Το κυρίαρχο στοιχείο του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, σε ότι αφορά τα πληρώματα και τις στολές που ετοιμάζουν για να δώσουν στον κόσμο, δεν είναι άλλο από την ακρίβεια.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος προβληματισμός των επικεφαλής του κάθε γκρουπ. Η τελική τιμή που θα δώσουν την στολή τους στον κόσμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει κάνει το patrasevents.gr ρωτώντας καρναβαλιστές, εμπόρους υφασμάτων και μοδίστρες που φτιάχνουν τις στολές, το κόστος παραγωγής μιας καρναβαλικής ενδυμασίας θα είναι πάνω, από 20% έως και 30%.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα γιατί αυτά μπορεί να αλλάξουν και οι ανατιμήσεις σε υφάσματα, σε κλωστές, σε σακούλες και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργία μιας καρναβαλικής στολής, να ανέβουν ακόμα περισσότερο.
Στο +25% το κόστος παραγωγής
Πάντως η αύξηση του κόστους παραγωγής, είναι δεδομένη. «Έχουν αυξηθεί τα πάντα σε ότι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής μιας καρναβαλικής στολής» μας αναφέρει η γνωστή πατρινή μοδίστρα Χαρά Παπαδοπούλου από τον “Κόσμο της Χαράς”.
“Ότι χρειάζεται για την δημιουργία μιας στολής ή ακόμα και ενός καρναβαλικού αξεσουάρ, έχει αυξημένη τιμή σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Από τα υφάσματα, τις κλωστές, τις σακούλες και τα κουμπιά έως και τις πρώτες ύλες που χρειάζεται ένα καπέλο.
Ο μέσος όρος του κόστους παραγωγής μιας στολής είναι πάνω κατά 25%. Όμως αυτό δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος και κυρίως δεν το καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι που ψάχνουν να βρουν φθηνές στολές, αλλά ταυτόχρονα ζητούν και ποιότητα ή να φορέσουν κάτι ωραίο.
Σε ότι αφορά τα πληρώματα η ζήτηση για την παραγωγή στολών έχει ξεκινήσει, κυρίως από τα σχολεία ή τους συλλόγους που ετοιμάζονται να βγουν στο καρναβάλι των μικρών. Πέρα από την ακρίβεια μεγάλο πρόβλημα είναι και η έλλειψη εργατικών χεριών”.
Ο όγκος δουλειάς και οι αυξήσεις
Η πρόεδρος των μοδιστρών της Πάτρας, Νίκη Αντζουλάτου, από τη δική της πλευρά,τονίζει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών, αφού πολλές από τις γυναίκες που ασχολούταν με τον χώρο έχουν φύγει από αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το κόστος μιας εργάτριας έχει φτάσει από 3 ευρώ την ώρα στα 7.
«Το κόστος παραγωγής φέτος για μια καρναβαλική στολή, είναι πάνω κατά 25% με 30% κατά μέσο όρο, ανεξάρτητα από το είδος της στολής, εξαιτίας των ανατιμήσεων που υπάρχουν σε υφάσματα, αλλά και σε άλλες πρώτες ύλες.
Οπότε λογικά ανάλογη με το κόστος θα είναι και η αύξηση της τελικής τιμής που θα δίνουν τα πληρώματα στον κόσμο. Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα εργατικά χέρια αφού δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτόν τον όγκο δουλειάς, ενώ η ζήτηση από τα πληρώματα έχει ξεκινήσει και θα ανέβει σίγουρα στη συνέχεια».
Έχουν ανέβει τα… πάντα όλα
Την αύξηση του κόστους παραγωγής της στολής την έχουν συνειδητοποιήσει πρώτα από όλα οι επικεφαλής των πληρωμάτων που πρέπει να έχουν ήδη έτοιμα τα δείγματα τους για να κάνουν τις παραγγελίες τους από τους προμηθευτές τους και στη συνέχεια να τα παραδώσουν αυτά στις βιοτεχνίες και στις μοδίστρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας των στολών.
«Το κόστος παραγωγής φέτος για μια στολή θα είναι πάνω από 30%» τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Φάκαλος, από τους γνωστούς καρναβαλιστές της Πάτρας. «Οι αιτίες για αυτό έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες. Από την μία οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις που υπάρχουν στα υφάσματα και στις πρώτες ύλες, τόσο για τις στολές όσο και για τα άρματα και τις κατασκευές.
Έχουν ανέβει τα πάντα. Χρώματα και υλικά. Από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος στα εργατικά χέρια στις βιοτεχνίες, ενώ υπάρχει και σημαντική έλλειψη στην αγορά σε ποικιλία υφασμάτων, σε μια χρονιά που δεν θα είναι σαν την περσινή αφού όλα τα πληρώματα θα θέλουν να φτιάξουν καινούργιες στολές.
Ειδικότερα, φέτος η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, με την ζήτηση σε υφάσματα να είναι μεγάλη και την προσφορά ελάχιστη, αφού όσο στοκ υπήρχε, ξοδεύτηκε την περασμένη χρονιά. Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας είναι ότι τα τυπώματα πάνω στις στολές είναι μια επιπλέον επιβάρυνση για τα πληρώματα, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα».
Αλλάξαν τα αρχικά δείγματα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας επίσης γνωστός καρναβαλιστής, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, που βγάζει εδώ και χρόνια πλήρωμα.
«Η αύξηση της μέσης τιμής μιας στολής φέτος θα είναι από 20% και πάνω. Έχουν αυξηθεί τα πάντα και εκτός αυτού υπάρχει και σημαντικό θέμα με την παράδοση των υλικών που έχουν παραγγελθεί αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στη διεθνή ναυτιλία και στο διεθνές εμπόριο, με όλα όσα γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Γνωρίζω πληρώματα που είχαν προχωρήσει σε παραγγελίες και αναγκάστηκαν να τις ακυρώσουν όταν είδαν ότι οι παραδόσεις θα καθυστερούσαν όπως γνωρίζω και καρναβαλιστές που άλλαξαν τα αρχικά τους δείγματα καθώς διαπίστωσαν ότι οι στολές που θα αναγκάζονταν να δώσουν στον κόσμο για να βγάλουν έστω τα έξοδα τους θα ήταν υπερβολικά ακριβές, κάτι που σίγουρα δεν θα άρεσε στα μέλη τους».
ΟΙ Χούθι και το καρναβάλι
Τα όσα γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία που προμηθεύουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της Ευρώπης και του κόσμου, επηρεάζουν σε έναν βαθμό και τις τιμές στο Πατρινό Καρναβάλι.
Είναι γνωστό ότι το 90% των πρώτων υλών μιας καρναβαλικής στολής και γενικότερα μιας ενδυμασίας, προέρχεται κυρίως από την Κίνα.
Τα καράβια που έρχονται από την Κίνα για τα λιμάνια της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιθέσεων από τους Χούθι (μια ομάδα πειρατών που υποστηρίζουν το Ιράν και με αυτόν τον τρόπο θέλουν να απαντήσουν στα όσα γίνονται στη Γάζα από το Ισραήλ), δεν περνάνε πλέον από το στενό αυτό του Ινδικού Ωκεανού (δηλαδή την Ερυθρά θάλασσα).
Αυτό τους κοστίζει 12 με 14 μέρες παραπάνω ταξίδι, με ότι συνεπάγεται για τα ναύλα των εμπορευμάτων που μεταφέρουν προς την Ευρώπη.
Μαχαίρι στο λαιμό οι καθυστερήσεις
Πέρα από το οικονομικό σκέλος του όλο θέματος, σε ότι αφορά την περίπτωση του καρναβαλιού, οι Χούθι θα φέρουν καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων στον προορισμό τους.
Για όσους γνωρίζουν από καρναβάλι, όπου τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες διαφορετικά δεν υπάρχει κανένα νόημα, ξέρουν τι σημαίνει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων των πρώτων υλών που έχουν παραγγελθεί.
Είναι ένα μαχαίρι στο λαιμό για τους αρχηγούς των πληρωμάτων, έτσι, τα όσα γίνονται στην παγκόσμια ναυτιλία και αγορά, αφού έχει χρειαστεί πολλοί από αυτούς να κάνουν νωρίτερα τις παραγγελίες τους, ακόμα και μη γνωρίζοντας τον κόσμο που θα έχουν στο γκρουπ τους, μη έχοντας από τόσο νωρίς εγγραφές.
Ένας μισθός για μια οικογένεια
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σε πρακτικό επίπεδο; Μια στολή που τις περασμένες χρονιές έφτανε, για παράδειγμα, τα 60 ευρώ η τελική της τιμή, φέτος θα δίνεται στα 75 ευρώ.
Μια τετραμελής οικογένεια που βγαίνει κάθε χρόνο στο καρναβάλι θα χρειαστεί ένα ποσό που θα φτάνει κοντά 400 με 500 ευρώ (το λιγότερο) μόνο και μόνο για τις στολές και τις παρελάσεις, χωρίς σε αυτά να υπολογίζουμε το ενδεχόμενο ένα ή δύο από τα μέλη της ίδιας οικογένειας να βγουν και στο καρναβάλι των μικρών.
Το όλο θέμα προβληματίζει τόσο τα πολυάριθμα πληρώματα που απευθύνονται σε μαθητές και εφήβους που έχουν μάθει να πληρώνουν 20 και 25 ευρώ για μια στολή (αυτές οι τιμές πλέον θα είναι ανέφικτες), όσο και τα λεγόμενα ιστορικά πληρώματα (κυρίως αυτά) τα οποία βγάζουν ποιοτικές στολές ορισμένες εκ των οποίων φτάνουν ακόμα τα 90 με 100 ευρώ (με τα παλιότερα δεδομένα).
Τι σκέφτονται να κάνουν
Κάποιοι από αυτούς τους καρναβαλιστές σκέφτονται σοβαρά να «θυσιάσουν» την ποιότητα για να κάνουν κάπως πιο προσιτές τις τιμές των στολών τους στον κόσμο τους (ο κόσμος αυτός αποτελείται σε πολλές περιπτώσεις από οικογένειες που λέγαμε πριν).
Όμως οι περισσότεροι δεν θέλουν κάτι τέτοιο, καθώς μεταξύ των πληρωμάτων αυτών υπάρχει ένας άτυπος συναγωνισμός για το ποιο θα έχει την καλύτερη στολή ή το καλύτερο άρμα ή ποιο θα πάρει τα περισσότερα βραβεία ή ποιο θα κερδίσει τις εντυπώσεις στους καρναβαλικούς κύκλους.
Άλλωστε, το κάθε γκρουπ θέλει πάντα να προσφέρει τα καλύτερα στον κόσμο του. Και μειώνοντας την ποιότητα, όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Το καρναβάλι λοιπόν που πλέον ζούμε – αφού θεωρητικά έχει ξεκινήσει η καρναβαλική περίοδος – θα είναι στάνταρ το πιο ακριβό των τελευταίων ετών.