Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί.
Δύο κατηγορούμενοι φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους: ο Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.
Οι ρωσικές αρχές έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.
Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.
Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Mε δεμένα μάτια οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες, σε κτίριο για ανάκριση, όπως φαίνεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στο βίντεο φαίνονται οι ύποπτοι να κρατούνται από φρουρούς ασφαλείας ενώ τους βγάζουν από φορτηγά και τους μεταφέρουν για ανάκριση.
Νέο μήνυμα Μεντβέντεφ: Αυτοί που σχεδίασαν τη επίθεση πρέπει να σκοτωθούν
Η Ρωσία θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους φονικούς πυροβολισμούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα από όπου κι αν προέρχονται και όποιοι κι αν είναι, δήλωσε – σε νέο μήνυμά του – ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση πρέπει να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν, έκανε την τελευταία του δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Θα πάρουμε εκδίκηση για τον κάθε ένα και για όλους (αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν). Και όσοι εμπλέκονται, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θέση, την ιδιότητά τους, είναι πλέον ο κύριος και νόμιμος στόχος μας», τόνισε.
Οι σημασίες κυματίζουν μεσίστιες στη Ρωσία σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους για τους δεκάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τα πυρά ενόπλων με αυτόματα όπλα στην επίθεση στα προάστια της Μόσχας την Παρασκευή.
Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει γριφώδης δεδομένου ότι δεν έχει βγάλει από το κάδρο των ευθυνών την Ουκρανία. Τις τελευταίες ώρες, διεθνή ΜΜΕ βλέπουν ως μεγάλη πιθανότητα ο Πούτιν να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, επιστρατεύοντας ακόμη περισσότερες δυνάμεις.
Κι όλα αυτά την ώρα που το Κίεβο έχει αρνηθεί κάθε είδους εμπλοκή και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εγκαλέσει τον Ρώσο ομολόγό του αποκαλώντας τον «άχρηστο» που σιώπησε, «σχεδιάζοντας να εμπλέξει την Ουκρανία αντί να ασχοληθεί με τους πολίτες της χώρας του».
Σύμφωνα με το Politico, η Μόσχα και η Ουκρανία, με αφορμή το τρομοκρατικό περιστατικό, επιδίδονται σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός αφηγήματος, την ώρα που οι πολίτες της Μόσχας προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.
Η αμερικανική ιστοσελίδα κάνει μια αναφορά στις επιθέσεις του 1999 σε τέσσερις πολυκατοικίες στη Ρωσία όπου πάνω από 300 άτομα σκοτώθηκαν. Τότε την επίθεση είχαν διαπράξει Τσετσένοι, με τον Πούτιν, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, να ενισχύει για πρώτη φορά σε μεγάλο βαθμό την δημοφιλία του και να παίρνει την προεδρία της χώρας στη συνέχεια, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γιέλτσιν.
Και τότε υπήρχαν θεωρίες και ερωτήματα, όπως σημειώνει το Politico, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο πόλεμος της Τσετσενίας.