Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία είναι οι επόμενοι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα του ηλεκτρονικού συστήματος 50.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενους στο εμπόριο καθώς και 17.500 επιχειρήσεις και 230.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία.
Και οι δύο κλάδοι έχουν ζητήσει διαβουλεύσεις με το υπουργείο πριν από την εφαρμογή του μέτρου καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία που χτυπούν ήδη κάρτα, δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους γιατί δουλεύουν σε περιβάλλον με εύφλεκτα υλικά η απασχολούνται σε 3 βάρδιες με διαλείμματα
Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, ενώ υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν έχουν καν οργανωμένο λογιστήριο.
Ο επόμενος στόχος είναι η ψηφιακή κάρτα να καλύψει από τον Οκτώβριο του 2024 επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος να εφαρμοστεί στο σύνολο της οικονομίας έως το τέλος του 2024.
Στην πλήρη του εξέλιξη, το μέτρο θα αφορά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε τουλάχιστον 65.000 επιχειρήσεις.
Μάλιστα όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, η Ψηφιακή Κάρτα σε έναν χρόνο θα εφαρµόζεται σε όλη την αγορά εργασίας και έως το 2027 και στο Δηµόσιο.