Παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτάσεων της ομάδας εργασίας #τεχνολογία
Το σπιράλ έχει θέσει μεταξύ των πρωταρχικών του στόχων την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, των ψηφιακών εφαρμογών και της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές άλλων «έξυπνων» Δήμων και λαμβάνοντας δικές του καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταστήσει την Πάτρα μια πραγματικά έξυπνη πόλη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των δημοτών της. Μια πόλη, στην οποία η σχέση των δημοτών της με την το Δήμο θα είναι αμφίδρομη και διαδραστική, μέσω καινοτόμων διαύλων επικοινωνίας. Μια πόλη που με την χρήση της τεχνολογίας και έχοντας εικόνα των νευραλγικών υποδομών της πόλης, θα μπορεί να αλληλοεπιδρά άμεσα με αυτές και να βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών του Δήμου.
«Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υποδομών και τη δημιουργία έξυπνων εργαλείων και εφαρμογών για την αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας σε αυτή. Τεχνολογικά εργαλεία που θα είναι υποστηρικτικά στη γενικότερη κοινωνική πολιτική του δήμου, βελτιώνοντας τη σχέση της διοίκησης με το ευρύτερο κοινό και τους πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς σε πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων της ομάδας εργασίας #τεχνολογια, που θα καταστήσουν την Πάτρα έξυπνη πόλη!
Οι άξονες όπου αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία έρχονται να βοηθήσουν, όπως συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σπιράλ για την τεχνολογία, είναι:
Διοίκηση – διακυβέρνηση
Ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων
Ηλεκτρονικές πληρωμές
Συστήματα GIS
Πλατφόρμες δικτύωσης και οργάνωσης πολιτών
Portal του δήμου
Μεταφορές – συγκοινωνίες
Ενοποιημένα δίκτυα δημοσίων συγκοινωνιών
Βιώσιμη αστική κινητικότητα
Συγκοινωνία ως υπηρεσία (Mobility-as-a-service)
Πληρώνεις για να μεταφερθείς από το ένα σημείο σε ένα άλλο, χωρίς να έχει σημασία ποιο (ή ποια) μέσα θα χρησιμοποιήσεις για την μετακίνησή σου.
Δίκτυα αισθητήρων για παρακολούθηση και διαχείριση κυκλοφοριακού φόρτου
Περιβάλλον
Βιώσιμη ανάπτυξη
Διαχείριση απορριμμάτων
Έξυπνοι κάδοι
Κλιματική ουδετερότητα
Ασφάλεια
Προστασία προσωπικών στοιχείων στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα πληροφοριακά συστήματα του δήμου.
Δίκτυα αισθητήρων για πρόβλεψη επικίνδυνων καταστάσεων (όπως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, πλημμύρες)
Ενέργεια – επικοινωνίες
Δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματης διασύνδεσης (WiFi / 5G / LoRa) για τις ανάγκες του δήμου αλλά και των πολιτών.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Έξυπνοι μετρητές για ηλεκτρικό ρεύμα, για παροχή νερού, κτλ.
Υγεία – Περίθαλψη
Απομακρυσμένη παρακολούθηση ηλικιωμένων, χρόνιων ασθενών, ΑμεΑ
Δυνατότητα για σήμανση συναγερμού, άμεσης επέμβασης.
Εκπαίδευση
Εκπαίδευση με εφαρμογές mobile learning
Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη
Διαφάνεια – διασύνδεση
Ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτά πρότυπα. Δυνατότητα πρόσκλησης οργανισμών (όπως Πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα) να προτείνουν λύσεις σε γνωστά (ή όχι ακόμα γνωστά) προβλήματα της πόλης, μελετώντας και αναλύοντας δεδομένα της πόλης που δίνονται σε αυτούς για έρευνα και μελέτη.
Διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλα ερευνητικά ιδρύματα (πχ. Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
Άνοιγμα στους ενεργούς πολίτες μέσα από τα social media και τις πλατφόρμες δικτύωσης του δήμου. Επικοινωνία και οργάνωση εθελοντικών ή κοινωνικών δράσεων υπό την αιγίδα του δήμου.
Ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των διοικητικών αποφάσεων του δήμου.
Στην παρουσίαση του προγράμματος του σπιράλ για την τεχνολογία συμμετείχαν, πλαισιώνοντας τον Πέτρο Ψωμά, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας #τεχνολογία Νίκος Κοτσώνης και τα μέλη του σπιράλ Θόδωρος Κούβελας, Μάρι Παπαγιαννοπούλου, Θάνος Ζητουνιάτης, Μαρία Μπέλμπα και Διονύσης Θεοδώρου.
Την Πέμπτη 19/7, ο επικεφαλής του σπιράλ και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων συμμετείχε σε ένα “άτυπο” debate με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων των επερχόμενων εκλογών και τον Αντιδήμαρχο της νυν Δημοτικής Αρχής Νίκο Ασπράγκαθο σε εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες Πόλεις & Τοπική Αυτοδιοίκηση» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «έξυπνες έγιναν οι πόλεις όπου υπήρχε η πολιτική βούληση», την ίδια ώρα που η Πάτρα ενώ μπορεί και έχει όλα τα εφόδια, είναι πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα «Γνώμη» και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.