Τα φρούτα είναι μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί φρούτων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.
Ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά ή νόστιμα είναι τα φρούτα που επιλέγετε να καταναλώσετε ή να προσθέσετε στη σαλάτα σας, πρέπει να γνωρίζετε ποια από αυτά τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί και γιατί.
Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα θεωρείται ότι είναι θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες κατηγορίες όπως όξινα, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, γλυκά και ουδέτερα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη συνήθεια να ψιλοκόβουμε όλα τα διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά και να τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ για να απολαύσουμε ένα υγιεινό γεύμα. Παρόλο που τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, η ανάμειξη διαφορετικών τύπων φρούτων με λαχανικά και άλλα φρούτα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και ορισμένα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι 4 τοξικοί συνδυασμοί φρούτων που πρέπει να αποφύγετε
- Πεπόνι με άλλα φρούτα
- Αμυλούχα φρούτα με φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνες
- Όξινα φρούτα με γλυκά φρούτα
- Παπάγια με λεμόνι
Μην συνδυάζετε ποτέ το πεπόνι με άλλα φρούτα
Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και διαιτητικές ίνες. Όταν συνδυάζεται με άλλα φρούτα, μπορεί να δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον στο στομάχι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στο πεπόνι μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις φυτικές ίνες σε άλλα φρούτα και να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες.
Η Dr. Reddy εξηγεί ότι τα πεπόνια πρέπει να τρώγονται μόνα τους. «Τα πεπόνια αφομοιώνονται πιο γρήγορα από άλλα φρούτα, επομένως μπορεί να μην αφομοιώνονται σωστά όταν συνδυάζονται με άλλα φρούτα», λέει η ειδικός.
Τα αμυλούχα φρούτα, όπως οι πράσινες μπανάνες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο είναι ένας υδατάνθρακας που το σώμα χρειάζεται για να παράγει ενέργεια. Φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα, το ακτινίδιο, το αβοκάντο και τα βατόμουρα, περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.
Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι επικίνδυνος, καθώς το σώμα χρειάζεται μια όξινη βάση για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και μια αλκαλική βάση για να διασπάσει τα άμυλα.
Μην συνδυάζετε όξινα με γλυκά φρούτα
Όξινα και υπόξινα φρούτα όπως γκρέιπφρουτ, φράουλες, μήλα, ρόδια και ροδάκινα, δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με γλυκά φρούτα όπως οι μπανάνες και οι σταφίδες. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, ναυτία και πονοκεφάλους.
Μην συνδυάζετε παπάγια και λεμόνι
Η αναιμία ή η ανισορροπία της αιμοσφαιρίνης είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της ανάμειξης αυτών των φρούτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Dr. Reddy, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα φρούτα μαζί όσο μπορείτε.
Αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μαζί
Δεν συνιστάται ο συνδυασμός φρούτων και λαχανικών, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη των φρούτων μπορεί να εμποδίσει την πέψη των λαχανικών. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση των πεπτικών υγρών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφίμων. Οπότε, ναι, η κατανάλωση πορτοκαλιών και καρότων μαζί μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για την κοιλιά σας!
Αν και τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και άλλων απαραίτητων αντιοξειδωτικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Μπορείτε πάντα να ελέγχετε τις ημέρες που καταναλώσατε αυτούς τους συνδυασμούς και αν είχατε ενοχλήσεις την επόμενη μέρα προκειμένου να παρατηρήσετε την αντίδραση του σώματός σας, προτείνει η Dr. Reddy. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε δυσανεξία στη συνδυασμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι καλύτερο να τα τρώτε χωριστά.
Συμπέρασμα
Για να απολαύσετε τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών χωρίς να βλάψετε την υγεία σας, είναι καλύτερο να τα τρώτε χωριστά.