Πολιτικό και ηθικό λάθος ο συμψηφισμός – Του Θέμη Μπάκα

    Ημερομηνία:

     

    Δυστυχώς, η κυβέρνηση ενδίδει συχνά στον πειρασμό του πολιτικού συμψηφισμού. Όταν επικρίνεται από την αντιπολίτευση για λάθη και παραλείψεις στην άσκηση της πολιτικής της, προσπαθεί να απεμπλακεί από τις ευθύνες της, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι έκανε τα ίδια και χειρότερα.

     

    Στην πρώτη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η… «αντεπίθεση»,  ευκαιριακά μπορεί να ήταν «δικαιολογημένη», πλέον, όμως, έχει εξελιχθεί σε μόνιμη τακτική άμυνας της δεύτερης διακυβέρνησης της.

     

    Αναδεικνύεται σε μεγάλο πολιτικό και ηθικό λάθος που δεν πρόκειται να την ωφελήσει, ενώ κυρίως βλάπτει τη χώρα. Για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση έχει βολευτεί με τη λογική του συμψηφισμού και δεν παρακινείται να παράγει πραγματικό έργο για τους πολίτες.

     

    Ο συμψηφισμός είναι, καταρχήν, ξεπερασμένος ιστορικά και πολιτικά, διότι οι πολίτες εξέλεξαν ως κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία για δεύτερη τετραετία. Επομένως, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να «αποτάσσεται» από το παρελθόν της.

     

    Από τις εκλογές στις 17 Νοεμβρίου του 1974 που αποτελούν και τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ελλάδα μετά από την πτώση της Χούντας έχει βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας πέντε θητείες, χωρίς να υπολογίζουμε τη νέα θητεία που διανύει.

     

    Μετά από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη προκειμένου,  να βρει τρόπους διαφυγής από τις καταχωρημένες ευθύνες και τις ερινύες που τους κατατρέχουν, προσπάθησαν να σηκώσουν το κεφάλι, υπό το βάρος  δεκάδων θυμάτων, καταφεύγοντας στην αναμόχλευση  περασμένων τραγικών γεγονότων. Και με κάθε τρόπο, προσπαθούσαν να εμπλέξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ .

     

    Η Νέα Δημοκρατία έχει καταντήσει να είναι το κόμμα του συμψηφισμού και των διαχρονικών ευθυνών, ξεχνώντας ότι οι διαχρονικές ευθύνες αφορούν πρόσωπα δικά της, πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς των χρόνων που και η ίδια ήταν στο τιμόνι της χώρας μας.

     

    Τοποθέτησε, φερ’ ειπείν, στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα: τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, οποίος το καλοκαίρι του 2018 διαχειρίστηκε τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι. Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής ήταν κατά την τραγωδία στο Μάτι αρχηγός της ΕΜΑΚ και στη συνέχεια επιβραβεύτηκε από την κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας με την τοποθέτησή του στην αρχηγία του σώματος.

     

    Τελικά, ο συμψηφισμός που επιθυμούν διακαώς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ποιους αφορά; Τα γεγονότα, όπως είναι… ξεροκέφαλα, αποδεικνύουν ότι ο συμψηφισμός σε μεγάλο βαθμό που προσπαθούν να επιτύχουν, αφορά αποκλειστικά δικά τους «παιδιά».

     

    Σήμερα, για την ανείπωτη καταστροφή στις περιοχές της Θεσσαλίας σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει το κυβερνών κόμμα να απαντήσει για το αν έγιναν ή δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα από τον επί 12 συναπτά έτη εκεί Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής Λαρίσης από το 2004 έως το 2009,φυσικά με τη Νέα Δημοκρατία.

     

    Είναι μη ηθικό να μιλάμε για συμψηφισμούς και διαχρονικές ευθύνες. Οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές, έχουν ονοματεπίθετα και οι συμψηφισμοί αφορούν πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θεσούλα τους και όχι η κοινωνία.

     

    Στη πολιτική με υγιείς αρχές δεν χωρούν τέτοιες λογικές, διότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να τροφοδοτούν την αποχή των πολιτών από το ύψιστο δημοκρατικό τους καθήκον, αυτό του εκλέγειν.

     

    Η ψήφος στις εκλογές είναι ο σημαντικότερος τρόπος συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία και ένα δικαίωμα που θα πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο. Οι άνωθεν λογικές αποτρέπουν κυρίως τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη πολιτική της χώρας μας.

     

    Για κανέναν υγιώς σκεπτόμενο πολίτη δεν υπάρχει η λογική του συμψηφισμού καταστροφών και θυμάτων. Κάθε ανθρώπινη απώλεια, κάθε φυτική και ζωική καταστροφή, φέρει ευθύνες που πρέπει να αποδίδονται από μια αδέκαστη Δικαιοσύνη.

     

    Είναι ντροπή όσοι προσπαθούν με τον συμψηφισμό της ζυγαριάς, τον συμψηφισμό της λάσπης να προσφέρουν κομματική ασυλία.

     

    Οι πολίτες δεν ασχολούνται με την τοξική λογική των κομματικών στελεχών ή και των παρατρεχάμενων τους. Απαιτούν πρόληψη και ασφάλεια στη καθημερινότητα τους, απαιτούν έμπρακτη βελτίωση της ζωής τους.

     

    Οι πολίτες δεν περιμένουν από το πολιτικό προσωπικό διαπιστώσεις, αλλά, έργα και υλοποιήσιμες προτάσεις.

     

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε καταστροφή δεν αφορά κομματικές παρατάξεις, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

     

    Εν κατακλείδι, ο συμψηφισμός τείνει να αποτελέσει στη χώρα μας μια παγιωμένη πρακτική για τη συγκάλυψη ευθυνών.

     

    ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Ζούκερμπεργκ δείπνησε με τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο τρία χρόνια μετά το «μπλόκο» από το Facebook

    Ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επισκέφτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρό του...

    Βασίλειος Κωστέτσος για Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Είδα να εκτίθεται ως κλέφτρα η κυρία Χριστοπούλου

    Ο Βασίλειος Κωστέτσος στράφηκε κατά της Ηλιάνας Παπαγεωργίου, μετά τις δηλώσεις της για...

    Άνγκελα Μέρκελ: Δίνει εξηγήσεις για την εμφάνιση με το βαθύ ντεκολτέ το 2008 στο Όσλο

    Για το αβυσσαλέο ντεκολτέ με το οποίο είχε εμφανιστεί...

    Ίλιον – ΕΠΑΛ: Ο Ρουβίκωνας σε ημερίδα για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών

    Σάλος έχει ξεσπάσει, με την απόφαση του 2ου ΕΠΑΛ Ιλίου να...
    Best Shop