Τα μοντέλα για τον μήνα ίσως δείχνουν την επιστροφή του καύσωνα μετά τις 15 Αυγούστου, προβλέπει στο Bloomberg η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Η πρόβλεψή της είναι ότι μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους στις αρχές Αυγούστου, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το κανονικό.
Το δεύτερο μισό του μήνα, πάντως, η θερμοκρασία θα είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, με μια προοπτική να δούμε για άλλη μια φορά τιμές κοντά στο μέγιστο όλων των εποχών.
Μέσα στον Ιούλιο η Σαρδηνία στην Ιταλία άγγιξε το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας με τιμές που ξεπέρασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει η πιθανότητα αυτό το ρεκόρ να ξεπεραστεί. Τις προβλέψεις της Σαμάνθα Μπέρτζες σχολίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ. Θοδωρής Κολυδάς, που παρέθεσε τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών, όπως τις καταγράφουν τα μοντέλα για τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου.
Εξηγεί ο ίδιος ότι «δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης» και διευκρινίζει ότι η Μπέρζες «δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, όχι όμως ότι θα γίνει». «Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», καταλήγει.
Δείτε την ανάρτησή του:
Εν τω μεταξύ, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα από τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου, ο υδράργυρος θα ανέβει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου προς τα τέλη της εβδομάδας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Ήδη από σήμερα, Τρίτη, η θερμοκρασία παρουσιάζει μικρή άνοδο με θερμοκρασίες έως 36°C.
Ο καιρός στην Αθήνα θα είναι ζεστός με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τις μεσημεριανές ώρες τους 34 βαθμούς Κελσίου σήμερα Τρίτη. Την Τετάρτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Τα πρώτα 40άρια αύριο σε περιοχές της Θεσσαλίας – Δείτε χάρτη με τις περιοχές
Νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή 06/08.
Οι περιοχές που θα δουν 40αρια είναι:
– Τρίκαλα,
– Καρδίτσα,
– Λάρισα,
– Φθιώτιδα,
– Βοιωτία,
– Εύβοια.
Αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς θα αντιμετωπίσουν οι:
– Ανατολική Θεσσαλία,
– Ανατολική Στερεά,
– Εύβοια,
– Ανατολική Πελοπόννησος,
– Κυκλάδες,
– Δωδεκάνησα,
– Νότια Κρήτη.
«Hot spot» της κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος
Ο Ιούλιος που πέρασε ήταν εξαιρετικά θερμός και για τα νερά της Μεσογείου όπου καταγράφηκε στα τέλη του μήνα η υψηλότερη στα χρονικά θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, με 28,71 βαθμούς Κελσίου, μισό βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Αυγούστου του 2003.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC/GIEC) του ΟΗΕ δημοσιοποίησε τον κατάλογο με τις μεγαλύτερες απειλές για την περιοχή της Μεσογείου.
«Τα κύματα καύσωνα αυξάνονται εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής στην Μεσόγειο και μεγεθύνονται στις πόλεις εξαιτίας των πολιτικών της αστικοποίησης», προκαλώντας ασθένειες και θανάτους, αναφέρεται στην έκθεση της IPCC για το 2022 με θέμα τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής και την Προσαρμογή. Μελέτη του 2010 του Πανεπιστημίου της Βέρνης είχε υπολογίσει ότι η ένταση, η διάρκεια και ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πολλαπλασιασθεί κατά 6 ή 7 φορές σε σχέση με την δεκαετία του 1960.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford ανέδειξαν το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της Μεσογείου υφίσταται ήδη σημαντικές αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη φέτος, οι αγρότες της βόρειας Αφρικής προετοιμάζονται για φτωχή συγκομιδή ζωοτροφών, σιτηρών και κηπευτικών εξαιτίας της ξηρασίας.