Οι πιο επικίνδυνες τροφές για τα μικρά παιδιά – Τι να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η τραγική είδηση πριν μερικές ημέρες του 3χρονου παιδιού, το οποίο έχασε τη ζωή του στην Τήνο τρώγοντας ένα απλό σταφύλι, δε δημιουργεί μόνο φόβο και ανασφάλεια σε πολλούς γονείς, αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμό, όσον αφορά στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Περιστατικά τα οποία κατά γενική ομολογία είναι συχνά και απαιτούν τη μέγιστη δυνατή προσοχή των ενηλίκων, τονίζει στο CNN Greece ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

    Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς και οι κηδεμόνες όταν βρίσκονται με ένα μικρό παιδί, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή, πως απαιτείται διαρκής επιτήρηση, ιδιαίτερα όσον αφορά σε παιδάκια μέχρι 4 και 5 ετών. Όταν τα παιδιά τρώνε, πρέπει να μην μιλάνε, να μη γελούν και να μην τρώνε με λαιμαργία.

    Άλλοι διακεκριμένοι παιδίατροι, τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία, την ώρα του φαγητού, το παιδάκι να κάθεται και να μην χοροπηδάει.

    Οι παιδίατροι εξηγούν, ότι ένα παιδάκι μπορεί να φάει κανονικά σταφύλι, αλλά το κάθε παιδί τρώει με διαφορετικό τρόπο και αναπτύσσεται διαφορετικά. Δηλαδή άλλα παιδάκια τρώνε λίγο και άλλα με μεγάλη λαιμαργία και περισσότερο.

    Έχει ύψιστη σημασία, συνεχίζουν, το παιδί όταν τρώει να είναι ήρεμο, να μην χοροπηδάει, να μην μιλάει και να μην γελά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει εισρόφηση της τροφής, με αποτέλεσμα το παιδί να κινδυνέψει. Επίσης, καλό είναι όλα τα φρούτα, ή οι τροφές, να κόβονται σε μικρά κομμάτια, ωστόσο εκείνο που είναι εντελώς απαγορευτικό για τις μικρές ηλικίες, είναι οι ξηροί καρποί.

    Οι ξηροί καρποί απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση και γιατί μπορεί να κινδυνέψει ένα παιδάκι, αλλά και γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

    «Βεβαίως λοιπόν θέλουμε τα παιδάκια να τρώνε όσο το δυνατόν πιο κανονικά και να μην τεμπελιάζουν με αλεσμένες τροφές που κάποιες μητέρες τους δίνουν μέχρι τα 5 έτη, αλλά πάντα με προσοχή και με εποπτεία από την ενήλικα», επισημαίνουν διακεκριμένοι παιδίατροι μιλώντας στο CNN Greece.

    Ατυχήματα, πνιγμός, δηλητηριάσεις

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τονίζει ότι μέχρι τα 4 πρώτα έτη του παιδιού, είναι επικίνδυνα τα ατυχήματα και οι δηλητηριάσεις.

    Η πνιγμονή εντάσσεται στα ατυχήματα και μπορεί να προκληθεί, είτε από κάποια αντικείμενα που βάζει στο στόμα του το παιδί, όπως παιχνίδια, γομολάστιχα, ξηροί καρποί – για παράδειγμα φιστίκια– τσίχλεςζαχαρωτά, αλλά και φρούτα, όπως σταφύλι, ή μπανάνα (ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλο κομμάτι) αλλά ακόμη και λαχανικά, όπως τοματίνια.

    Όσον αφορά στην αιτία, που πνίγεται ένα παιδάκι, σύμφωνα με τον καθηγητή, συνήθως έχει να κάνει με το γεγονός ότι τρώει λαίμαργα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπιεί, να μην αναπνεύσει και να προκληθεί η πνιγμονή. Επίσης, άλλο αίτιο, είναι όταν το παιδάκι τρώει και γελάει ή μιλάει, με αποτέλεσμα να φύγει η τροφή, να πάει στον λάρυγγα και όχι στο στομάχι και το παιδί να μην μπορεί να αναπνεύσει, Στην περίπτωση αυτή, το παιδί θα δακρύσει, θα μελανιάσει και εάν δεν επέμβουμε άμεσα, θα καταλήξει.

    Οι πρώτες βοήθειες από τους γονείς και του κηδεμόνες

    Τι πρέπει να κάνουν επομένως τα κρίσιμα αυτά λεπτά οι γονείς:

    Πρώτον απαγορεύεται να βάλουμε δάχτυλο στο στόμα. Παίρνουμε το παιδί και τοποθετούμε το κεφάλι προς τα κάτω ανάποδα και χτυπάμε ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

    Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα βήξει και θα πετάξει το ξένο σώμα.

    Επίσης, όπως είναι το παιδί προς το κάτω, βάζουμε τη γροθιά ανάμεσα στον ομφαλό και στο στέρνο και πιέζουμε προς το θώρακα.

    Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί ζορίζεται βήχει και μπορεί να πετάξει το ξένο σώμα.
    Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πάντα, τονίζει ο καθηγητής, είναι ότι ο βήχας αποτελεί το καλύτερο αντανακλαστικό ώστε να πετάξει το ξένο σώμα.

    Σχολιάζοντας ειδικότερα το σταφύλι, και κατά πόσο τελικά είναι επικίνδυνο, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζει ότι το σταφύλι ειδικώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη, όταν σπάσει η φλούδα του φρούτου, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως αλλεργιογόνο μέσα στο στόμα του. Γι’ αυτό λέμε συχνά εμείς οι παιδίατροι, καλό είναι να μην τρώει σταφύλι ένα παιδάκι κάτω του ενός έτους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απίθανο τρίποντο από τη μια μπασκέτα στην άλλη στο ΧΑΝΘ-Τρίκαλα – Βίντεο

    Τόλμησε και δικαιώθηκε ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης. Ο 20χρονος γκαρντ των Τρικάλων...

    Τα “Τετράγωνα των αστέρων” επιστρέφουν μετά από 45 χρόνια – Πότε κάνουν πρεμιέρα

    «Τα τετράγωνα των αστέρων», το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι των 80s που...

    Τα τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε στο ψυγείο γιατί γίνονται τοξικά

    Η διατήρηση ορισμένων τροφίμων στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά...

    Κώστας Σημίτης: Τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου για τον θάνατό του

    Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση θανάτου του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα...
    Best Shop