Συνεχώς αυξάνονται οι φορείς εκπαίδευσης στη χώρα μας, οι οποίοι καταρτίζουν προγράμματα επιμόρφωσης πάνω στο επάγγελμα που θα γίνει περιζήτητο.
Όλο και μεγαλύτερο είναι το μερίδιο που κερδίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, τα οποία σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν πλήρως τα συμβατικά ΙΧ με κινητήρες βενζίνης και diesel, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η αύξηση του αριθμού των μηδενικών ρύπων κυκλοφορούντων ΙΧ δεν απαιτεί, ωστόσο, αποκλειστικά τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φόρτισή τους, αλλά και καταταρτισμένους επαγγελματίες που θα μπορούν να τα συντηρούν και να τα επισκευάζουν.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκδοθεί ήδη οι απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις για τα συνεργεία που εκτελούν τις εν λόγω εργασίες, ενώ έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη υψηλής τάσης.
Παράλληλα, όπως είχε γράψει το carandmotor.gr, υφίστανται πλέον και φορείς επιμόρφωσης που έχουν καταρτίσει προγράμματα για την εκπαίδευση των τεχνιτών υψηλής τάσης.
Σκοπός του προγράμματος, συνολικής διάρκειας 62 ωρών (27 ώρες θεωρία και 35 ώρες εργαστήριο), είναι να λάβουν οι καταρτιζόμενοι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να επισκευάζουν και να συντηρούν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα. Ήδη έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι καταρτισμένοι.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «τα πανεπιστήμια επανατοποθετούνται, φεύγουν από την εποχή που απλώς δίνουν πτυχία στους φοιτητές αλλά διεκδικούν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο και επεκτείνουν τη δράση τους στη μη τυπική εκπαίδευση, στην οποία καταρτίζουν πέρα από φοιτητές και επαγγελματίες».