Ο νέος e-katanalotis σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα αποτελεί αναβάθμιση της παλιάς πλατφόρμας, και θα παρέχει την δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν και να συγκρίνουν άμεσα τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ που βρίσκονται κοντά τους, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό καλάθι καταναλωτή έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν στις αγορές με βάση το συμφέρον τους. Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη και από κινητό και από υπολογιστή.
Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε πως έρχεται νέο format για την φόρμα των καταγγελιών η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία τον τελευταία ενάμιση μήνα.
Στην φόρμα καταγράφονται καταγγελίες για παραβάσεις όπως ψεύτικες προσφορές, παραπλανητικά στοιχεία σε ετικέτες, ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα κοκ. Οι καταγγελίες προωθούνται προς εξέταση στη ΔΙΜΕΑ και στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Το Καλάθι της Σαρακοστής
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο Καλάθι της Σαρακοστής, για το οποίο είπε πως οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τιμές για τα επίμαχα προϊόντα (θαλασσινά, χαλβάς, αλοιφές κ.α.) έως αύριο βράδυ. Το Καλάθι θα διαρκέσει για 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος της νηστείας.
Σύμφωνα με το newsit, ο υπουργός εξήγησε πως δεν αναμένεται να αποδώσει απευθείας στις τιμές των προϊόντων, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τόνισε την ανάγκη οι τιμές να συγκριθούν και με πέρυσι αλλά και με το 2019, έτος προ της ένραξης του πολέμου στην Ουκρανία και της πληθωριστικής κρίσης.
Ωστόσο, επεσήμανε πως ο στόχος του υπουργείου είναι οι τιμές να είναι προσιτές για τους καταναλωτές και όχι απαραίτητα φθηνότερα από προηγούμενες χρονιές. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, εφόσον το Καλάθι θα συμπεριλαμβανει και λιγότερο «εποχικά» προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, θα ήταν αδύνατον να μην επιβαρυνθεί το φετινό καλάθι, καθώς η τιμή του λίτρου στον παραγωγό πέρυσι ήταν 4 ευρώ και φέτος 9 ευρώ.