Το πώς θα αποφύγει η Πάτρα πλημμυρικά φαινόμενα σαν αυτά που σημειώθηκαν στο Βόλο έχει θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή και γι’ αυτό τον λόγο τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΥΑΠ ξεκίνησε ένα διαγωνισμό για την εκπόνηση ενός Masterplan αντιπλημμυρικών έργων και κατασκευών.
Το νέο σχέδιο θα εκπονηθεί μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα καταγράψει τι ισχύει στην περιοχή, αλλά και ποιοι κίνδυνοι παρατηρούνται. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν προτάσεις για αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι μελέτες κατασκευής τους. Στο Masterplan θα καθορίζονται τα υδατορέματα που πρέπει να προστατευτούν, ώστε να αποτελέσουν τούς αποδέκτες του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων, η γενική διάταξη και οι διαστάσεις των κύριων συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων υδάτων, όπου θα αποχετεύονται τα όμβρια των οδών και των υπόψη περιοχών, αλλά και οι πιθανές περιοχές αξιοποίησης για ανάσχεση πλημμυρικών ροών.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για την εκπόνηση του Masterplan ανέρχεται σε 396.180,75 € χωρίς ΦΠΑ και οι προσφορές θα κατατίθενται μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος, να υπογραφεί σύμβαση και να ξεκινήσει η συγγραφή του σχεδίου.
Οποια εταιρεία αναλάβει να εκπονήσει το Masterplan, ουσιαστικά θα καταγράψει το σύνολο των αναγκών της Πάτρας από όποια σημεία περνούν ποτάμια και χείμαρροι. Οι κυριότεροι κλάδοι του υδρογραφικού δικτύου που διασχίζουν την πόλη της Πάτρας είναι ο ποταμός Γλαύκος, ο Χάραδρος, ο Μείλιχος και ο παραπόταμός του Καραβάς, ο Θολοπόταμος ή Θολόρεμα της Αγυιάς, ο Διακονιάρης με το σύμπλεγμα των κλάδων – παραπόταμων του (Ελεκίστρας, Ρωμανός, Λυκοχωρός ή Παναγιά, ρέματα Ριγανόκαμπου και Μαλαμαμούτης) και ο Ξεροπόταμος. Κατά καιρούς στα προαναφερθέντα ποτάμια και χειμάρρους έχουν παρατηρηθεί μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα μετά από κακοκαιρίες.