Υψηλοί στόχοι για την Ελλάδα σε πέντε τομείς το 2024

    Ημερομηνία:

    Αν για το 2023 η Ελλάδα αναδεικνύεται -σύμφωνα με τον «Economist»- Χώρα της Χρονιάς, το 2024 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Και όχι μόνο. Θα είναι η χρονιά η οποία σηματοδοτεί τη μετάβασή της σε χώρα «επόμενης γενιάς», τη μετατροπή της σε κόμβο καινοτομίας, παραγωγικότητας και υψηλής γεωστρατηγικής αξίας.

    Ναι, στην Ελλάδα πολλά είναι τα πράγματα που χρειάζονται ακόμα δουλειά. Ομως, σχεδόν σε όλους τους τομείς έχουν σχεδιαστεί, εκκινήσει και τρέχουν έργα και δράσεις που αλλάζουν το επίπεδο της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Αλλάζουν όμως και τη ζωή του μέσου πολίτη, κάνοντάς την πιο απλή, πιο εύκολη, προσαρμοσμένη στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.

    Στην υπολογιστική ισχύ

    Το 2024 είναι η χρονιά όπου η Ελλάδα θα είναι μία από τις 5 χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και θα έχει θέσει τις βάσεις για να αναζητηθούν νέες δάφνες σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων. Θα μπει, δε, στο κλειστό κλαμπ των μετρημένων στα δάχτυλα χωρών σε όλο τον κόσμο που θα διαθέτουν υπερυπολογιστή. Μετά τη δημοπράτησή του το 2023, ο «Δαίδαλος» (κεντρική φωτό) (αυτό είναι το όνομα του ελληνικού υπερυπολογιστή) χωροθετήθηκε και μέχρι το τέλος του νέου έτους θα έχει τοποθετηθεί και θα λειτουργεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Μέσα στο κτίριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής που σχεδίασε ο Αϊφελ θα λειτουργεί ο «Δαίδαλος», διαιωνίζοντας την καινοτομία σε αυτόν τον τόπο. Και, κυρίως, διασφαλίζοντας εν πρώτοις ότι η Ελλάδα θα είναι αυτόνομη σε ό,τι αφορά τα υπολογιστικά μοντέλα, καθώς δεν θα εξαρτάται από ξένα δίκτυα. Στην εποχή που ο κόσμος ετοιμάζεται για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνολογία τρέχει με τρομερούς ρυθμούς, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει το στοίχημα και να αποτελεί ένα σημαντικό -και απαραίτητο- κομμάτι του Industry 4.0.

    Ο «Δαίδαλος» θα έχει ισχύ περίπου >55 Petaflops, μεγαλύτερη κατά 110 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS, εκτελώντας 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή 55 τετράκις εκατομμύρια – 55.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Η παραπάνω επίδοση αναμένεται να εντάξει τον υπερυπολογιστή στις λίστες με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (Top 500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (Green 500).

    Στην επιστημονική έρευνα

    Η Ελλάδα -το γνωρίζουμε αυτό στην πράξη- έχει ένα διαχρονικό αβαντάζ: το υψηλών προδιαγραφών επιστημονικό προσωπικό που παράγει.

    Με τις επενδύσεις και τις δράσεις στα πανεπιστήμια, σκοπεύει να επιταχύνει την «παραγωγή» άρτιων επιστημόνων. Και με τη χρήση του υπερυπολογιστή, να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας και να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την εξέλιξη της επιστήμης.
    Με την τεράστια υπολογιστική ισχύ που θα διαθέτει πλέον η χώρα μας, ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα θα έχει ένα πανίσχυρο «όπλο» στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.

    Στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

    Στις 17 Δεκεμβρίου μπήκε στο Θρακικό Πέλαγος και αγκυροβόλησε, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, το πλοίο «Αλεξανδρούπολις». Ηταν μια ιστορική μέρα που σηματοδοτούσε την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης. Η λειτουργία του πρώτου σταθμού της χώρας -αναμένεται τον Μάρτιο του 2024- μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Με το έργο της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποθήκευσης και επαναεριοποίησής του που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade, η περιοχή αποκτά «αυτόματα» εξαιρετική σημασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου – ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον ανταγωνισμό προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

    Στην προστασία του περιβάλλοντος

    Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα και τόσο βίαια, η Ελλάδα έχει από νωρίς κατανοήσει πόσο μεγάλη σημασία έχει η προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος. Οχι μόνο για τη διατήρηση των απείρου κάλλους τοπίων της, αλλά κυρίως για την οχύρωση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει φέρει νέους κινδύνους. Σχέδια προστασίας δασών και αναδασώσεων σε εθνικό επίπεδο, πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρών με τη χρήση σύγχρονων υπολογιστικών μοντέλων και εφαρμογών που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.

    Τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές ΑΙ αρχίζουν να εφαρμόζονται σε τομείς Πολιτικής Προστασίας, όπως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών με κάμερες, εξελιγμένα συστήματα και προβλέψεις μοντέλων. Ηδη δοκιμάζονται στα ελληνικά βουνά συστήματα με αισθητήρες λέιζερ, οι οποίοι δίνουν ειδοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όταν ανιχνεύσουν καπνό, καθώς και κάμερες με Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες παρακολουθούν τις εκτάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος.

    Στη ζωή των πολιτών

    Το 2024 είναι μια κομβική χρονιά για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες θα περαιώνουν τις υποθέσεις τους. Με το Δημόσιο να ψηφιοποιείται και να εκσυγχρονίζεται, οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται. Ολα πλέον θα γίνονται με ένα «κλικ» και πολύ ταχύτερα – ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει και ο ΑΙ Ψηφιακός Βοηθός mAIgov. Ιστορική στιγμή θα αποτελέσει η εφαρμογή, από την πρώτη μέρα του νέου έτους, του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει τον χρόνο μεταβίβασης ενός ακινήτου από έξι και πλέον μήνες στη μία μέρα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Bitcoin: Καταδικάστηκε ο χάκερ που έκλεψε 120.000 crypto αξίας πολλών δισ. μαζί με τη σύντροφό του

    Πέντε χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν στον Ilya Lichtenstein, τον χάκερ που ευθύνεται για...

    Washington Post: Ο Νετανιάχου ετοιμάζει «δώρο» στον Τραμπ κατάπαυση πυρός στον Λίβανο

    Το Ισραήλ κινείται γρήγορα για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στο Λίβανο,...

    Τι είναι το έξυπνο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» που αναμένεται να εφαρμοστεί στα Επείγοντα τον επόμενο χρόνο

    Αποφασισμένος αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας τις μεγάλες...

    «After Dark» αποκαλύψεις της Ντορέττας Παπαδημητρίου

    Η Ντορέττα Παπαδημητρίου θα μιλήσει για τον νέο της έρωτα με τον...
    Best Shop