Μείωση καταγράφηκε στις χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2023, καθρεφτίζοντας την τάση που παρατηρήθηκε φέτος και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, η συρρίκνωση των επενδύσεων, της τάξης του -25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, είναι μικρότερη έναντι της πτώσης του 38% που σημειώθηκε φέτος πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2023/202», η οποία εκπονήθηκε από το Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital, η χρηματοδότηση των startups στην Ελλάδα διαμορφώνεται φέτος κάτω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (πέριξ των 385 εκατ.), μέσω 70 εταιρειών που σήκωσαν κεφάλαια. Εξαιρώντας τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν το κομμάτι του δανεισμού, υπολογίζεται ότι επιτεύχθηκε αύξηση της τάξης του 4% σε σύγκριση με το 2022.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ανά στάδιο ωρίμανσης το ελληνικό οικοσύστημα των startups εμφάνισε ένα υγιές μείγμα. Παρόλα αυτά, συγκριτικά με το 2022 παρουσιάστηκε σημαντική πτώση, σχεδόν 42%, στη χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed, pre-seed), προκαλώντας ανησυχία για τις μελλοντικές συμφωνίες εξαγοράς (exits).
Η συρρίκνωση αυτή αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα αφενός στον μικρό, αν και αυξανόμενο, αριθμό των angel investors στην Ελλάδα, που τείνουν να στρέφονται προς τη στήριξη εταιρειών στα πρώιμα στάδια, αφετέρου στη δημιουργία νέων, successor funds από αυτά που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα. Εξάλλου, τα funds διεθνώς τηρούν στάση αναμονής λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, του υψηλού πληθωρισμού και του κόστους του χρήματος, που έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Πάντως, αναγνωρίζοντας ότι το οικοσύστημα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί άμεσα από τους παράγοντες αυτούς, η έκθεση αποτυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024. «Η ηρεμία αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως στασιμότητα. Αντίθετα, είναι ο προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής που αναμένουμε το 2024, καθώς τα funds αυτά αρχίζουν ενεργά να διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners.
Από το εξωτερικό οκτώ στους 10 επενδυτές
Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, την τιμητική τους στην Ελλάδα είχαν φέτος οι startups που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), οι οποίες και συγκέντρωσαν τα περισσότερα κεφάλαια.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, της τάξης του 33%, από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική, ενώ συνολικά το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό. Επίσης, στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel investors.
Σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση «Startups in Greece 2023/202», ανάμεσα στις εταιρείες που σήκωσαν τα περισσότερα κεφάλαια φέτος βρίσκονται η Instacar και η Hack the Box με επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ μαζί με το κομμάτι του δανεισμού, καθώς και η TileDB. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές, έγιναν 11 νέες μέσα στο 2023, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για ελληνικές startups, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές μέσα στο έτος.