Ο ΕΟΔΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – ΚΑΛΕΣΑΝ 2.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ 68: Τρομολαγνεία για τη μηνιγγίτιδα και το Πατρινό Καρναβάλι!

    Ημερομηνία:

    ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΛΕΝΕ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

    Kαι ενώ σε όλη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα μηνιγγίτιδας, με πιο πρόσφατο αυτό της Καλαμάτας, ο ΕΟΔΥ επιμένει να ρίχνει το βάρος στην Πάτρα μια και εδώ κατεγράφησαν τρία κρούσματα, δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα στο Πελοποννήσου (Κουκούλι) από τα οποία όμως μόνο το ένα είναι σε σοβαρή κατάσταση, όχι όμως πλέον κρίσιμη. Ο 18χρονος φοιτητής – κρούσμα τον Ιανουάριο, έχει ήδη εδώ και εβδομάδες λάβει εξιτήριο, ενώ η 20χρονη φοιτήτρια μαθηματικού έχει ξεπεράσει κάθε κίνδυνο. Χθες το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ έφθασαν στην Πάτρα και χορηγούσαν σε χώρο του Πανεπιστημίου αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε όσους φοιτητές το επιθυμούσαν. Την ίδια ώρα που η «τρομολαγνεία» από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης… έδινε και έπαιρνε, με κάποια sites να γράφουν πως… θα δοθεί χημειοπροφύλαξη σε 5.000 φοιτητές. Την ώρα που γράφονταν αυτά, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου, το διέψευδε κατηγορηματικά, ενώ ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δήλωνε πως «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και έχουμε πρόβλεψη για… 600 άτομα»! Και όλα αυτά τρεις ημέρες πριν το Καρναβάλι, όταν ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνώριζαν πως… δεν είναι υποχρεωτική για κάποιον η λήψη χημειοπροφύλαξης (υπό τη μορφή χαπιού), όπως και το εμβόλιο (το οποίο μάλιστα χρεώνεται με 300 ευρώ για 3 δόσεις).

    Κάποιοι έφθασαν στο σημείο να συνδέουν… το ένα και μοναδικό σοβαρό κρούσμα της Πάτρας με το καρναβάλι γράφοντας: «τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα οποία συνιστούν “έξαρση” σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην απόφαση να λάβουν δραστικά μέτρα, με αφορμή το Πατρινό Καρναβάλι. Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 5.000 φοιτητές»!

    Δηλώσεις έκανε το βράδυ της Τρίτης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία μιλώντας σε αθηναϊκό κανάλι, ανακοίνωσε πως προληπτική προφυλακτική αγωγή κατά της μηνιγγίτιδας Β’ αναμένεται να λάβουν, όχι μόνο 3.000 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά πολύ περισσότερα. Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού του Καρναβαλιού» όπως είπε! Και συμπλήρωνε: “Αυτός είναι ο στόχος. Κι αν χρειαστεί θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε δηλαδή την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός»!

    Οι τρομολάγνοι της Αθήνας συμπλήρωναν: «Τα συνολικά 14 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μέσα σε μόλις 1,5 μήνα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν εντοπιστεί 23 περιστατικά, έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι μια “ευκαιρία” για το μικρόβιο να επεκταθεί»!

    Το προηγούμενο βράδυ όμως η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ματίνα Παγώνη ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους πως… με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το Καρναβάλι της Πάτρας.

    «Εμείς γνωρίζουμε μόνο για 600 άτομα στα οποία θα χορηγηθεί αντιβίωση και αυτό είναι κάτι πουέχει αποφασιστεί εδώ και μία εβδομάδα” δηλώνει   η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου. Μάλιστα τονίζει κατηγορηματικά πως… δεν υπάρχει άλλο κρούσμα και απορεί με τον συνεχιζόμενο εξ Αθηνών θόρυβο!

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης «έγινε ένας συγκεκριμένος αριθμός εμβολίων στο κέντρο υγείας Βορείου Τομέα, σε άτομα που είχε επαφή ο 20χρονος και σήμερα είναι προγραμματισμένες ενημερώσεις από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα δύο πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου. Επίσης θα δοθεί προληπτικά χημειοπροφύλαξη σε όσους το επιθυμούν από το ίδιο έτος και το ίδιο τμήμα του φοιτητή»!

    Στο μεταξύ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών παραχώρησε αίθουσα στον ΕΟΔΥ για την χημειοπροστασία. Όπως δήλωσε  είχε στείλει 2.000 mail σε φοιτητές που είχαν σχέση με το κρούσμα και ανταποκρίθηκαν μόνο 68 άτομα οι οποίοι πήραν και το χάπι. Ο κ. Μπούρας εξέφρασε την δυσφορία του για την μικρή συμμετοχή.

     

    ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 20ΧΡΟΝΟΥ
    Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η υγεία του 20χρονου φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είναι το τρίτο “θύμα” του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β’.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς του αναμένεται να λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Από μέρα σε μέρα θα μεταφερθεί σε θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

    Όπως δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρίου Δημήτρης Μπάκος: «όλη η ομάδα, η κ. Φλίγκου, ο κ. Μαραγκός και όλες οι άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως και το νοσηλευτικό μας προσωπικό κατάφεραν να τους σώσουν τη ζωή τους. Ο πρώτος φοιτητής έχει πάρει εξιτήριο και η δεύτερη φοιτήτρια νοσηλεύεται ακόμη στην Κλινική»!

    ΑΚΟΜΗ… ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
    Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση.

    Έτσι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανοίξει η συζήτηση και υπάρχει θετική εισήγηση των επιστημόνων προς το κράτος, για την κάλυψη του ακριβού εμβολίου (κοστίζει από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση) από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας έως 1 έτους.

    ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ
    Όπως ακριβώς ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. “Δηλαδή πως μπορεί να κολλήσει; Με το φιλί. Και πρέπει να έχουμε και πολύ μεγάλη εγρήγορση σε σχέση με τα συμπτώματα. Μέτρα για το Καρναβάλι δεν έχει χρειαστεί αυτή τη στιγμή να λάβουμε με βάση τα δεδομένα. Να μιλάμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν μας έχει θέσει ούτε ο ΕΟΔΥ κάτι τέτοιο”, τόνισε η ίδια. Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.
    Η πενικιλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, καταστέλλει παροδικά τους μικροοργανισμούς αλλά δεν τους εξαλείφει στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.
    Σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως είναι και οι φοιτητές που διαβιούν σε φοιτητικές εστίες, κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% .
    Ο κίνδυνος δευτερογενούς προσβολής υπολογίζεται σε 2-4 περιπτώσεις ανά 1000 μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτός ο κίνδυνος είναι 500-1000 φορές μεγαλύτερος εκείνου του γενικού πληθυσμού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Το εργαστήρι των θαυμάτων” στο Harrods για τα 100 χρόνια Loro Piana

    Κάθε Χριστούγεννα, τα πιο μεγάλα πολυκαταστήματα στον κόσμο μεταμορφώνονται...

    Νέα πακέτα στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες

    Πακέτα στεγαστικών δανείων αναμένεται να λανσάρουν άμεσα οι τράπεζες στο πλαίσιο...

    Στο Voice η Πατρινή Αθηνά Μάλλια – Ποιον κριτή κέρδισε

    Στη σκηνή του Voice απολαύσαμε το βράδυ του Σαββάτου...

    Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ

    Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι παρών στην τελετή...
    Best Shop