Καύση Κορανίου: Ο ισλαμικός κόσμος αντιδρά – Φόβοι σε Σουηδία και Δανία

    Ημερομηνία:

    Από τον περασμένο Ιανουάριο, το Κοράνι «φλέγεται» στη Σουηδία και τη Δανία. Η Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες, και οι πολίτες τους, αντιδρούν. Την ίδια περίοδο, Στοκχόλμη και Ελσίνκι παλεύουν να πείσουν την Αγκυρα να πει το πολυπόθητο «ναι» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι επαναλαμβανόμενες καύσεις του ιερού βιβλίου του Ισλάμ θέτουν εμπόδια.

    Οι δύο σκανδιναβικές κυβερνήσεις, Στοκχόλμης και Κοπεγχάγης, αποπειρώνται –τουλάχιστον στο πλαίσιο της πολιτικής ρητορικής– να αποδείξουν ότι όχι μόνον θεωρούν απαράδεκτη αυτή την πρακτική της καύσης ιερών βιβλίων –προβάλλοντας ως εξήγηση ότι είναι πιθανό να εξάψει τρομοκρατικά πάθη των μουσουλμάνων στις χώρες τους–, αλλά και ότι, μπορεί να μην είναι διατεθειμένες να μεταρρυθμίσουν τους συνταγματικούς τους νόμους, αναθεωρώντας τη σχεδόν απόλυτη ελευθερία του λόγου, αλλά εξετάζουν την ενεργοποίηση νομικών προβλέψεων για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος. Η Αγκυρα πείθεται και λέει το «ναι» για τη Σουηδία.

    Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου

    Καύση Κορανίου: Ο ισλαμικός κόσμος αντιδρά – Φόβοι σε Σουηδία και Δανία-1
    Εξαγριωμένοι πολίτες εφορμούν στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη, έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες καύσεις του Κορανίου στη Στοκχόλμη. (©Associated Press)

    Αντιτυπα του Κορανίου, όμως, εξακολουθούν να φλέγονται – και ισλαμικές χώρες αντιδρούν έντονα σε πολλά επίπεδα. Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Δανό και τον Σουηδό ομόλογό του επί του θέματος, παρακινώντας τους να λάβουν μέτρα για το «ισλαμοφοβικό συναίσθημα» μέρους του λαού τους – αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι… πολυπληθέστερες από τους ευάριθμους διαδηλωτές. Την περασμένη Δευτέρα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που αποτελείται από 57 μουσουλμανικά κράτη, σε έκτακτη σύνοδό του «καταδίκασε» Σουηδία και Δανία επειδή επέτρεψαν να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

    ICECAP

    Ταυτόχρονα, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει ζητήσει «το Πακιστάν εξ ονόματος πολλών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας», όπως έχει δηλώσει προ μηνός ο Πασκάλ Σιμ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «θα συζητηθεί η ανησυχητική αύξηση προμελετημένων και δημόσιων ενεργειών θρησκευτικού μίσους, που εκδηλώνονται με τη βεβήλωση του Κορανίου σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και αλλού», χωρίς να παράσχει την ακριβή ημερομηνία της συνεδρίασης. Οπως και να ’χει, όποια κι αν είναι η απόφαση θα έχει μόνο πολιτικό έρεισμα, καθώς οι αποφάσεις του οργάνου δεν συνεπάγονται αυτομάτως νομική ισχύ.

    Οργίλες αντιδράσεις πολιτών εναντίον των πρεσβειών των δύο χωρών, ανακλήσεις πρέσβεων και έντονα διαβήματα

    Την ίδια στιγμή, μουσουλμάνοι σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράκ, διαμαρτύρονται έντονα και με οργίλα συνθήματα έξω από τις πρεσβείες των δύο χωρών, ενώ το Μαρόκο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Σουηδία επ’ αόριστον. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε επίσης τον επιτετραμμένο της Σουηδίας στο Ραμπάτ και εξέφρασε τη «σθεναρή καταδίκη αυτής της επίθεσης και την απόρριψη αυτής της απαράδεκτης πράξης». Το ίδιο έκανε και το Ιράκ, δηλώνοντας στον Σουηδό πρέσβη στη χώρα ότι οι πράξεις αυτές είναι «ρατσιστικές και ανεύθυνες».

    Τι μπορούν, όμως, να κάνουν οι δύο χώρες, ώστε να πάψουν να δέχονται τα «πυρά» του μουσουλμανικού κόσμου εντός και εκτός των συνόρων τους, που αυξάνονται και πληθύνονται και από τη διάχυση ψευδών ειδήσεων στις χώρες τους;

    Μάλιστα, περί της παραπληροφόρησης έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά και ο Σουηδός πρωθυπουργός, όταν προ εβδομάδος είχε γράψει στο Instagram ότι η χώρα του έχει γίνει στόχος εκστρατείας παραπληροφόρησης από «παράγοντες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» και που προσπαθούν να βλάψουν την εικόνα της υποψήφιας χώρας στο ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι η σουηδική κυβέρνηση υποστηρίζει τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου, κάτι στο οποίο συνηγόρησε και ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας, Καρλ-Οσκαρ Μπόλιν.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Και νέα παλιά… επικίνδυνα για κατάρρευση κτίρια

    Δεκάδες είναι τα κτίρια που «κρέμονται» σε διάφορες γειτονιές...

    Το «παλάτι» των 11 εκατ. ευρώ του Εμπαπέ στο… Μπέβερλι Χιλς της Μαδρίτης – Δεν πλησιάζει κανείς χωρίς πρόσκληση

    Η μετακόμιση του Κιλιάν Εμπαπέ, το περασμένο καλοκαίρι από την...

    Άρης Μουγκοπέτρος: Ποιος είναι ο Αχαιός μουσικός που ακρωτηριάστηκε από κροτίδα – Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%8c/