Με απόλυτη επιτυχία για την ελληνική αποστολή ολοκληρώθηκε στον Παναμά ο τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2023, με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο». Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η στον κόσμο ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες.
Φέτος, η Ελλάδα κατέκτησε 2 χάλκινα μετάλλια, καθώς και 2 διακρίσεις στην τέταρτη και στην όγδοη θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, κατακτώντας μέχρι σήμερα 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις στην πρώτη δεκάδα των νικητών. Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς στον κόσμο, καθώς αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της τεχνολογίας και της επιστήμης για τη δημιουργία ενός κόσμου πιο λειτουργικού, μέσα από την εφευρετική ματιά των νέων.
Yποστηρικτής της ελληνικής αποστολής ήταν για ακόμη μια χρονιά η COSMOTE, η οποία την τελευταία δεκαετία στηρίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas και του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education, του κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και μέλος του WRO.
Με αφορμή τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Με την 4η θέση στον κόσμο, η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της. Αυτή τη δυναμική σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM στηρίζει η COSMOTE. Πολλά συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που δίνουν λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Με τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, οι νέοι μας δημιουργούν έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 265.000 μαθητές και καθηγητές ενισχύοντας την ψηφιακή ενσωμάτωση των νέων, στο πλαίσιο της προτεραιότητας βιώσιμης ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους.
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει συνολικά να κερδίσει 9 μετάλλια στη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που στην Ουγγαρία, το 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και φτάσαμε σήμερα πλέον να είμαστε 1η ευρωπαϊκή και 4η παγκόσμια δύναμη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Αξίζει να θυμίσω ότι οι ομάδες, που λαμβάνουν μέρος στην Ολυμπιάδα έχουν καταλάβει τη πρώτη θέση στο πανελλήνιο διαγωνισμό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στους προπονητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς και στις οικογένειές τους που τα στηρίζουν. Ραντεβού του χρόνου στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική Σμύρνη», δήλωσε ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Γιάννης Σομαλακίδης μετά το τέλος της Ολυμπιάδας Ρομποτικής.
Οι επτά ομάδες της ελληνικής αποστολής, Μinders, Smartbirds, BitLab, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και φέτος κατακτώντας την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην 1η θέση στην Ευρώπη, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσαν. Ειδικότερα, 2 χάλκινα μετάλλια έλαβαν οι ομάδες BitLab στην κατηγορία RoboSport δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, έχοντας χάσει μόνο έναν αγώνα και η ομάδα Μinders στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project «Αquabyte» και τη δημιουργία αυτόνομων server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του βυθού και πιο συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία.
Την 4η θέση στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου έλαβε η ομάδα Smartbirds με το έργο “Hermes”, ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου και να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δικτύου. Επίσης, στην 8η θέση βρέθηκε η ομάδα JoFre στην κατηγορία RoboMission Λυκείου.
Στην κεντρική φωτογραφία: Η ομάδα Minders έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project «Αquabyte». Πρόκειται για αυτόνομα server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του βυθού και πιο συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία.