Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» την προηγούμενη χρονιά έσωσε περίπου 7.500 γυναίκες, καθώς εντόπισε τη νόσο σε πρώιμο στάδιο με πολύ καλή πρόγνωση θεραπείας.
Με τη διαφορά, όμως, ότι η καλή πρόγνωση θεραπείας απαιτεί και ισχυρό δίκτυο ολιστικής αντιμετώπισης της πάσχουσας. Κι αυτό το στερούνται οι χιλιάδες γυναίκες της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και άλλων περιοχών που στηρίζουν τη θεραπευτική τους ελπίδα στα νοσοκομεία της Πάτρας, ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα».
Ολες οι παραπάνω περιοχές καλύπτονται από μία μόνο χειρουργό μαστού. την επίκουρη καθηγήτρια Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Μαστού, Μαρία-Ιωάννα Αργέντου. Στον «Αγιο Ανδρέα» δεν υπάρχει πλέον κανένας χειρουργός μαστού μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του Φώτη Καρβελά.
«Η γυναίκα της περιοχής μας που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδυναμία του άμεσου χειρουργείου που είναι καθοριστικό για τη θεραπεία της. Τα νοσοκομεία της Πάτρας ήταν στο κέντρο της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου για τις γυναίκες της ευρύτερης περιφέρειας. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Πόσα περιστατικά να αντιμετωπίσει η μία χειρουργός;». Είναι το ερώτημα που θέτει μέσω της «Πελοποννήσου της Δευτέρας» η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» Αχαΐας, που αριθμεί 400 πάσχουσες, Αγγελική Στεφανάκη.
Τι σημαίνει η έλλειψη αυτή; «Η γυναίκα που θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, την Κεφαλονιά, θα πρέπει να μετακινηθεί στην Αθήνα, με τα έξοδα και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτή η μετακίνηση και η οποία βέβαια δεν είναι μόνο για μία φορά. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα βρει κάποια άκρη για άμεση αντιμετώπιση σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχουν λίστες αναμονής».