Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας παρουσιάζει μαζί με τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) Ιστοριογραφία και δημόσιος λόγος, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 6.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου My Way Λεωφόρος Όθωνος Αμαλίας 16, Πάτρα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός και Καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα, είναι βραβευμένη με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα, ιστορικός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης. Θα ακολουθήσει παρέμβαση από το συγγραφέα και διάλογος με τους παραβρισκόμενους.
Στο βιβλίο του ο Νίκος Τόμπρος μέσα από 6 θεματικές ενότητες (κεφάλαια) -οι οποίες είναι α) Τεκμηριωτικές αναζητήσεις, β) Η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας (1821-1828), γ) Η πολιτική συγκρότηση των Αχαιών: Το Αχαϊκόν ή Επαναστατικόν Διευθεντήριον, δ) Η επαναστατική δράση ενός επιφανούς οικονομικού παράγοντα της Πάτρας, ε) Η δράση ενός Αχαιού οπλαρχηγού στην πολιορκία της Πάτρας, στ) Δημόσιος λόγος και Ελληνική Επανάσταση στην Πάτρα- ευελπιστεί με βάση τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, να αναδείξει πτυχές της πολιορκίας του κάστρου της Πάτρας που ακόμα δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από τους ιστορικούς & τους ερευνητές και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε θρυλούμενα γεγονότα.
Ο Νίκος Φ. Τόμπρος (Πάτρα, 1968) αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου το 2001 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Από το 2003 και έως το 2012 δίδαξε Ελληνική Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στην οποία το 2012 εξελέγη λέκτορας <<Πολιτικής Ιστορίας>>. Έχει διδάξει διάφορα γνωστικά αντικείμενα στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, ΕΑΠ και στο Ιόνιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική και κοινωνική ελληνική ιστορία του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αι.
Έργα του α) Μονές και Μοναχοί στον Ελλαδικό χώρο, β) Τα σχολεία τα λαϊκά… γ) Ευρετήριο αρχείου καποδιστριακής περιόδου, δ) Αναγνώσεις του ελληνικού Μεσοπολέμου (1922-1940), ε) Από τον Νέο Ελληνισμό στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος (1453-1832), στ) ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ζ) Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων.