Πάνω από 200 νοικοκυριά της Πάτρας έχουν χάσει το ρεύμα τους κατά το διάστημα της πανδημίας, από τον Μάρτιο που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός μέχρι και σήμερα που συνεχίζεται το lockdown.
Η ΚΥΑ που υλοποίησε η κυβέρνηση κατά το διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας για τα νοικοκυριά εκείνα που έμειναν χωρίς φως και θέρμανση ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης εμπεριείχε έναν όρο που ουσιαστικά τα απέκλειε.
Για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που προέβλεπε ένα ειδικό βοήθημα προκειμένου να αποκτήσουν τα νοικοκυριά και πάλι το ρεύμα που τους έκοψε η ΔΕΗ ή ο ιδιώτης πάροχος, θα έπρεπε να είχε γίνει αυτό έως στις 30 Απριλίου.
Δηλαδή, στους ευνοϊκούς όρους της ΚΥΑ, συμπεριλαμβάνονταν μόνο τα νοικοκυριά εκείνα που είχαν χάσει το ρεύμα τους κατά το διάστημα του πρώτου 1,5 μήνα από την εμφάνιση της πανδημίας. Τα νοικοκυριά στα οποία είχε γίνει διακοπή τους μήνες που ακολούθησαν έμειναν από έξω.
Δεκάδες νοικοκυριά εκτός της ΚΥΑ
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μία μεγάλη αδικία και ένα σημαντικό εμπόδιο για τις δεκάδες οικογένειες που προσπάθησαν να επανασυνδέσουν το ρεύμα τους.
Αρκετές οικογένειες παρόλο που ανήκουν στους δικαιούχους του ΚΕΑ ή σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις, έμειναν εκτός προστασίας και χωρίς βοήθεια.
Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές παραμένουν χωρίς ρεύμα ή αναγκάστηκαν να αναζητήσουν χρήματα (που προφανώς και δεν είχαν) για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επανασύνδεση.
Οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται
Στο μεταξύ οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή των ιδιωτών παροχών ρεύματος, συνεχίζονται καθ’ όλο το διάσημα της πανδημίας.
Πόσο μάλλον κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown για το οποίο το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε καμία θέσπιση για την δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τις οικογένειες αυτές που είτε έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, είτε ζουν με αυτόν τον εφιάλτη.
Στο γραφείο της αντιδημαρχείας υγείας και συγκεκριμένα της Βίβιαν Σαμούρη που έχει αναλάβει από πλευράς δήμου το όλο θέμα, καταφτάνουν σε καθημερινή βάση οικογένειες που την ενημερώνουν ότι τους έχει γίνει διακοπή.
Η επιστολή του Κώστα Πελετίδη
Τα νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για να μάθουν τις λεπτομέρειες που θα τους οδηγήσουν στο να διευθετήσουν τα χρέη τους και να αποκτήσουν με κάποιο τρόπο και πάλι το ρεύμα που τους έχει κοπεί, φτάνουν τα 250.
Η επιστολή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στην οποία ζητούσε την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσουν ριζικά οι διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Όλες αυτές οι οικογένειες της Πάτρας θα κάνουν, κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι (και πώς να αλλάξει άραγε;), γιορτές χωρίς φως και ρεύμα. Και μιλάμε για οικογένειες με ανήλικα παιδιά και με ηλικιωμένους ανθρώπους…