Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει το 2024, υπονομεύοντας την παγκόσμια οικονομία. Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τονίζουν ότι ο βασικός κίνδυνος για την νέα χρονιά είναι κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από το αναμενόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters, αρκετές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν μειώσεις των επιτοκίων έως τα μέσα του 2024, όμως ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων που συμμετείχε στην έρευνα αναπροσαρμόζει τις θέσεις του μεταθέτοντας την προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Μάλιστα, αυτό σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από τις προβλέψεις που υπήρχαν στις αρχές του έτους.
Ωστόσο, παρά τη γενικότερη επιτυχία στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι περίμεναν αρκετές κεντρικές τράπεζες, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την οικονομία και ανοδικά για τον πληθωρισμό για την πλειονότητα των 48 οικονομιών του πλανήτη που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα.
Κάποιοι άλλοι, περίπου 70 στο σύνολο των 200, ανέφεραν ότι η πρώτη κίνηση θα σηματοδοτήσει στροφή προς μία τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το επόμενο έτος από 2,9% φέτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν αυτή είναι η γνώμη και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, γιατί δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα. Ίσως θα το συζητήσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μας εντός του 2024». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «με την πρόσθετη αβεβαιότητα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντήσω, Και πάλι κατά την προσωπική μου άποψη, θα ξεκινούσα να σκέφτομαι να μειώσω τα επιτόκια, αν ο πληθωρισμός στα μέσα του 2024 μειωθεί κάτω από το όριο του 3% σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση».
Ερωτηθείς για το πόσοι συνάδελφοί του συμμερίζονται την παραπάνω άποψη απάντησε: «Ελπίζω πολλοί. Αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα». Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της οδηγεί την ευρωζώνη σε ύφεση, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε: «Η ΕΚΤ μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει καλά, με την έννοια ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά χωρίς ωστόσο η πολιτική της να έχει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, την ανεργία, καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και όλους αυτούς τους παράγοντες και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν τα πήγαμε και άσχημα. Ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τη δυσμενή μεταβολή των όρων εμπορίου το περασμένο έτος».