Τρία χρόνια μετά την κακοκαιρία “Ιανός” οι κάτοικοι σε Μουζάκι και Παλαμά βιώνουν – με ακόμα χειρότερους όρους – τον υδάτινο εφιάλτη της κακοκαιρίας Daniel. Τότε το ύψος των βροχοπτώσεων σε Καρδίτσα ήταν 188 χιλιοστά και στο Μουζάκι 158 χιλιοστά, ενώ τώρα η βροχή που έπεσε ήταν 331 χιλιοστά στην Καρδίτσα και 223 χιλιοστά στο Μουζάκι.
Το Μουζάκι χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Πάμισο, οι παραπόταμοι του οποίου ξεκινούν βορειοδυτικά της λίμνης Πλαστήρα, σε υψόμετρο 920 μέτρων, όπως και από τα χωριά της Αργιθέας σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Το ποτάμι έχει κατεύθυνση βόρεια και συγκεντρώνει πολύ μεγάλο όγκο νερού. Σε συνδυασμό με τη ραγδαιότητα του φαινομένου, που διέβρωσε με ταχύτητα το έδαφος στις όχθες, συνέβη ό,τι είχε συμβεί και με τον Ιανό – αντί για το Κέντρο Υγείας, αυτή τη φορά κατέρρευσε ένα κτίριο στο οποίο λειτουργούσε γυμναστήριο, στη δυτική όχθη του ποταμού, αλλά και πλημμύρισε ο οικισμός Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην ανατολική όχθη. Τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό στις όχιες του Πάμισου δεν στάθηκαν αρκετά για να αποτρέψουν την καταστροφή.
Αντίθετα, ο Παλαμάς – που είναι η πρωτεύουσα του ομόνυμου Δήμου, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 16.000 κατοίκους, είναι τοποθετημένος σε μία λεκάνη, με τον ίδιο τον Παλαμά και τα υπόλοιπα χωριά που πλημμύρισαν να είναι «περικυκλωμένα» από 4 ποτάμια – τον Πηνειό, τον Σοφαδίτη, τον Ενιπέα και τον Καλέντζη. Σύμφωνα με τους κατοίκους, όλα τα ποτάμια υπερχείλισαν, παρά την ύπαρξη φραγμάτων – με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές το νερό να φτάσει ως τις στέγες των σπιτιών.
Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας “το ύψος των τωρινών βροχοπτώσεων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της κακοκαιρίας Ιανός και σε συνδυασμό με το μορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής λειτούργησαν έτσι ώστε να γεμίσει με πάρα πολύ νερό η λεκάνη απορροής που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Δρακότρυπα και Νεράϊδα και κατέβηκε πάρα πολύ νερό. Παράληλα,η υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου που διασχίζει το Μουζάκι, αλλά και το γεγονός ότι εξαιτίας του όγκου του νερού τα φράγματα δεν άντεξαν οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα”.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και γίνει ο απολογισμός θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να επανεξετάσει και πάλι όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση μελλοντικών ισχυρών καιρικών φαινομένων.