Βιταμίνη D: Αυξάνει η έλλειψή της τον κίνδυνο φλεγμονής;

    Ημερομηνία:

    Οι ενήλικες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Limerick και το Trinity College παρατήρησαν τη συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλών επιπέδων μιας πρωτεΐνης που δηλώνει φλεγμονή στο σώμα.

    Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει τους ιστούς σας εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε μια μόλυνση. Η συστηματική χαμηλού βαθμού φλεγμονή όμως, συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

    Τα ευρύματα αυτά συνάδουν με μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, που βρήκε ότι η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με έλλειψη μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή.

    Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

    Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει, επίσης, συνδεθεί με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

    Εκτός από το να αρρωσταίνετε πιο συχνά, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

    • Κούραση
    • Ανεπαρκής ύπνος
    • Πόνος στα οστά
    • Αισθήματα μελαγχολίας ή κατάθλιψης
    • Απώλεια μαλλιών
    • Μυϊκοί πόνοι
    • Απώλεια όρεξης

    Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες σας

    Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Είκοσι λεπτά για 3 με 4 φορές την εβδομάδα έκθεσης στον ήλιο (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες) είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί βιταμίνη D.

    Πέρα από την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική και η πρόσληψή της μέσα από τη διατροφή μας.

    Η διαιτητική βιταμίνη D απαντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, στο βούτυρο και σε κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

    vita.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σουηδία: YouTuber πέθανε από το κρύο σε χιονοθύελλα – «Θα τα καταφέρω» το τελευταίο μήνυμά του

    Τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας στη Σουηδία βρήκε ο 22χρονος YouTuber, Στορμ ντε...

    Οι 1.388 κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο σε 100 κομβικά σημεία στους δρόμους της Αθήνας – Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά

    Το σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών παρουσίασαν...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 28/11/2024

    Τα ευρωπαϊκά ματς των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ για τη...

    Συνάντηση Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Ανδριόπουλου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη...
    Best Shop