Πάτρα: Γιατί τρώμε αλιάδα του Αγιαντρεός;

    Ημερομηνία:

    Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρασκευή της πατροπαράδοτης σκορδαλιάς. Το τραπέζι, όπως και στις Εθνικές επετείους στρώνεται παραδοσιακά με βακαλάο σκορδαλιά ή αλιάδα όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

    Η σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου αποτελεί κατά παράδοση το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εορτών είναι ότι πέφτουν σε περιόδους νηστείας και η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού.

    Πώς φτιάχνουμε την αλιάδα

    Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι.

    Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι παλιοί την έφτιαχναν χτυπώντας την πατάτα στο γουδί. Οι λιγότεροι παραδοσιακοί αντικατέστησαν το γουδί με το μίξερ ή το multi.

    Συνταγή

    Υλικά για την αλιάδα

    • 1 κιλό πατάτες
    • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
    • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    • χυμός 1 λεμονιού
    • αλάτι

    Για τον μπακαλιάρο

    • 1 μεγάλο φύλλο μπακαλιάρου, πλυμένο πολύ καλά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια και ξαλμυρισμένο(αλλάζουμε 4 – 5 φορές το νερό)
    • αλεύρι για το πανάρισμα
    • λάδι για το τηγάνισμα

    Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό. Βράζετε 1-2 κομμάτια βακαλάο, αφού προηγουμένως τον έχουμε ξαρμυρίσει για 24 ώρες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ετσι συνελήφθη η Μουρτζούκου! ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ – Αύριο την φέρνουν Πάτρα

    Xειροπέδες σε ένα ξενοδοχείο που διέμενε πέρασαν άνδρες της...

    Παύλος Μαρινάκης: Στόχος το Μετρό να είναι 24ωρο κάθε Σάββατο από Σεπτέμβριο

    Συνολικά 50.000 πολίτες χρησιμοποίησαν τα μέσα μεταφοράς που κινήθηκαν δοκιμαστικά μετά τα...

    Μία ελληνική εταιρία προστατεύει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου

    Κι όμως υπάρχουν ακόμη Δαυίδ που κερδίζουν τους Γολιάθ! Μία...

    Nutella σε κίνδυνο: Πώς ο παγετός στην Τουρκία αλλάζει την αγορά φουντουκιού

    Πρώτα το ελαιόλαδο, μετά το κακάο και ο καφές....