«Αποκάλυψη τώρα» για τις αντοχές και τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης 15/2 θα δει το φως της δημοσιότητας η «τριπλέτα» των πιο καυτών στοιχείων που θα προδιαγράψουν φέτος την πορεία της αγοράς, των ελληνικών νοικοκυριών και της χώρας.
Με μια ομοβροντία ανακοινώσεων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψουν, αντίστοιχα:
- την πορεία του πληθωρισμού και της ακρίβειας τον Ιανουάριο. Κρίσιμο θεωρείται αν και σε ποιο βαθμό έπιασαν τόπο τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για απαγόρευση εικονικών προσφορών, καθώς φαίνεται πως κάποιες από τις αυξήσεις τιμών που δρομολογούνταν, μένουν τελικά στο συρτάρι.
- την πορεία των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που, όπως διαφαίνεται, συνεχίζει να κινείται ελαφρώς πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί όταν ψηφιζόταν τον Δεκέμβριο. Ειδικά η πορεία είσπραξης εμμέσων θεωρείται προάγγελος για την δυναμική που παρουσίασε η κατανάλωση στην αγορά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Κρίσιμο θεωρείται αν τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι το 2023 επετεύχθη υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%. Και αυτό διότι η τάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί φέτος έτι περαιτέρω, καθώς για το 2024 ο στόχος-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιος από πέρυσι, στο 2,1% του ΑΕΠ.
- τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις ευρωζώνης γενικότερα, όπως θα αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. Στον βαθμό που οι προβλέψεις της Επιτροπής για την Ελλάδα θα είναι συμβατές με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό (μείωση πληθωρισμού στο 2,6% φέτος από 3,9% πέρυσι και ανάπτυξη 2,9% το 2024 έναντι 2,4% το 2023) θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό μήνυμα εντός και συνόρων για ξένους οίκους και επενδυτές, αλλά και για τα περιθώρια παροχών και νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην χρονιά που έχει ήδη ξεκινήσει.
Στην πράξη βέβαια, όλα τα παραπάνω θα καθορίσουν τον βαθμό ανθεκτικότητας σε όλο το φάσμα της οικονομίας της χώρας απέναντι στην ακρίβεια και στα υψηλά επιτόκια που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια την αγορά, τις συνεχείς πιέσεις και διεκδικήσεις ολόκληρων κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας για περισσότερα μέτρα ανακούφισης (αγρότες, μικρομεσαίες κ.λπ.) αλλά και τις επιπτώσεις της διεθνούς ύφεσης με την οποία φλερτάρουν πλέον και οι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.