Οι long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών είναι ανάμεσα στα trades που συστήνει στους πελάτες της η Societe Generale για το 2024, καθώς ο γαλλικός επενδυτικός οίκος περιμένει και άλλη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα σύντομα, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να μπουν οι ελληνικοί τίτλοι στους δείκτες.
Άλλωστε, οι αναλυτές της Societe Generale αναφέρονται θετικά στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η μεταπανδημική περίοδος έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρωζώνη.
Οι μικρότερες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2024 και σημαντική μείωση του χρέους σε σχέση με το 2019, καθώς μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές τόκων τους. Άλλες χώρες με πιο αυστηρή δομή κόστους ή υψηλότερες πληρωμές τόκων, όπως είναι η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα και πρόσθετα χρέη τα οποία άφησε πίσω της η πανδημία.
Αυτή η απόκλιση αλλάζει την παραδοσιακή κατηγοριοποίηση των χωρών του πυρήνα, του ημι-πυρήνα (semi-core) και της περιφέρειας. Για παράδειγμα, τονίζει η Societe Generale, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Ιρλανδία είναι χώρα της περιφέρειας όταν το χρέος της είναι ήδη το χαμηλότερο ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Καθώς οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην περιφέρεια και το semi-core θολώνουν, η SocGen θεωρεί ότι οι χώρες θα πρέπει να χωρίζονται ανάλογα με τους δείκτες των χρεών τους το 2022.
Έτσι, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο θα εντάσσονταν στην ομάδα υψηλού χρέους, ενώ Φινλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Ιρλανδία θα έμπαιναν στην κατηγορία του χαμηλού χρέους.
Ο γενικός κανόνας της Societe Generale είναι ότι τα ομόλογα των χωρών υψηλού χρέους θα είναι ευαίσθητα στην διεύρυνση των spreads που μοιάζει όλο και πιο πιθανή, στο τελικό στάδιο της νομισματικής σύσφιγξης.
Κατά τα άλλα, ο οίκος βλέπει ότι αυτή η τάση απόκλισης αποτυπώνεται και στις τάσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Η βελτίωση των θεμελιωδών των μικρότερων οικονομιών αποτυπώνεται και στο αξιόχρεό τους με την Ελλάδα να έχει ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και να αναμένεται να λάβει άλλη μία (από τη Fitch) τον Δεκέμβριο.
Η Ιρλανδία επίσης βελτιώνει απότομα την αξιολόγησή της, με την Societe Generale να εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο ΑΑA.
Αντίθετα, η επιδείνωση των αξιολογήσεων αναμένεται να συνεχιστεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία.