Η ζωή της Αμέλια κατέρρευσε σε μία στιγμή, όταν στην πόρτα της εμφανίστηκε η αστυνομία για να συλλάβει τον σύζυγό της, για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η 42χρονη πίστευε ότι έχει έναν τέλειο γάμο, μέχρι τη στιγμή που η αστυνομία εμφανίστηκε στην πόρτα της με ένταλμα σύλληψης του άνδρα της.
Η Αμέλια πίστευε ότι ήξερε καλά τον άνδρα της. Ήταν μαζί 7 χρόνια και 4 χρόνια παντρεμένοι. Ο Άνταμ ήταν ευγενικός, προστατευτικός και ρομαντικός. Ο τύπος του άνδρα που της έκανε εκπλήξεις, της αγόραζε λουλούδια και κανόνιζε ρομαντικά δείπνα.
Η Αμέλια δήλωσε στην εφημερίδα Mirror: «ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ευγενικός και προστατευτικός. Ήταν μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. Κανείς δεν είχε κάτι αρνητικό να πει για εκείνον».
Γνωρίστηκαν στη γαμήλια δεξίωση ενός κοινού φίλου, το 2010, και η Αμέλια πίστεψε ότι βρήκε τον άνδρα των ονείρων της. «Φανταζόμουν τη ζωή μου μαζί του. Παντρευτήκαμε το 2013, θέλαμε να δημιουργήσουμε οικογένεια και δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου με κανέναν άλλο. Ήταν εξαιρετικός σύντροφος, περνούσαμε υπέροχα μαζί, βγαίναμε ραντεβού, πηγαίναμε διακοπές, μού χάριζε λουλούδια»
Ο Άνταμ δεν ήταν σε καμία περίπτωση μυστικοπαθής ούτε έκρυβε το κινητό ή το laptop, ενώ η Αμέλια ήξερε όλους τους κωδικούς. «Ήταν πολύ ανοιχτός μαζί μου», τονίζει η Αμέλια. «Χρησιμοποιούσα πολύ το κινητό του, έβγαζα πολλές φωτογραφίες με το κινητό του. Ήταν πολύ άνετος με το να χρησιμοποιώ το κινητό του και να κοιτάω τις φωτογραφίες του. Βέβαια, είχε φροντίσει το παράνομο υλικό να παραμείνει καλά κρυμμένο».
Αργότερα, η Αμέλια ανακάλυψε ότι ο Άνταμ είχε επιπλέον υλικό από κάμερες, αποθηκευμένο στο κινητό του με κρυφούς κωδικούς που μόνον ο ίδιος ήξερε. «Έβρισκε τρόπους να κρατάει το παράνομο υλικό καλά κρυμμένο και έτσι, μού επέτρεπε ελεύθερα να χρησιμοποιώ το κινητό και τους υπολογιστές του. Τρομακτικό», περιέγραψε η Αμέλια.
Η στιγμή της αποκάλυψης
Τα μυστικά του αποκαλύφθηκαν όταν η αστυνομία παρουσιάστηκε στο σπίτι του ζευγαριού, τον Απρίλιο του 2017. «Το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Ήταν στις 6:30 ένα πρωί και ήταν το πιο φριχτό και δυνατό χτύπημα που άκουσα ποτέ στην πόρτα. «Ήξερα ότι αποκλείεται να είναι ο ταχυδρόμος. Άρχισα να τρέχω πανικόβλητη μέσα στην κρεβατοκάμαρα και έριξα πάνω μου μία πετσέτα άρον-άρον. Εκείνη τη στιγμή, δεν μού έκανε εντύπωση η απίστευτη ηρεμία του συζύγου μου. Φόρεσε ένα τζιν και ένα μπλουζάκι και άνοιξε με ηρεμία την πόρτα, όπου τον περίμεναν τρεις αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν η αστυνομία, επειδή ακούστηκε ο όρος ‘άσεμνες φωτογραφίες’, και ζήτησαν απ’ τον σύζυγό μου να κάτσει στο τραπέζι της κουζίνας», αναφέρει. «Είχαμε προβλήματα με τον προηγούμενο ένοικο και υπέθεσα ότι η αστυνομία είχε έρθει γι’ αυτό» σχολιάζει στη συνέχεια η 42χρονη.
Στην Αγγλία, υπάρχει μία οργάνωση, με την ονομασία «circles» η οποία έχει ως αποστολή την απεξάρτηση και επανένταξη ατόμων που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα. Η Αμέλια, αφού οι αστυνομικοί μπήκαν στην κουζίνα, ετοίμασε τσάι. Όπως έδινε την κούπα στον άνδρα της, εκείνος της ψιθύρισε τη λέξη «Circles». Τότε ήταν που η Αμέλια κατάλαβε ότι οι αστυνομικοί δεν ήρθαν για τον προηγούμενο ένοικο αλλά για εκείνον. Ζήτησε να φύγει από την κουζίνα και, μαζί με τη γυναίκα αστυνόμο, ανέβηκαν στον επάνω όροφο. «Ήμουν σε σοκ και μουδιασμένη. Από τη στιγμή που κατάλαβα, δεν ήθελα να είμαι στο ίδιο δωμάτιο μαζί του», εξήγησε.
Απωθημένες μνήμες
Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό της Αμέλια ήταν μία περίεργη ανάμνηση την οποία είχε απωθήσει. «Μία φορά επισκεφθήκαμε μία φίλη και την κόρη της και θυμάμαι, καθώς φεύγαμε, εγώ αγκάλιασα και αποχαιρέτησα τους μεγάλους και το κοριτσάκι, ενώ ο άνδρας μου αγκάλιασε τους μεγάλους αλλά όχι το μικρό κορίτσι», αφηγείται η Αμέλια.
«Καθώς φεύγαμε, τον ρώτησα γιατί δεν αγκάλιασε το κοριτσάκι. Εκείνος μού απάντησε ότι δεν αγκαλιάζει ποτέ παιδιά. Εκείνη την περίοδο δεν είχαμε πολλούς φίλους με παιδιά, οπότε είπα εντάξει και δεν μού κίνησε υποψίες. Όμως, η λέξη που χρησιμοποίησε την ημέρα που ήρθε η αστυνομία στο σπίτι, με έκανε να συνειδητοποιήσω τα πάντα». Η Αμέλια πέρασε τις τρεις επόμενες ώρες περιμένοντας στο καθιστικό μέχρι να συλληφθεί ο σύζυγός της. «Η αστυνομία έψαξε κάθε σημείο του σπιτιού και ο άνδρας μου οδηγήθηκε στο τμήμα», είπε.
Η ομολογία
«Αργότερα το ίδιο απόγευμα, δέχτηκα μία κλήση από κάποιον ανώτερο αξιωματικό ο οποίος με ρώτησε αν ο Άνταμ μπορεί να έρθει στο σπίτι. Τού είπα πως ναι, και ότι χρειάζεται να του μιλήσω. Ο Άνταμ δεν ήρθε απευθείας, αλλά μετά από δύο ώρες, μυρίζοντας αλκοόλ και τσιγάρο-δεν ήταν καν καπνιστής».
Όταν τελικά ο Άνταμ έφτασε στο σπίτι, έλεγε διαρκώς δικαιολογίες, αλλά ένα ήταν σίγουρο. Περίμενε εκείνο το χτύπημα της πόρτας εδώ και χρόνια. «Είπε ότι ήξερε πως αυτή η στιγμή θα ερχόταν για εκείνον, όπως και για όλους όπως εκείνος», είπε η Αμέλια. Συγκλονίστηκε από το πλήθος των δικαιολογιών που χρησιμοποίησε για να εξηγήσει τις ειδεχθείς του πράξεις.
Υποστήριξε ότι «όταν ήμουν μικρός, ήμουν πολύ ντροπαλό παιδί και δεν άρεσα στα κορίτσια. Ένιωθε ότι δεν είχε ποτέ του εμπειρίες από φλερτ της παιδικής ηλικίας για να θυμάται», περιέγραψε η Αμέλια. «Η πιο γελοία δικαιολογία του ήταν το έντονο ενδιαφέρον του για το γυμνό περιεχόμενο. Στα μάτια μου, τίποτα δεν δικαιολογεί την πράξη της κατοχής άσεμνων εικόνων από ανήλικους, σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιονδήποτε τρόπο».
Η άποψή της για τον σύζυγό της «άλλαξε σε μία στιγμή» και συνειδητοποίησε ότι η «τέλεια» σχέση τους ήταν ένα ψέμα. «Ποτέ δεν μαλώναμε, δεν διαφωνούσαμε και εγώ το θεωρούσα ευλογία. Τα βρίσκαμε και είχαμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα», σχολίασε.
«Αναδρομικά, ο Άνταμ υποκρινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ρίσκαρε να μαλώσει μαζί μου επειδή, στο διαταραγμένο μυαλό του πίστευε ότι, με κάποιον τρόπο θα έφτανα στην αλήθεια και θ’ αποκάλυπτα το μυστικό του». Ο Άνταμ παραδέχτηκε στην Αμέλια ότι έβλεπε το υλικό παιδικής πορνογραφίας επί δύο χρόνια, προτού την γνωρίσει «ήταν πραγματικά απαίσιο και φρικιαστικό. Θυμάμαι ότι έβγαλα τη βέρα μου και του είπα: δεν ξέρω ποιος είσαι, και δεν θέλω να μάθω ποιος είσαι», περιγράφει. «Του είπα ότι πρέπει να βοηθήσει την αστυνομία γιατί έχει χρέος να αποδοθεί δικαιοσύνη, για τα ανήλικα παιδιά».
Τυχερή που δεν έκανε παιδιά
Το γεγονός ότι, πριν μαθευτούν όλα, η Αμέλια ήλπιζε να κάνει παιδιά με τον Άνταμ «την αρρώσταινε». «Προσπαθούσαμε πολύ να μείνω έγκυος, αν και μου είχαν πει ότι δεν μπορώ να κάνω παιδιά. Αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε ομάδες υποστήριξης και να εξετάζουμε το ενδεχόμενο της υιοθεσίας. Είμαι τυχερή που, τουλάχιστον δεν φτάσαμε στο σημείο αυτό».
Μέσα σε οκτώ εβδομάδες, η Αμέλια και Άνταμ χώρισαν και εκείνη επέλεξε να μην τον ξαναδεί. Εξομολογήθηκε ότι οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ καταθλιπτικοί, ενώ δεν μπορούσε να δει πουθενά διέξοδο. «Ήταν μία πολύ μοναχική εμπειρία, και μία ευτυχισμένη ζωή μού έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Ακόμη δεν το πιστεύω ότι κατάφεραν να επανέλθω μέσα σε μερικές εβδομάδες», ομολόγησε.
Προσπάθησε πάρα πολύ να επικοινωνήσει και να ζητήσει υποστήριξη. «Δεν ήταν δικό μου έγκλημα και όμως, ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω σε φίλους και συγγενείς γι’ αυτό» , δήλωσε. Οι πρώτοι στους οποίους μίλησε ήταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων γειτόνων της. «Θυμάμαι ότι πήγα τρέχοντας στο σπίτι τους και ο ηλικιωμένος με ρώτησε αν ο Άνταμ με είχε χτυπήσει. Τού απάντησα ‘μακάρι να με είχε χτυπήσει’».
Τού είπα ότι ο Άνταμ κοιτούσε άσεμνες φωτογραφίες ανηλίκων στο διαδίκτυο. «Πρέπει να μιλήσεις με τη γυναίκα μου» της είπε ο γείτονάς της. «Σε όσους περισσότερους μιλούσα για το περιστατικό, τόσο περισσότερες παρόμοιες ιστορίες μάθαινα από οικογένειες που είχαν βιώσει κάτι τέτοιο». Η Αμέλια άρχισε σταδιακά να ξαναφτιάχνει τη ζωή της, αναζητώντας υποστήριξη από ένα ίδρυμα (Luci Faithful Foundation) που έχει ως αποστολή την προστασία της παιδικής ηλικίας απ’ την κακοποίηση.
Με τον χρόνο, οι συζητήσεις γίνονταν πιο διαχειρίσιμες και η Αμέλια άρχισε να πιστεύει ξανά στους ανθρώπους. Αργότερα, την ίδια χρονιά, δημιούργησε μία φιλία με τον σημερινό σύντροφό της. Είναι σε μία χαρούμενη και υγιή σχέση, αρραβωνιασμένη, σύντομα θα παντρευτεί.
«Ο άνθρωπος που αγάπησα πιο πολύ, κατέστρεψε τη ζωή μου. Ωστόσο είμαι η απόδειξη ότι όλοι μπορούν να βρουν την ευτυχία και την θετικότητα. Πρέπει όμως να προσπαθήσεις πολύ ώσπου να βρεις ξανά την πίστη στους ανθρώπους», εξήγησε η Αμέλια. «Εγώ έχω το προνόμιο να λέω ‘η ζωή είναι ωραία’, κάτι που είναι αδύνατον για τα παιδιά που κακοποιούνταν στις φωτογραφίες που είχε ο άνδρας μου στην κατοχή του».
Η επανάκαμψη και μία νέα ζωή
Ο Άνταμ καταδικάστηκε το 2019 και μπήκε στο μητρώο σεξουαλικών εγκληματιών για πέντε χρόνια. «Η καταστροφή που προκαλείται όταν κάποιος αποφασίζει να δει σεξουαλικές εικόνες παιδιών είναι ανυπολόγιστη. Αν θέλω να θυμάστε κάτι από την ιστορία μου, είναι ότι η βοήθεια είναι διαθέσιμη. Σταματήστε το τώρα πριν είναι πολύ αργά», πρόσθεσε η Αμέλια.
Ένας εκπρόσωπος της LFF είπε: «Συνιστούμε όποιον έχει βιώσει μία παρόμοια κατάσταση με την Αμέλια, ν’ αναζητήσει υποστήριξη. Μπορεί ν’ αφορά έναν αγαπημένο σας. Η βοήθεια είναι ανώνυμη. Στην Ελλάδα, λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης – Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (10306.gr)