Σταθερά μειωμένο παραμένει σε γενικές γραμμές το πλήθος των ρυθμίσεων εδώ και δύο χρόνια, παρά την εκτίναξη των χρεών στον ΕΦΚΑ κατά το ίδιο διάστημα και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα μπαράζ νέων διακανονισμών, τόσο έκτακτων όσο και μόνιμων.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα στοιχεία χρεών και ρυθμίσεων, τα οποία δημοσίευσε χθες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το δ΄ τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2023, τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικά χρέη αυξήθηκαν περίπου κατά 6,5 δισ. ευρώ ή σχεδόν 16%.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο, οι ενεργές ρυθμίσεις έπεσαν στις 345.743 και αφορούσαν χρέη 4,6 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2023) έναντι 362.468 ρυθμίσεων (Δεκέμβριος 2021) ή αλλιώς κατά σχεδόν κατά 5%.
Η μεγάλη πτώση των ενεργών ρυθμίσεων συντελέστηκε μετά το τέλος του 2021 και ουδέποτε έκτοτε δεν σημειώθηκε αποφασιστική ανάκαμψη.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα τέθηκε σε ισχύ η έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία αλλά και η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι από τα τέλη του 2022, η κυβέρνηση αύξησε τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης από τις 12 στις 24 δόσεις, αυτό δεν οδήγησε σε κάποια αισθητή αύξηση όσων οφειλετών προσέφυγαν σε αυτή.
Αξίζει επίσης, να τονισθεί πως κατά την ίδια περίοδο 2021-2023, μαζί με το πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων μειώθηκαν και τα έσοδα από ρυθμίσεις ενώ εκτινάχθηκαν τα έσοδα εκτός ρυθμίσεων (κατασχέσεις, καταβολές “έναντι” οφειλής).