Να πάρει μπροστά η «μηχανή» της οικονομίας το 2024, για να έρθουν αυξήσεις μισθών, θέσεων εργασίας και εξαγωγών έως το 2027 που θα κριθεί εκ νέου στις εκλογές, βάζει η κυβέρνηση.
Μισό χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε χθες το στίγμα των αλλαγών που έρχονται. Και μιλά για «ιστορική ευκαιρία» που θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Όπως εξηγεί, «βλέπουμε την ιστορική ευκαιρία που συνιστά ο συνδυασμός πολιτικής σταθερότητας με σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και προκλήσεις και κινδύνους».
«Πίσω από τις λέξεις», ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε ότι τα αποτελέσματα του 2024, θα δημιουργήσουν τη βάση στην οποία θα κριθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Βήμα-βήμα
Με βάση το σχέδιο των 5+1 σημείων που παρουσίασε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, φαίνεται πως το 2024 θα μπουν μπροστά μεγάλα projects, που εξγούν και γιατί ο πρωθυπουργός προέταξε την «Εθνική Οικονομία», στον τίτλο μπροστά από το «υπουργείο Οικονομικών» το οποίο κυριαρχούσε στα χρόνια των Μνημονίων.
Οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής που θα αποτελέσουν προτεραιότητα για το 2024, όπως τις εξήγησε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, είναι:
Βήμα 1ο (και το μόνο δεδομένο): να μη ρισκάρει τις αντοχές της οικονομίας, με βάση τις οποίες η χώρα αντεπεξήλθε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, στις οποίες σχεδόν όλοι οι άλλοι λύγισαν.
Αλλά δεν αρκεί πια απλά και μόνον κάτι τέτοιο: αντιθέτως θέτει σχέδια και στόχους σε 5 ακόμα μέτωπα, που έρχονται να προστεθούν πολύ δυναμικά, με ….«μοχλούς» συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να «απογειώσουν» τη χώρα.
Βήμα 2ο : αφού εξασφαλιστεί η επιβίωση της οικονομίας, επόμενος στόχος είναι τόνωση της ανταγωνιστικότητας με στήριξη στις επιχειρήσεις και έμφαση σε τομείς στους οποίους η χώρα έχει αποκτήσει πλεονέκτημα. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ.Χατζηδάκης:
- φαρμακοβιομηχανία,
- αγροδιατροφικός τομέας,
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Βήμα 3ο: Περισσότερες εξαγωγές για να έρθει περοσσότρο χρήμα (πλούτος) από το εξωτερικό. Βάζει στόχο τα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας (το 60% έως το 2027 της) να τα καλύπτουν οι εξαγωγές (και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030).
Εχει συσταθεί μάλιστα και ειδική ομάδα εργασίας για «θέσπιση κινήτρων για καινοτομία και μεγέθυνση των επιχειρήσεων», καθώς και στήριξη των ψηφιακών και πράσινων επενδύσεων με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βήμα 4ο : Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, με στόχο την μόνιμη υπεραπόδοση φόρων που θα στηρίζουν δημόσια Υγεία και Παιδεία, άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, αλλά και προοπτική μείωσης φόρων.
Βήμα 6ο : Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εκεί οδηγούν έκτακτες και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις (όπως αύξηση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (κατώτατος μισθός) αλλά και ένταση των ελέγχων στην αγορά για αισχροκέρδεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση αναζητεί νέο ρόλο και στρατηγική στην Οικονομία για τη νέα χρονιά (αλλά και τη νέα τετραετία): όλο και λιγότερο «Μνημόνιο» κάθε χρόνο, αλλά όλο και περισσότερο παραγωγικό και ανθεκτικό «εθνικό» μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.