωμη και μάλλον συντονισμένη κινητοποίηση των τηλε-δικαστών του πληκτρολογίου, με το Twitter να βρίσκει νέους λόγους να διχάζεται και τα τοξικά σχόλια να πλημμυρίζουν τις αναρτήσεις του κομίστα Ηλία Κυριαζή σε facebook και Instagram. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα σχόλια, ειδικά στο Instagram, γραμμένα με το CAPS LOCK πατημένο, προέρχονται από ανώνυμα προφίλ του τύπου gladiator85, ijvcbcc1579531 και άλλες τέτοιες ψύχραιμες «φωνές» που προάγουν τον διάλογο και την πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων…

    Σε ό,τι αφορά το σκίτσο που ήρθε στη δημοσιότητα, αυτό πράγματι δημιουργήθηκε από τον Ηλία Κυριαζή στα πρώτα χρόνια της καριέρας του το 2004. Το επίμαχο σκίτσο εμφανίζει έναν γυμνό άνδρα σε ένα κρεβάτι με ένα μικρό κορίτσι και, έκτοτε, έχει αποκηρυχθεί πολλές φορές και από τον ίδιο, πολύ καιρό πριν ξεκινήσει η διαμάχη με τον Μάνο Γρυπάρη και βρεθεί στο στόχαστρο των alt-right «κυκλωμάτων».

    Όπως, μάλιστα, είπε ο ίδιος ο Ηλίας Κυριαζής στο Magazine του news247, «σε σχέση με το παλιό αυτό επίμαχο σκίτσο που ξαφνικά αναδύθηκε στα social media και εργαλειοποιήθηκε εναντίον του για λόγους πολιτικούς»: «Πρόκειται για σκίτσο που έγινε 25 περίπου χρόνια πριν, για underground φανζίν με τιράζ κάτι κατοστάδων. Ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του “σοκαριστικού/ ακραίου” χιούμορ της εποχής των late 90s/early 00s (σκέψου South Park πχ). Δεν είχα τις ικανότητες όμως και το σκίτσο είναι κακό, χαζό, φτηνό και μια edgelord ανωριμότητα δίχως καλλιτεχνική αξία. Όποτε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο και όταν ανασύρθηκε αργότερα το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα».

    Πρόκειται για μια όντως ακραία «σατυρική» αναπαράσταση (underground και καλά!), η οποία, όχι απλώς δεν προκαλεί γέλιο, αλλά φαίνεται να δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό το να σοκάρει σε μία εποχή που αρκετοί καλλιτέχνες «τραβούσαν» το σκοινί της σάτιρας στα άκρα.

    Από την άλλη βέβαια, φαίνεται πως οι περισσότεροι – για να μην πούμε όλοι – όσοι έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε ένα ανελέητο «κυνήγι μαγισσών», δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ενημερωθούν για το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης, αντιθέτως, όπως διαπιστώνει κανείς από τα σχόλια στο comment section των αναρτήσεων, εξαπολύουν αδιανόητες ύβρεις κατά του κομίστα.

    Κύμα συμπαράστασης στον Κυριαζή

    Παρότι το σκίτσο του Ηλία Κυριαζή έγινε «κόκκινο πανί» για τα άγρια ένστικτα alt-right ατόμων και λογαριασμών στα social media, φαίνεται να έχει ξετυλιχθεί τις τελευταίες ώρες και ένα κύμα συμπαράστασης προς τον καλλιτέχνη. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση των «Ελληνικών Βραβείων Κόμικς», οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «αήθη και κακόβουλη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα και λογαριασμούς προσκείμενους στη λεγόμενη alt right ή και την ακροδεξιά».

    Συγκεκριμένα, η ανάρτηση στήριξης στον Ηλία Κυριαζή έχει ως εξής:

    «Με θυμό διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο το μέλος της Ακαδημίας μας και διακεκριμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό δημιουργός κόμικς, Ηλίας Κυριαζής δέχεται μια αήθη και κακόβουλη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα και λογαριασμούς, που εμφανώς πρόσκεινται στη λεγόμενη alt right ή και την ακροδεξιά. Τους τελευταίους μήνες, η τέχνη που αγαπάμε έχει δεχθεί ξανά την επίθεση από αντίστοιχα άτομα, αλλά η απάντηση του κόσμου της ελληνικής κοινότητας των κόμικς είναι σαφής και αταλάντευτη.

    Στεκόμαστε στο πλευρό του Ηλία Κυριαζή και της τέχνης του, που ορισμένοι προσπαθούν να παραποιήσουν προς δημιουργία εντυπώσεων».

    Φοίβος Δεληβοριάς: «Κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου από ψευδή στοιχεία»
    Εκτός από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, στο πλευρό του Ηλία Κυριαζή τάχθηκε και ο γνωστός τραγουδοποιός, Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο facebook σημείωσε ότι η επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο κομίστας είναι κάτι παραπάνω από τις «νεοαυριανικές επιθέσεις που έχουμε δεχτεί πολλοί», τονίζοντας μάλιστα πως τώρα «κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου από ψευδή στοιχεία».

    Στην ανάρτησή του για το περιστατικό, ο Φ. Δεληβοριάς αναφέρει τα εξής:

    «Συνοπτικά: ο κομίστας Ilias Kyriazis στα 20 του έκανε ένα ακραίο σκίτσο στο πνεύμα του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού underground πάνω στο θέμα της παιδοφιλίας.

    Για όσους γνωρίζουν την μετά Crumb εποχή των κόμικς, το Charlie Hebdo, την «Βαβέλ», το «Παραπέντε», τον Κέβιν Σμιθ και τη Phantagraphics, αλλά και μιαν ολόκληρη κινηματογραφική εποχή (Γουότερς, Μακαβέγιεφ, Γιοντορόφσκι κλπ) το σκίτσο δεν επιδέχεται καμίας παρεξήγησης όσον αφορά τη ζωή του δημιουργού, μόνον αισθητικής έγκρισης ή απόρριψης.

    Ο Κυριαζής το αποκήρυξε πολλάκις δημόσια, έχοντας εμβαθύνει -όπως και όλη η κοινωνία- τη σκέψη του, πάνω στο τερατώδες του ζητήματος. Επίσης προχώρησε -και από νεαρός με αναφομοίωτες επιρροές, έγινε εξαιρετικά πετυχημένος διεθνώς δημιουργός με δικό του σύμπαν.

    Με αφορμή την καθαρά πολιτική (με την έννοια του ενεργού πολίτη) αντιπαράθεσή του με alt-right κυκλώματα της εγχώριας κόμικς σκηνής, ξεθάφτηκε το παλιό του σκίτσο, επικηρύχτηκε ως παιδόφιλος στο twitter, κυκλοφορούν κακά φωτοσόπ του πλάι στον Μίχο και ζητείται κανονικότατα το λυντσάρισμά του. Τα έβλεπα χτες και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Χιλιάδες άνθρωποι με αφορμή ένα κακό φώτοσοπ θέλουν να τον σκοτώσουν.

    Νεοαυριανικές επιθέσεις έχουμε δεχτεί πολλοί. Είναι μια βορβορώδης καθημερινή συνήθεια που έχουμε κουραστεί και να της δίνουμε σημασία. Εδώ όμως δεν είναι το ίδιο: κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου, από ψευδή στοιχεία.

    Δεν ξέρω τους ανθρώπους που συντόνισαν μια τέτοια επίθεση, ξέρω όμως πως εν προκειμένω ούτε εμείς πρέπει να κάτσουμε σιωπηλοί και μελαγχολικοί, ούτε τα Μέσα, ο νόμος και οι αρχές να το αφήσουν έτσι. Αλλιώς, αρχίζει κάτι πρωτόγνωρο. Και καλό είναι να μην αρχίσει».

    Πηγή: neolaia.gr 

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οδοντίατρος νάρκωσε και βίασε μοντέλο – Τη μετέφερε σπίτι του και την κακοποίησε

    Μία γυναίκα, που εργάζεται ως μοντέλο στην Ρουμανία, δεν...

    Είναι κακό για την υγεία μας το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; Η επιστήμη απαντά

    Εντάξει, για τα σουβλάκια, τις πίτσες και τα τσιπς...

    ΗΠΑ: Οργή για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα – «Ασφυκτιούσε επί οκτώ λεπτά»

    Οι Αρχές στην Αλαμπάμα χρησιμοποίησαν αέριο άζωτο για την...

    Νότιος Κορέα: Ποια είναι η 80χρονη που θέλει να γίνει Μις Υφήλιος

    Η 80χρονη Τσόι Σουν Χουά γεννήθηκε σχεδόν μια δεκαετία...
    Best Shop