ΠΑΤΡΑ: Ξεκινούν άμεσα νέα έργα στο Χάραδρο – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το απόγευμα της Τρίτης οι βροχές «φούσκωσαν» τον Χάραδρο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στον Καστελλόκαμπο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι επόμενες μέρες από τον κίνδυνο της Τρίτης είχαν εντός της ατζέντας της Περιφέρειας τη λεπτομερή καταγραφή των αναγκών για να μη συντρέχουν κίνδυνοι για τις παρόχθιες περιοχές.

    Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης μίλησε στον Peloponnisos Fm και έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα και κυρίως για όσα χρειάζονται να γίνουν, ώστε να μην κινδυνεύουν οι περιοχές πέριξ του Χαράδρου.
    «Τα τελευταία χρόνια, ο ποταμός εναποθέτει αδρανή υλικά στα τελευταία 500 μέτρα, δηλαδή από τις γραμμές του τρένου ως τις εκβολές. Αποτέλεσμα της ύπαρξης αυτών των υλικών είναι να ανεβαίνει σε ύψος η κοίτη και τα νερά να απειλούν τις κατοικίες. Την Τρίτη έφτασε σε οριακό σημείο και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε έκτακτες παρεμβάσεις» εξηγεί ο κ. Γυφτάκης για την αιτία του προβλήματος.

    Ασφαλώς δεν πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο. Κατά τις βροχοπτώσεις, τα αδρανή υλικά έρχονται από το βουνό προς τη θάλασσα. Τα κυβικά υλικών που παρασύρονται προς τη θάλασσα είναι χιλιάδες και κρίνεται επιβεβλημένο να εξαχθούν από την κοίτη. Αυτή είναι η άμεση λύση που απαιτείται για να μη συντρέχει κίνδυνος για τα κτίσματα που βρίσκονται παραπλεύρως του εγκιβωτισμένου ποταμού.

    Οπως εξήγησε ο κ. Γυφτάκης, η Περιφέρεια έχει εκπονήσει μελέτη για περαιτέρω αντιπλημμυρική ενίσχυση του Χαράδρου. Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει την ενίσχυση με μόνιμα σαρζανέτ στις κοίτες του ποταμού, αλλά και την εκβάθυνση της κοίτης μέσα από την εξαγωγή του υλικού. Σημειώνεται πως το έργο δεν θα παραμορφώσει την κοίτη.

    «Πρέπει να φύγει το υλικό. Τα φερτά υλικά πρέπει να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Η φύση πάντα θα παρασύρει τα υλικά από τα βουνά στη θάλασσα. Επιπλέον, θα χρειαστούν εργασίες στους αναβαθμούς του ποταμού στο ύψος του Πανεπιστημίου. Με το πέρασμα των χρόνων οι αναβαθμοί έχουν καταστραφεί και αποτέλεσμα των φθορών είναι να αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα το νερό, συμπαρασύροντας ακόμα περισσότερα αδρανή υλικά».

    Με βάση όλα τα ανωτέρω, συνεπάγεται το συμπέρασμα πως οι καθαρισμοί των ποταμών που γίνονται τακτικά δεν αρκούν. Βασική εργασία που θα πρέπει να εκτελείται τακτικά είναι η απομάκρυνση των φερτών υλικών, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτούνται ειδικές άδειες, καθώς τα υλικά των ποταμών είναι εμπορεύσιμα και πολλές φορές αυτή η διαδικασία βρίσκει εμπόδια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτές ήταν οι top ερωτήσεις ομορφιάς που έγιναν στο Google κατά τη διάρκεια του 2024

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Google δημοσίευσε...

    Χρυσές Σφαίρες 2025: Oι ωραιότερες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί

    Το 2025 μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά η σεζόν των...

    Πέντε «κρυφά» σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χημεία από τα πρώτα ραντεβού

    Όταν μιλάμε για τα ραντεβού ένα στοιχείο το οποίο...

    Μια συγγραφέας άνω των 45 συμβουλεύει: «Με αυτά τα τρικ δείχνω 10 χρόνια νεότερη»

    ΗPaula Mooney είναι μια συγγραφέας άνω των 45 ετών...
    Best Shop